Anon

Παραγωγή: Γερμανία – 2018 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Andrew Niccol 

Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Amanda Seyfried, Colm Feore, Sonya Walger, Mark O'Brien, Joe Pingue, Iddo Goldberg, Sebastian Pigott, Rachel Roberts. 

Υπόθεση: Στο κοντινό μέλλον έχει εκλείψει κάθε ίχνος ιδιωτικής ζωής ή ανωνυμίας. Όλες οι προσωπικές στιγμές καταγράφονται εξονυχιστικά και φορτώνονται στον Αιθέρα. Κανένας και τίποτα δεν μένει στην ανωνυμία, αφού ακόμα και όταν περπατάς στον δρόμο κάθε άνθρωπος που βλέπεις, το ρολόι που φοράει, το μαγαζί που αγόρασε το αυτοκίνητο του, εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σου. Κάθε πληροφορία στον Αιθέρα βρίσκεται φυσικά στη διάθεση της Αστυνομίας με αποτέλεσμα το έγκλημα να έχει σχεδόν εκλείψει. Κι όμως σ αυτό το διαφανές περιβάλλον, η αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά φόνων που μοιάζουν να συνδέονται και που δεν έχουν αφήσει κανένα ψηφιακό ίχνος.  Ο ντετέκτιβ Σαλ Φρίλαντ που έχει αναλάβει την υπόθεση, πέφτει τυχαία στο δρόμο πάνω σε μια νεαρή μυστηριώδη γυναίκα η οποία δεν έχει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα και άρα είναι αόρατη στο σύστημα, χωρίς ταυτότητα, ιστορία ή οποιοδήποτε αρχείο. Ο Σαλ πρέπει να την εντοπίσει πριν γίνει ο ίδιος το επόμενο θύμα. 

Ο Νεοζηλανδός Άντριου Νίκολ ξέρει από κατασκευασμένους κόσμους. Κάθε ταινία του σχεδόν είναι βουτηγμένη στη διαχείριση του φαίνεσθαι και του είναι με αποκορύφωμα το αριστούργημα που έγραψε για τον Τζιμ Κάρει και γύρισε ο Πίτερ Γουίαρ το 1998, το Truman Show. Είχε προηγηθεί το επίσης αριστουργηματικό σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1997 με την κλασσική πλέον Gattaca. Έκτοτε η καριέρα του δεν απογειώθηκε όπως θα του άξιζε, ίσως και η συνεχής ενασχόλησή του με «ευαίσθητα» θέματα να ήταν ενοχλητική, ίσως και η αγωνία του για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στο μέλλον να μετατράπηκε σε κουραστικά επαναλαμβανόμενη εμμονή.

Το Anon έχει ως πλαίσιο αναφοράς τα πρόσφατα σκάνδαλα παρακολουθήσεων που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν αλλά και τις νέες τεχνολογίες αναγνώρισης δεδομένων προσώπου. Όλα αυτά τα εξόχως ενδιαφέροντα τεχνολογικά δεδομένα μεταφέρονται από τον Νίκολ σε μια νέο νουάρ ίντριγκα όπου ένας ντετέκτιβ, κομπλέ με καμπαρντίνα και ύφος υπαρξιακής παραίτησης, ανακαλύπτει έναν αθέατο κόσμο εγκλήματος εκεί όπου τον οδηγεί η έρευνά του για μια μυστηριώδη σαγηνευτική μαυροφορεμένη γυναίκα, μια ψηφιακή φαμ φατάλ που μπορεί να είναι εγκληματίας μπορεί και όχι…

Η νουάρ ίντριγκα δεν κάθεται και τόσο καλά πάνω στη μελλοντολογική θεματολογία του φιλμ ωστόσο η ατμόσφαιρα που έχει συνθέσει ο Νίκολ και το καλλιτεχνικό του επιτελείο είναι μοναδικά γοητευτική και το πρωταγωνιστικό δίδυμο Κλάιβ Όουεν και Αμάντα Σέιφριντ αποδίδει στο maximum. Οι hi tech λεπτομέρειες που ντύνουν την ταινία είναι το κερασάκι στην τούρτα για τους φανατικούς του είδους.

Ο Άντριου Νίκολ είναι ακόμη υπολογίσιμος… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 03.05.18