The Farthest – Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας

Παραγωγή: Ιρλανδία – 2017 

Διάρκεια: 121 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Emer Reynolds 

Συμμετέχοντες/Ομιλητές: Frank Drake, Carolyn Porco, John Casani, Lawrence Krauss, Timothy Ferris, Edward Stone, Nick Sagan, Larry Soderblom, Charley Kohlhase, Fran Bagenal, James F. Bell, Frank Locatell, Suzanne Dodd, Jon Lomberg, Heidi Hammel. 

Υπόθεση: Το 1977 μια ομάδα σπουδαίων επιστημόνων της NASA σχεδίασε και οργάνωσε την εκτόξευση του διαστημόπλοιου Voyager I, με σκοπό να εξερευνήσει τις μακρινές γωνιές του ηλιακού μας συστήματος. Από τότε το Voyager αλλά και το δίδυμο «αδερφάκι» του Voyager II που εκτοξεύτηκε λίγο αργότερα, στέλνουν στην Γη εκπληκτικό οπτικό υλικό από σημεία που η ανθρώπινη εμπειρία δεν είχε αγγίξει ποτέ στο παρελθόν, ξεκινώντας από τον Πλανήτη Δία και προχωρώντας σε πλανήτες όπως ο Κρόνος, o Ποσειδώνας και ο Ουρανός. Πέρα όμως από τις πληροφορίες που έστειλαν, τα Voyager είναι μια πραγματική κιβωτός της παγκόσμιας

ανθρώπινης εμπειρίας, κουβαλώντας πάνω τους ένα δίσκο με ηχογραφημένα μηνύματα και δείγματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ξεπερνώντας τα όρια του ηλιακού μας συστήματος , τα δύο διαστημόπλοια θα ξεχυθούν στο άγνωστο του Γαλαξία και κάποια στιγμή, πολλές χιλιάδες χρόνια αργότερα, όταν ο Ήλιος του ηλιακού μας συστήματος δεν θα λάμπει πια, θα παραμείνουν η τελευταία ένδειξη ότι υπήρξε κάποτε ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη που μας φιλοξενεί! 

Ένα κάπως επετειακό ντοκιμαντέρ (αφού πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από την εκτόξευση αυτής της ανθρώπινης κιβωτού) από την έμπειρη στο είδος Ιρλανδή Έμερ Ρέινολντς. Σύμφωνα με την ίδια, «Η ταινία απευθύνεται στην αγάπη, το δέος και την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν το Σύμπαν του οποίου αποτελούν μέρος. Κοιτούμε ψηλά και διερωτόμαστε. Η καρδιά της ταινίας είναι αυτή ακριβώς η περιέργεια, ο θαυμασμός, το μυστήριο. Είναι ο πυρήνας της διαδρομής του Voyager, το κέντρο των ονείρων των δημιουργών του, είναι η έλξη που όλοι οι ανθρωποι αισθανόμαστε για το Διάστημα και την Επιστημονική φαντασία... Η ιστορία των Voyager δεν είναι μόνο μια απίθανη ιστορία ανθρώπινου επιτεύγματος και επιστημονικής τόλμης, αντιπροσωπεύει επίσης την ανάγκη να κοιτάξουμε γύρω μας και να κατανοήσουμε. Αφορά αρχέγονα ερωτήματα: Γιατί βρισκόμαστε εδώ; Τί υπάρχει γύρω; Είμαστε μόνοι; ...».

Η ταινία αποτελεί ένα σύνολο σημερινών αφηγήσεων από τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστήμονες, τουλάχιστον αυτούς που έχουν επιζήσει, που διακόπτονται από εμβόλιμο αρχειακό υλικό και τις μαγευτικές εικόνες που έστελναν τα Voyager πίσω στη Γη. Όλο το υλικό ανασυνθέτει την επιστημονική ιδεολογία των 70s, την εποχή που οι επιστημονικές ανακαλύψεις συμβάδιζαν με την έξαψη της επιστημονικής φαντασίας. Την ίδια χρονιά που εκτοξεύτηκαν τα Voyager, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός θρύλος του Star Wars εξάλλου και ο Steven Spielberg ήταν βέβαιος για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στις Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου.

Εντυπωσιακό θέαμα, συναρπαστικό θέμα, το φιλμ δεν κρύβει την αγάπη του για μια εποχή-ας την πούμε επιστημονικής αθωότητας-που ενισχύεται από τη νοσταλγία των περισσότερων αφηγήσεων.

Ένα πραγματικό Star Trek όπου έσχατο σύνορο και απώτερο σημείο της ανθρωπότητας είναι ένα μικρό σιδερένιο κουτί που βρίσκεται πλέον να ταξιδεύει πέρα από τον Ήλιο… 

Διανομή: Filmtrade & Danaos Films

Στις αίθουσες από 26.04.18