Fortunata

Παραγωγή: Ιταλία – 2017 

Διάρκεια: 103 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Sergio Castellitto 

Πρωταγωνιστούν: Jasmine Trinca, Stefano Accorsi, Alessandro Borghi, Edoardo Pesce, Nicole Centanni και η Hanna Schygulla. 

Υπόθεση: Η όμορφη Φορτουνάτα είναι ένα λαϊκό κορίτσι από τις πίσω γειτονιές της Ρώμης. Μπορεί το όνομά της να σημαίνει «καλότυχη», αλλά αυτό μάλλον ειρωνεία το λες. Η Φορτουνάτα είναι στα μαχαίρια με τον αστυνομικό σύζυγό της, έναν βίαιο και αυταρχικό φαλλοκράτη που αρνείται να της υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου. Βγάζει μεροκάματο κουρεύοντας από σπίτι σε σπίτι τις άλλες φτωχές γυναίκες της συνοικίας της και ονειρεύεται να ανοίξει κάποτε το δικό της κομμωτήριο μαζί με τον κολλητό της Τσικάνο που χτυπάει τατουάζ και προσέχει τη μητέρα του, παλιά δόξα του θεάτρου που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η Φορτουνάτα έχει και μια 8χρονη προβληματική κόρη, ένα ατίθασο θηρίο που έχει τη συνήθεια να φτύνει τους πάντες. Όταν όμως την πάει στον παιδοψυχολόγο, η Φορτουνάτα θα τον ερωτευθεί, κάτι που δεν είχε φανταστεί ότι θα της συμβεί. Θα καταφέρει άραγε η Φορτουνάτα να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να ευτυχήσει;

Εκεί που γυρνούσε η Μάμα Ρόμα πριν από 50 χρόνια, εκεί που ονειρεύονταν μια καλύτερη ζωή ερωτευμένα ζευγάρια λαϊκών δραματικών κομεντί του 60, εκεί σέρνουν τώρα τα βήματά τους άνθρωποι διαλυμένοι ψυχικά από τους έρωτες και τα πάθη και σωματικά από τις καταχρήσεις και τα ναρκωτικά. Όμορφα ερείπια που τρέχουν, φωνάζουν, τσακώνονται με καύσιμο ψυχοφάρμακα και μπύρες. Το σύγχρονο λούμπεν προλεταριάτο με τα μικρά του όνειρα που ζει τη ζωή του σαν πειραγμένο φωτορομάντζο πέρα από κανόνες αστικής ηθικής και πέρα από κάθε επίφαση κανονικότητας. Αυτός είναι ο κόσμος της Φορτουνάτα κι αυτή είναι η ζωή μιας μητέρας που δεν είναι σε θέση να βάλει σε σειρά τις προτεραιότητές της, τσακισμένη από ένα τραύμα των παιδικών της χρόνων. Η όμορφη ηρωίδα της νέας ταινίας του Σέρτσιο Καστελίτο, ορκισμένου θαυμαστή της Ρωμαϊκής περιόδου του Πιερ Πάολο Παζολίνι, άγεται και φέρεται από τους 3 άντρες που βάζουν τους κανόνες στη ζωή της, σύζυγο, φίλο και εραστή. Όλη της η ζωή είναι μια προσπάθεια να πάψει η ύπαρξή της να διαμορφώνεται από τους άντρες και να γίνει επιτέλους αυτό που ονειρεύεται: επιτυχημένη μητέρα και αυτεξούσια επαγγελματίας. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να περάσει του λιναριού τα πάθη σε μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι και η Ιταλική βερσιόν ενός Αλμοδοβαρικού σύμπαντος.

Έντονα σωματική η παρουσία της Γιασμίν Τρίνκα και των τριών εξαιρετικών ανδρών ηθοποιών που την πλαισιώνουν σε αντίθεση με την αέρινη αλλόκοσμη παρουσία της παλιάς ντίβας του Φασμπίντερ, Χάνα Σιγκούλα, στο ρόλο της ηλικιωμένης θεατρίνας. Την παράσταση κλέβει άνετα όμως ο νεαρός χαμαιλέων του σύγχρονου Ιταλικού κινηματογράφου Αλεσάντρο Μπόργκι (ο μικροκακοποιός στο Subbura) στο ρόλο του Τσικάνο.

Συνολικά το πολύχρωμο φιλμ του Καστελίτο μοιάζει σαν να ανάβει ένα φως στο σκοτάδι της ψυχής της δύστυχης ηρωίδας του για να επουλώσει το κρυμμένο τραύμα της. Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών 2017 όπου τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 26.04.18