5ο Διεθνές Horrorant Film Festival 'FRIGHT NIGHTS'.

 

Το 5ο Horrorant Film Festival “ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ” θα ανοίξει και φέτος τις πύλες του σε όλους τους θεατές που επιθυμούν να ζήσουν μία εβδομάδα γεμάτη αγωνία, ένταση, τρόμο και φυσικά πολύ αίμα!

Το ταξίδι, όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε ήδη από την Αθήνα, με τους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ και ΑΑΒΟΡΑ να φιλοξενούν το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ στις 3 – 9 Μαΐου, ενώ αμέσως μετά αυτό θα μεταφερθεί αυτούσιο περίπου 500χλμ βορειότερα, με τις δύο αίθουσες του κινηματογράφου ΒΑΚΟΥΡΑ στη Θεσσαλονίκη να παίρνουν τη σκυτάλη στις 10 – 16 Μαΐου.

Αυτό όμως θα είναι μόνο η αρχή, με το 5ο Horrorant Film Festival “ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ” να έχει φέτος στόχο να μην αφήσει κανέναν horror fan παραπονεμένο, συνεχίζοντας το ταξίδι του όχι σε δύο, όχι σε πέντε…αλλά σε οχτώ ακόμα πόλεις από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα!!

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο υπερηφανεύεται ιδιαιτέρως το Horrorant Film Festival, αυτό είναι τα Ειδικά Αφιερώματά του, επιλέγοντας κάθε χρόνο δύο θεματικές ενότητες που αναλαμβάνουν να σας ταξιδέψουν στη κινηματογραφική ιστορία και να σας παρουσιάσουν ταινίες κλασσικές, ταινίες σπάνιες αλλά και μοντέρνα δείγματα του εκάστοτε θέματος, δίνοντάς σας την ευκαιρία να δείτε –σε πολλές περιπτώσεις- για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, αξιομνημόνευτες παραγωγές.

Το πρώτο απ’ αυτά, θα είναι ένα Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Τρόμου, κι έχει σκοπό να υπενθυμίσει στους μεγαλύτερους αλλά και να συστήσει στους νεότερους, τη βαριά ιστορία της γειτονικής χώρας στο είδος, όταν για σχεδόν τριάντα χρόνια τα giallo και exploitation films κάθε είδους κατακτούσαν αλλά και σόκαραν ολόκληρο τον πλανήτη, με δημιουργούς όπως οι Dario Argento, Lucio Fulci, Mario Bava, Joe D'Amato και τόσοι άλλοι.

Το δεύτερο αφιέρωμα αφορά τον μεγάλο Αμερικάνο συγγραφέα H. P. Lovecraft που με την αξεπέραστη φαντασία και τις φιλοσοφικά έντονες ιστορίες τρόμου, άφησε το ανεξίτηλο στίγμα του σε κάθε είδους horror fiction, με τους κινηματογραφιστές να τον διασκευάζουν αλλά και να εμπνέονται απ’ αυτόν, παρουσιάζοντας από τα μέσα του περασμένου αιώνα ένα πλήθος παραγωγών που αξίζει να γνωρίσουμε ή να ξαναεπισκεφτούμε.

Επειδή η φεστιβαλική εμπειρία δε πρέπει να τελειώνει όταν ανάβουν τα φώτα της αίθουσας, το 5ο Horrorant Film Festival “ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ” θα διοργανώσει και φέτος ξεχωριστά events, πριν και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ομιλίες, παρουσιάσεις, πάρτυ και πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν τους παρευρισκόμενους ώστε να διασκεδάσουν αλλά και να ενημερωθούν.

Τέλος, δε θα λείπουν ούτε οι καλεσμένοι, με συντελεστές των προβαλλόμενων ταινιών τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, να παρευρίσκονται για να συζητήσουν μαζί σας.

Δείτε στο παρακάτω link το πλήρες φετινό πρόγραμμα:

https://www.scribd.com/document/377562026/5th-What-s-Up-Horrorant-Film-Festival-program 

Διαγωνιστικό τμήμα

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα σπάει τα κοντέρ με 25 συνολικά ταινίες από όλο το κόσμο (αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τη περσινή διοργάνωση), 12 από τις οποίες αποτελούν την παρθενική δημιουργία του εκάστοτε δημιουργού, και εκτός των βασικών βραβείων Horrorant, θα διεκδικήσουν, για πρώτη φορά φέτος, και το Horrorant First Look award. 

Όπως κάθε άλλου είδους αγορά, έτσι και η κινηματογραφική έχει τις τάσεις της. Άλλες χρονιές, αυτές μας δείχνουν το δρόμο προς τις ΗΠΑ, άλλες φορές προς την Ευρώπη. Φέτος οι σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς είχαν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, και φυσικά οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ περιλαμβάνουν εξαιρετικές παραγωγές από Αργεντινή και Βραζιλία, Μεξικό και Χιλή. Αναλυτικά στο παραπάνω link.

Ταινίες έναρξης και λήξης

Το 5ο Horrorant Film Festival «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ» υποδέχεται τους παλιούς αλλά και τους νέους του φίλους, όσο πιο δυναμικά μπορεί, με μια ταινία που αντικατοπτρίζει το ύφος και τη νοοτροπία του, μια ταινία που θα μπορέσει να τρομάξει, να προβληματίσει, να διασκεδάσει, να συγκινήσει, να προσφέρει μια όχι απλά ολοκληρωμένη αλλά μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία. Επίσημη έναρξη λοιπόν με το συγκλονιστικό φιλμ του Giddens Ko, Mon Mon Mon Monsters! Επιλέχτηκε ως ταινία λήξης του αρχαιότερου ασιατικού κινηματογραφικού φεστιβάλ, Hong Kong International Film Festival. Κέρδισε το βραβείο κοινού στο Bucheon International Fantastic Film Festival. Ήταν υποψήφιο για τρία Asian Film Awards, ενώ κέρδισε και το Golden Horse award καλύτερων ηχητικών εφέ. 

 

Είναι η πρώτη φορά που οι Νύχτες Τρόμου ανοίγουν με μια Ασιατική ταινία, ένα συγκλονιστικό φιλμ τρόμου, όπου το bullying στα σχολεία αναμιγνύεται με το μεταφυσικό τρόμο, για να μας δείξει μία ανησυχητική εικόνα της σύγχρονης νεανικής κουλτούρας που φοβόμαστε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει. Ταυτόχρονα, με το στιλιστικά άψογο αποτέλεσμά του, ο Giddens Ko παραδίδει ένα αριστουργηματικό horror με σκηνές ανθολογίας όπως η αιματοβαμμένη σκηνή στο σχολικό (υπό τους ήχους διασκευής του My Way του Frank Sinatra!) ή εκείνη μέσα στη τάξη που σε πολλούς θα θυμίσει Battle Royale! Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη Ασιατική ταινία τρόμου της τελευταίας δεκαετίας! 

Η ταινία λήξης, φέτος θα είναι το The Ranger. Έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στο πρόσφατο φεστιβάλ SXSW, η ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Jenn Wexler είναι ένα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- old-school θρίλερ τρόμου που κλείνει το μάτι στα teen slashers των 80s, βάζοντας μια παρέα νεαρών πανκς αντιμέτωπους με έναν δασονόμο με… υπερβάλλοντα ζήλο και καλοακονισμένο τσεκούρι! Η καραμελένια comic-book αισθητική του έρχεται σε ακραία αντίθεση με τη βιαιότητα των εικόνων του και της μουσικής του επένδυσης, όπως ακριβώς άλλωστε συμβαίνει και στην ίδια την εφηβεία. Με τη βοήθεια του παραγωγού Andrew van den Houten (All Cheerleaders Die, The Woman), η Jenn Wexler κατάφερε να βάλει το όνομά της ανάμεσα στους πολλά υποσχόμενους νέους horror σκηνοθέτες και σίγουρα θα ασχοληθούμε μαζί της πολλές φορές στο μέλλον. 

ΒΡΑΒΕΙΑ & ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

Horrorant Film Festival χωρίς Horrorant awards δεν γίνονται! Έτσι λοιπόν και φέτος, η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού θα δώσει συνολικά 10 βραβεία.

Στα καθιερωμένα πια 8 βραβεία, φέτος προσθέσαμε ακόμα δύο, εξίσου σημαντικά. Το ένα είναι το Βραβείο Horrorant Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, το οποίο θα χορηγήσει φέτος η βρετανική επαναστατική εταιρεία αδειοδότησης μουσικής, Scapetune, προσφέροντας σε κάθε νικητή όλων κατηγοριών του φεστιβάλ, από 15 μουσικά κομμάτια υψηλής ποιότητας μέσα από τον τεράστιο κατάλογό της.

Η ανάγκη για το δεύτερο νέο βραβείο ήρθε απολύτως φυσικά μέσα από τις ίδιες τις υποψήφιες ταινίες. Ως γνωστόν, το horror genre, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, αποτελεί αγαπημένο είδος για πάρα πολλούς νέους κινηματογραφιστές που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 25 ταινίες που επιλέχτηκαν φέτος, χωρίς να το επιδιώκουμε, οι 12 είναι από πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Έτσι λοιπόν, από φέτος, στα βραβεία προστίθεται και το Horrorant First Look award.

Συνολικά τα βραβεία που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος είναι τα:

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Ταινίας

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Βραβείο Horrorant Καλύτερου Σεναρίου

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Φωτογραφίας

Βραβείο Horrorant Καλύτερων Ειδικών Εφέ

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Scapetune

Βραβείο Horrorant First Look

Βραβείο Horrorant Κοινού 

Φυσικά δε πρόκειται να αφήσουμε παραπονεμένα και τα μικρού μήκους διαμαντάκια μας, με δύο ξεχωριστές κριτικές επιτροπές να δίνουν τα:

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους

Βραβείο Horrorant Καλύτερης Ξένης Ταινίας Μικρού Μήκους 

Τις κριτικές επιτροπές θα απαρτίζουν οι:

Διεθνές Διαγωνιστικό: Δημήτρης Κολιοδήμος (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας), Δημήτρης Παναγιωτάτος (σκηνοθέτης, συγγραφέας), Γιώργος Αλαχούζος (special effects artist)

Ελληνικές ταινίες Μικρού μήκους: Κατερίνα Δημητρόγλου (ηθοποιός), Γιώργος Ξουλόγκης (συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής), Χρήστος Μουρούκης (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου)

Ξένες ταινίες Μικρού μήκους: Θάνος Κερμίτσης (σκηνοθέτης), Θέμης Κατσιμίχας (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φωτογράφος), Πάνος Ηλιακόπουλος (σκηνοθέτης) 


INFO

5ο Horrorant Film Festival «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ»

Αθήνα | 3-9 Μαΐου | ΙΝΤΕΑΛ - ΑΑΒΟΡΑ

Θεσσαλονίκη | 10-16 Μαΐου | ΒΑΚΟΥΡΑ 1 - 2

Ρόδος | ΠΑΛΛΑΣ CINEMAS CENTER

Πάτρα | ΠΑΝΘΕΟΝ

Ηράκλειο | ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | ΗΛΥΣΙΑ

Λάρισα | VICTORIA CINEMAS

Κόρινθος | ΦΛΟΙΣΒΟΣ CINEPLEX 

Το Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ διοργανώνεται από το κινηματογραφικό δίκτυο FilmBoy (το κινηματογραφικό site Filmboy.gr, το θεματικό site Horrorant.com και την εταιρεία διανομής FilmBoy Pictures) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα:

http://www.horrorantfilmfestival.com/

https://www.facebook.com/HorrorantFilmFestival/

http://www.horrorant.com/

http://www.filmboy.gr/

Παρακάτω το εκπληκτικό trailer του Φεστιβάλ.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Ηλιακόπουλος έστησε μια μικρή υπερπαραγωγή με πρωταγωνιστές τον Ορέστη Τζιόβα και τη Κατερίνα Δημητρόγλου! Τα βήματα ενός νεαρού ζευγαριού τους οδηγούν σε έναν ερημικό κινηματογράφο. Ένα κόκκινο μπαλόνι τους οδηγεί στο ταμείο. Η περίεργη υπάλληλος τους δίνει δυο εισιτήρια, με τη πορεία τους στο φουαγιέ να αποδεικνύεται ιδιαίτερα επεισοδιακή…