The Rider – Καλπάζοντας με το όνειρο

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 104 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Chloé Zhao 

Πρωταγωνιστούν: Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Jandreau, Cat Clifford, Terri Dawn Pourier, Lane Scott, Tanner Langdeau, James Calhoon, Derrick Janis. 

Υπόθεση: Ο νεαρός καβαλάρης Μπρέιντι, ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, βρίσκεται μετέωρος όταν ένας βαρύς τραυματισμός στο κεφάλι από πτώση τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά. Μη έχοντας εναλλακτικές λύσεις και αρνούμενος να ακολουθήσει άλλο επάγγελμα από αυτό του καουμπόι, ο Μπρέιντι, ορφανός από μητέρα και με έναν πατέρα τζογαδόρο και οικονομικά κατεστραμμένο και μια μικρότερη αδελφή που ζει στο δικό της κόσμο, βρίσκεται μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής του. 

Ένας παράξενος συνδυασμός ντοκιμαντερίστικης προσέγγισης μιας δραματικής οικογενειακής ιστορίας και λυρικής ελεγείας για τα χαμένα όνειρα ενός φτωχού και άτυχου νέου, το εκθαμβωτικά φωτογραφημένο δεύτερο φιλμ της Κλόε Ζάο διαθέτει υπόκωφη και μεγάλη συναισθηματική δύναμη και έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή που θα είναι κρίμα να επιμείνει στο καουμπόικο όνειρό του και να μην ξεκινήσει μια καριέρα ερμηνευτή μετά από αυτή την ταινία. Τα απέραντα λιβάδια και οι ερημιές της Ντακότα της φτώχειας, των ιθαγενών και των κοινωνικών αδιέξοδων γίνονται ένας μελαγχολικός καμβάς για την θλιμμένη ιστορία του Μπρέιντι, του καβαλάρη που αρνείται να εγκαταλείψει αυτό που θεωρεί ως πεπρωμένο του, που στην ουσία οδηγείται από την επιθυμία του να ορίζει τη μοίρα του και την ταυτότητά του όπως εκείνος θέλει και όχι όπως οι συνθήκες επιτάσσουν. Παράξενη επιλογή θέματος για μια νεαρή Κινέζα που μοιάζει να κατανοεί απόλυτα μια κουλτούρα ξένη προς αυτή και να τέμνει την ουσία του American dream ακόμη κι αν αυτό αφορά σύγχρονους απόγονους Ινδιάνων. Η κάμερα της Ζάο καταγράφει κάθε μικρή στιγμή του Μπρέιντι σκιαγραφώντας με αγάπη και συμπόνια το πάθος του για το ροντέο, την άγρια φύση και τους ανοικτούς ορίζοντες.   

 

Βαθιά ανθρώπινο, χαμηλών τόνων, το Καλπάζοντας με το όνειρο βραβεύτηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του περυσινού Φεστιβάλ Καννών αλλά και με τη Χρυσή Αθηνά στις περυσινές δικές μας Νύχτες Πρεμιέρας. Ήταν επίσης υποψήφιο για 5 Βραβεία Independent Spirit. Μια σπουδαία «Αμερικανίδα» σκηνοθέτης απαιτεί την προσοχή μας. 

Διανομή: AMA FILMS 

Στις αίθουσες από 19.04.18 

Η ΚΛΟΕ ΖΑΟ, Ο ΜΠΡΕΙΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

Ενώ έκανε την πρώτη της ταινία «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου» στο Pine Ridge το 2013, η Chloe Zhao γνώρισε μια ομάδα κακοποιών από τη Lakota. Παρά τον καλό χαρακτήρα που μερικοί από αυτούς έχουν, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν «κακοποιοί», είναι μέλη της φυλής Lower Brule Sioux και θεωρούνται bonafide cowboys. Φορούν φτερά στα καπέλα τους για να τιμήσουν την καταγωγή τους, από τη Lakota που ζούσαν ινδιάνοι καουμπόηδες, μια πραγματικά αμερικανική αντίφαση. Η Chloe ενθουσιάστηκε μαζί τους και κατέληξε να συμπεριλάβει μερικούς από αυτούς στην ταινία της. 

Το 2015, επισκεπτόμενη ένα ράντσο στο Pine Ridge, η Chloe συναντήθηκε με έναν εικοσάχρονο καουμπόη της Lakota που ονομάζεται Brady Jandreau. Ο Brady είναι μέλος της φυλής Lower Brule Sioux και προσωρινά διαμένει στο Pine Ridge. Είναι ένας αναβάτης και προπονητής αλόγων, ο οποίος ζει κοντά στη γη. Κυνηγάει με άλογο, ψαρεύει στο ποτάμι, ξοδεύει τις περισσότερες μέρες του με άγρια άλογα εκπαιδεύοντάς τα μέχρι να είναι κατάλληλα για πώληση. Όπως ένα ψάρι στο νερό, ο Brady φαίνεται να καταλαβαίνει κάθε κίνηση του αλόγου, σαν να είναι κλειδωμένος σε κάποιου είδους τηλεπαθητικής ρουτίνας μαζί του. Κάνοντας ένα βήμα προς αυτό, αργά και απαλά, δημιουργείται μεταξύ τους μια εμπιστοσύνη. Αυτό το κάνει από την ηλικία των οκτώ ετών και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Την Chloe την τράβηξε αμέσως και άρχισε να συγκεντρώνει ιδέες για μια ταινία για τον Brady. 

Την 1η Απριλίου 2016, ο Brady μπήκε στο ροντέο του Fargo της Βόρειας Ντακότα. Επρόκειτο να αγωνιστεί στο τμήμα «Saddle Bronc» και αισθάνθηκε σίγουρος μετά από μια σειρά από επιτυχημένους αγώνες στη διάρκεια της σεζόν. Αλλά εκείνο το βράδυ ο Brady πετάχτηκε από το άλογό του. Ο εγκέφαλός έσπασε εσωτερικά. Είχε μια κρίση και έπεσε σε κώμα τριών ημερών. 

Ο Brady έχει τώρα μια μεταλλική πλάκα στο κεφάλι του και υποφέρει κι από άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το σοβαρό τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα. Οι γιατροί τον συμβούλεψαν να μην καβαλήσει ποτέ πια. Αν χτυπήσει ξανά το κεφάλι του, θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρο. Αλλά ο Brady επέστρεψε ξανά στα άγρια  άλογα σε χρόνο μηδέν. Η Chloe τον επισκέφθηκε και μίλησαν για το λόγο που διακινδυνεύει τη ζωή του.

«Τον περασμένο μήνα, έπρεπε να πυροβολήσουμε τον Apollo (ένα άλογο του Brady που ήταν στην εκπαίδευση), επειδή το πόδι του είχε κοπεί άσχημα με συρματοπλέγματα» είπε ο Brady στην Chloe. «Εάν ένα ζώο τραυματιστεί όπως εγώ, θα το πάρει από κάτω. Έμεινα ζωντανός επειδή είμαι άνθρωπος και αυτό δεν είναι αρκετό. Είμαι άχρηστος αν δεν μπορώ να κάνω αυτό που γεννήθηκα να κάνω».

 Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν μετά τον τραυματισμό του, η απάντηση του Brady έκανε την Chloe να σκεφτεί τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν αυτοί οι τραυματισμοί σε νέους άνδρες όπως αυτός - πώς είναι να ζεις στην καρδιά της Αμερικής, ανίκανος να ταιριάξεις με την ιδανική εικόνα του καουμπόι, μια εικόνα που αυτοί οι νέοι άνδρες προσπάθησαν να βιώσουν σε όλη τη ζωή τους. Η Chloe αποφάσισε να κάνει μια ταινία για τους αγώνες του Brady, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, καθώς γνώρισε και τον τραυματισμό του. 

Καθώς η Chloe άκουγε τον Brady να μιλάει για τους πρώτους μήνες της ζωής του μετά τον τραυματισμό, πρότεινε στον Brady, την οικογένεια και τους φίλους του να παίξουν τις φανταστικές εκδοχές του εαυτού τους. Ο καθένας στην ταινία ήρθε από μέσα και γύρω από την περιοχή της Lakota. Όπως ο πατέρας του Brady, ο Tim, ένας παλιός καουμπόη που δίδαξε στον Brady ό,τι ήξερε. Η μικρή αδελφή του, η Lilly, που έχει σύνδρομο Asperger, έπαιξε τον εαυτό της εντελώς απαλλαγμένη από αναστολές. Οι φίλοι του από το ροντέο, με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες ελπίδες, τους φόβους και τα όνειρα τους, καθώς και ένας από τους καλύτερους φίλους του, ο Lane Scott, ο οποίος είναι απόλυτα παράλυτος μετά από ένα ατύχημα που τελείωσε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του. 

«Η συνεργασία με τον Brady και τον Lane σε μια σκηνή ήταν μια από τις πιο συγκινητικές και εμπνευσμένες στιγμές της ζωής μου». Η Chloe συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε την παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Pine Ridge και γύρω από τα Badlands. Ο Brady, ο οποίος εργάζεται ως επαγγελματίας προπονητής αλόγων, εκπαίδευε άλογα το πρώτο μισό κάθε ημέρας ώστε να τα έχει έτοιμα για πώληση. Έτσι, καταφέραμε να τραβήξουμε πολλά αυθεντικά πλάνα της εκπαίδευσης του Brady και να αλληλεπιδράσουμε με τα άλογα, αξιοποιώντας πλήρως το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Βόρειας Ντακότα. Εργαστήκαμε με ένα μικρό συνεργείο, μαγνητοσκοπώντας τα σπίτια των ανθρώπων, πραγματικές τοποθεσίες και εκδηλώσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον κινηματογραφιστή Joshua James Richards. Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε στιγμές με έναν οργανικό αλλά και κινηματογραφικό τρόπο, προκειμένου να ενσωματώσουμε περαιτέρω την αληθινή πραγματικότητα στην αφήγηση. Μέσα από το ταξίδι του Brady, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός οθόνης, ελπίζω να εξερευνήσαμε την κουλτούρα της αρρενωπότητας και να προσφέρουμε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού Αμερικανού καουμπόη. Θέλω επίσης να προσφέρω ένα αυθεντικό πορτρέτο της σκληρής, ειλικρινούς και όμορφης αμερικανικής ψυχής που αγαπώ και σέβομαι βαθιά». 

Η Chloe Zhao είναι Κινέζa σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2015, το ντεμπούτο της «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance και στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Ήταν υποψήφιο για τρία Βραβεία Independent Spirit του 2016. Η Chloe Zhao σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο κολέγιο Mount Holyoke και παραγωγή ταινιών στο NYU. Γεννήθηκε στο Πεκίνο και σήμερα κατοικεί στις ΗΠΑ.