Carbone – Απάτη σε μαύρο φόντο

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2017 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Olivier Marchal 

Πρωταγωνιστούν: Benoît Magimel, Gringe, Idir Chender, Laura Smet, Michaël Youn, Dani, Patrick Catalifo, Gérard Depardieu, Moussa Maaskri, Frédéric Epaud, Jean-Philippe Mancini, Naomie Winograd, Carole Brana. 

Υπόθεση: Ο μεγαλοβιοτέχνης Αντουάν Ροκά παλεύει με νύχια και με δόντια για να σώσει την μεταφορική εταιρεία του που κινδυνεύει να κλείσει από τα χρέη. Από πάνω έχει να αντιμετωπίσει την απογοήτευση της συζύγου του που ανήκει στην πλούσια Εβραϊκή κοινωνία του Παρισιού αλλά και του βαθύπλουτου πεθερού του ο οποίος τον θεωρεί άχρηστο και αποτυχημένο. Για να σώσει την επιχείρησή του - αλλά και την αξιοπρέπειά του –καταστρώνει μια άριστα οργανωμένη κομπίνα με το ΦΠΑ αγοραπωλησίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που μόλις έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαίκή Ένωση και πολύ σύντομα κολυμπάει στο χρήμα. Για να τα καταφέρει όμως συνεργάζεται με επικίνδυνους γκάνγκστερ, στυγνούς εγκληματίες, αλλά και μια «νονά» του υποκόσμου και τους 2 απρόβλεπτους γιους της. Σύντομα η ζωή του Αντουάν καταλήγει ένας αγχωτικός εφιάλτης όπου οι ξυλοδαρμοί, οι πυροβολισμοί και οι δολοφονίες έχουν τον πρώτο λόγο. Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις.

Είναι πολλά τα λεφτά Αντουάν! Ένας ήρωας σχεδόν Ντοστογιεφσκικός που επιχειρεί το έγκλημα και κερδίζει την τιμωρία, ένας νεόπλουτος αποστερημένος από την ηθική και ανίκανος να διαχειριστεί το πληγωμένο του εγώ, καταλήγοντας να γίνει ένας ήρωας που θα διεκδικούσαν και ο Ζαν Πιερ Μελβίλ και ο Σκορσέζε. Ίσως και ο Μπράιαν Ντε Πάλμα του Σημαδεμένου αφού αφίσες του Αλ Πατσίνο ως Τόνι Μοντάνα κοσμούν τα γραφεία της εταιρείας απάτης του Αντουάν που λέγεται, τι άλλο, Montana Trading.

Στο κινηματογραφικό σύμπαν του πρώην Αστυνομικού Ολιβιέ Μαρσάλ περισσεύει η εμπειρία και η αυθεντικότητα αλλά και οι υπαρξιακοί προβληματισμοί ενός συμπαθητικού ήρωα που ωστόσο παραπαίει ανάμεσα στην ικανοποίηση του εγώ του και τη μέθη του εύκολου χρήματος. Προς τιμήν του Μαρσάλ, ακόμη και ο χειρότερος κακός της ιστορίας του, έχει το δικό του background που εν μέρει εξηγεί τα κίνητρά του και τον κάνει λιγότερο μονοδιάστατο.

Πέρα από κομπίνες και ίντριγκες όμως, ο Μαρσάλ μας παραδίδει μια σφιχτοδεμένη και ηθικά απαισιόδοξη ταινία που επιβεβαιώνει το αιώνιο αξίωμα crime does not pay, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Αποσπά επίσης εξαιρετικές ερμηνείες τόσο από τον διάσημο στη Γαλλία Μπενουά Μαζιμέλ όσο και από τον Ντεπαρντιέ που δίνει τον καλύτερο εαυτό του των τελευταίων ετών. 

Τα πραγματικά γεγονότα

Την περίοδο 2008-2009, 12 άνθρωποι έστησαν στη Γαλλία μια τεράστια απάτη που δεν άργησε να έχει ευρωπαϊκό αντίκτυπο. Οι συμμετέχοντες στο «μεγάλο κόλπο» αγόραζαν σε μια χώρα της Ε.Ε. δικαιώματα εκπομπών ρύπων χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ και, κατόπιν, τα πωλούσαν σε άλλη μαζί με τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν αργότερα, η απάτη στοίχισε 1,6 δις. ευρώ στη Γαλλία και 5 δις. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2017, τα 12 αυτά άτομα ήρθαν αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη, με τη μεγαλύτερη ποινή να ισούται με 8 χρόνια φυλάκισης. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 26.04.18