Monsieur & Madame Adelman – Ο Κύριος και Η Κυρία Αντελμάν

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2017 

Διάρκεια: 121 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Nicolas Bedos 

Πρωταγωνιστούν: Doria Tillier, Nicolas Bedos, Denis Podalydès, Antoine Gouy, Christiane Millet, Pierre Arditi, Zabou Breitman, Julien Boisselier, Jean-Pierre Lorit και ο Jack Lang. 

Υπόθεση: Η Σάρα Άντελμαν αναπολεί τη συναρπαστική ζωή της με τον Βικτόρ. Βρισκόμαστε στο 1971 όταν συναντά για πρώτη φορά τον Βικτόρ, γοητευτικό επίδοξο συγγραφέα. Όσο περνά ο καιρός τον ερωτεύεται με πάθος, τόσο τον ίδιο όσο και τη δουλειά του. Νευρωτικός, εγωκεντρικός και ανώριμος από τη μία, αλλά γοητευτικός και ταλαντούχος από την άλλη, ο μεγαλοαστικής καταγωγής Βικτόρ σαρκάζει τη ζωή της μπουρζουαζίας, από την ασφάλεια που του προσφέρει η φήμη του μποέμ διανοούμενου. Η Σάρα αντίθετα, αρχικά ανεξάρτητη και χωρίς αναστολές, αφήνεται στη γοητεία της μπουρζουαζίας όσο μεγαλώνει η φήμη του Βικτόρ και ο τραπεζικός του λογαριασμός. Μια ολόκληρη ζωή με ευτυχία αλλά και ανατροπές ξαναπερνά σήμερα μπροστά από τα μάτια της, καθώς διηγείται μυστικά και γεγονότα σε έναν δημοσιογράφο.

Αυτού του δημοσιογράφου τη θέση κατέχει ο θεατής ο οποίος νομίζει αρχικά ότι έχει να κάνει με μια ανάλαφρη κομεντί σχέσεων α λα Γαλλικά μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι βυθίζεται σε ένα μαγικό αφήγημα μιας γυναίκας σκληρής και δυναμικής που μόνη εκείνη έθεσε τους κανόνες του τι ήταν αληθινό και τι μύθος στην ζωή της. Όπως τόσα χρόνια έθετε διακριτικά από το περιθώριο τους κανόνες που επέτρεψαν στον συγγραφέα σύζυγο να αποκτήσει την όποια οντότητα (ανθρώπινη ή και καλλιτεχνική) τον καθόρισε απέναντι στον εαυτό του και το κοινό που τον λάτρεψε μέσα από το έργο του.

 

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νικολά Μπεντός (γιου του δημοφιλούς Γάλλου κωμικού Γκι Μπεντός) πλησιάζει αρκετά σαν άτυπος φόρος τιμής το σινεμά του Γούντι Άλεν το οποίο όμως εμπλουτίζει με αέρινη γαλλική λεπτότητα, έναν αχτύπητο συνδυασμό συγκίνησης και σαρκασμού στους διαλόγους και μια εσάνς ανατρεπτικού μυστηρίου στην ίντριγκα. Αν και λίγο αργόστροφο στην εξέλιξη, δεν αφήνει ποτέ τον θεατή να χαλαρώσει, κρατώντας τον σε εγρήγορση με συνεχή «χτυπήματα» τα οποία κάθε άλλο παρά αναμενόμενα είναι.  

Αυτό το σκηνοθετικό ντεμπούτο τιμήθηκε δίκαια στη Γαλλία με υποψηφιότητα Σεζάρ καλύτερης πρώτης ταινίας ενώ υποψήφια για το σεζάρ α΄γυν. ρόλου υπήρξε και η σαρωτική Ντοριά Τιλιέρ. Από τις ευχάριστες «ανακαλύψεις» της σεζόν. 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 03.05.18