Isle of Dogs – Το Νησί των Σκύλων

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γερμανία – 2018

Διάρκεια: 101 λεπτά

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Wes Anderson

Aκούγονται οι: Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Bob Balaban, Bill Murray, Jeff Goldblum, Kunichi Nomura, Akira Takayama, Greta Gerwig, Frances McDormand, Akira Ito, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Yoko Ono, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Mari Natsuki, Fisher Stevens, Nijirô Murakami, Liev Schreiber, Courtney B. Vance, Satoshi Yamazaki, Gen Ueda, Roman Coppola, Anjelica Huston, Yôjirô Noda.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Μεγκασάκι, μια φανταστική πόλη της Ιαπωνίας, σε ένα δυστοπικό μέλλον μετά από μια οικολογική καταστροφή. Όταν, μετά από μια επιδημία σκυλίσιας γρίπης, αποφασίζεται με Διάταγμα του Δημάρχου Κομπαγιάσι να μεταφερθούν όλοι οι σκύλοι της πόλης στη χωματερή του Νησιού των Σκουπιδιών, ο θετός γιός του Δήμαρχου, ο 12χρονος Ατάρι, αντιδρά και ξεκινά να αναζητήσει τον Σποτς, τον χαμένο του σκύλο-σωματοφύλακα. Εκεί στο Νησί των Σκουπιδιών και των καταδικασμένων σε αφανισμό σκύλων, με τη βοήθεια μίας αγέλης ημίαιμων, ο Ατάρι ξεκινά ένα επικό ταξίδι που θα καθορίσει την τύχη και το μέλλον ολόκληρης της Περιοχής.

 

Η δεύτερη stop motion ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουές Άντερσον μετά τον Φανταστικό Κύριο Φοξ, είναι εκ πρώτης όψεως ένα-σχεδόν SciFi-αλληγορικό δημιούργημα, ένας φόρος τιμής στην κουλτούρα της Άπω Ανατολής. Στην πραγματικότητα δεν παύει να είναι ένα συγκαλυμμένο παραμύθι για τα μεγάλα παιδιά της σκληρής και αδυσώπητης σύγχρονης εποχής, που κρύβει στον πυρήνα του, πίσω από το σαρκαστικό για να μην πούμε «κυνικό» χιούμορ του, όλο το μεγαλείο και τις ανθρωπιστικές αξίες του σινεμά του μέγα Ακίρα Κουροσάβα, συνυφαίνοντας έναν ύμνο στη φιλία, την αγάπη για τα ζώα και τις οικολογικές αξίες με ένα high tech ρετρό-φουτουριστικό θέαμα, με φόντο την Ιαπωνία ως μεταβιομηχανικό τοπίο τέχνης.

Είναι τόσο πυκνό εικαστικά το έργο του Άντερσον που είναι αδύνατον να απορροφηθεί μόνο με μια θέαση. Για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με ένα σκηνοθετικό κομψοτέχνημα υψηλής αισθητικής, άψογο από κάθε τεχνική άποψη, που επενδύεται σε μια ευφυή παραβολή για την αυθαιρεσία της εξουσίας και την επανάσταση (σε σκυλίσια μορφή). Ο δημιουργός του Grand Budapest Hotel αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ιδιοφυής και πρωτότυπος, κατακτώντας πλέον μια από τις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας Pop Culture. Στο ηχητικό μέρος παρατηρείται σκοτωμός πρωτοκλασάτων ονομάτων για…ένα γάβγισμα κάτω από τον καυτό ήλιο του Νησιού των Σκύλων. Όλο αυτό το εικαστικό παραλήρημα συνοδεύεται από ένα αριστουργηματικό soundtrack του Αλεξάντρ Ντεσπλά (και όχι μόνον) για το οποίο αξίζει ιδιαίτερη αναφορά.   

Η Μουσική

Το Νησί των Σκύλων σηματοδοτεί την τέταρτη συνεργασία του Γουές Άντερσον με τον κορυφαίο συνθέτη, τον δικό μας Αλεξάντρ Ντεσπλά. Για ακόμη μια φορά, ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης (για τα «Η Μορφή του Νερού» και «Ξενοδοχείο Grand Budapest») ξεπερνά τα όριά του και δημιουργεί ένα soundtrack που, όπως και η ίδια η ταινία, αντηχεί την ιαπωνική κουλτούρα - ταυτόχρονα όμως είναι κάτι νέο και μοναδικό. «Για να αποδώσω την αίσθηση του νησιού, που είναι παράξενο και απρόβλεπτο, γνώριζα ότι η μουσική θα έπρεπε να είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει», λέει ο ίδιος. Έτσι, την ταινία «ντύνουν» μουσικά τα taiko drums, χαρακτηριστικά κρουστά του θεάτρου Kabuki, που έκαναν την εμφάνισή τους τον 6ο αιώνα. Ο Ντεσπλά μίξαρε παραδοσιακές taiko συνθέσεις με απρόσμενα όργανα, όπως σαξόφωνο και κλαρινέτο, φτιάχνοντας ένα ηχητικό περιβάλλον τόσο ασυνήθιστο και δελεαστικό, όσο το  Νησί των Σκουπιδιών στην ταινία. Στην ταινία, ακούγονται και ονειρικά, ακουστικά κομμάτια της ψυχεδελικής ροκ μπάντας του ‘60 West Coast Experimental Pop Art.

Η ταινία τιμήθηκε (μέχρι στιγμής βέβαια) με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Βραβείο Κοινού στο SXSW Film Festival 2018. 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 19.04.18