Η Μολδαβία, ο Εμίλ Λοτιάνου και τα Τσιγγάνικα Βιολιά

 

"Το φολκλόρ στην πιο κλασική μορφή του είναι για μένα η πιο προσωπική διαθήκη των προγόνων μου. Αισθάνθηκα πάντα μέσα στη λαϊκή ποίηση ένα μαγικό και μυστηριώδη χαρακτήρα. Οι απλές και καθημερινές λέξεις βγάζουν κάτι το ''θεϊκό'' συνδυάζοντας μ’ έναν μοναδικό τρόπο την ομορφιά και τη δύναμη της ψυχής: η Πατρίδα, ο Έρωτας, η Αλήθεια, η Αδελφότητα, η Ομορφιά”

Εμίλ Λοτιάνου (1936-2003) 

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η Εβδομάδα Μολδαβικού Κινηματογράφου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema. Ποιος δεν θυμάται τους Τσιγγάνους που πεθαίνουν από αγάπη, το εμβληματικό μουσικό δράμα του Εμίλ Λοτιάνου που χάλασε κόσμο στις Αθηναϊκές οθόνες των 70s! "Η ταινία έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Εμίλ Λοτιάνου και μαζί με το «Queen of the Gypsies» αποτελεί μια μουσική και λυρική διλογία πάνω στα ήθη, τα έθιμα και τους θρύλους των τσιγγάνων της Μολδαβίας, πατρίδας του σκηνοθέτη. Με αυτή την κλασσική πλέον ταινία άλλα και με τις υπόλοιπες μεγάλες επιτυχίες του θα κυλήσει η εβδομάδα στην Αλκυονίδα. 

Xτες Πέμπτη 10 Μαϊου πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στο Σινεμά του Valeriu Jereghi, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη. Ο Valeriu Jereghi, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου της Μολδαβίας, ήταν εκεί και προλόγισε τις προβολές των δύο ταινιών του, "Arrivederci" και "Milika". 

 

Σήμερα Παρασκευή 11 Μαϊου ξεκινά το αφιέρωμα στο Σινεμά του Εμίλ Λοτιάνου, με μια ρετροσπεκτίβα στα 6 σημαντικότερα έργα του δημιουργού. Το έργο του σημαντικού Μολδαβού σκηνοθέτη, ποιητή και συγγραφέα κατάφερε να εγγραφεί στα μητρώα και στον πυρήνα της σύστασης του Μολδαβικού έθνους. Ξεκίνησε τη δημιουργική του καριέρα με την ταινία «Θα συναντηθούμε την αυγή» και ακολούθησαν περισσότερες από 20 ταινίες μέχρι τον θάνατό του το 2003, σε ηλικία 66 χρόνων. Αρχικά, υπηρέτησε το είδος του ποιητικού ντοκιμαντέρ με το οποίο προσέγγισε τις παραδόσεις του τόπου του. Σύντομα έγινε διεθνώς γνωστός με τα «Lautarii - Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη»  και «Οι τσιγγάνοι ανεβαίνουν  στον ουρανό», όπως και με την τηλεταινία "Anna Pavlova", όπου πρωταγωνιστούσε η μετέπειτα σύζυγός του Galina Belyaeva. Τα έργα του κατορθώνουν να εκφράσουν την τρυφερότητα μέσα στην σκληρότητα και τον ρεαλισμό. Το συναίσθημα και η νοσταλγία για το παρελθόν είναι διάχυτα στο νεορομαντικό του ύφος, στα φολκλορικά αλλά και στα ιστορικά θέματά του, όχι όμως ως στείρα ανάμνηση αλλά ως προσπάθεια εξήγησης των αποφάσεων που σμίλεψαν το παρόν. Μελέτησε και αφηγήθηκε τον τσιγγάνικο πολιτισμό μετά από επιτόπιες έρευνες στην ευρύτερη Σοβιετική επικράτεια, με έμφαση στη μουσική και τα τραγούδια, από κοινού με τον Εβγκένι Ντόγκα. 

Η πανηγυρική έναρξη θα γίνει παρουσία των E.S. Anatol Vangheli (Πρεσβευτή της Μολδαβίας στην Ελλάδα), Vasile Graur (Διευθυντή του στούντιο Moldova Film), Svetlana Lisagor Vergis (Προέδρου της Ένωσης Ελληνομολδαβικής Φιλίας "Αλέξανδρος Υψηλάντης" και του Βελισσάριου Κοσσυβάκη (καλλιτεχνικού διευθυντή της Αλκυονίδας). Θα ακουλουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τους Lilian και Τudor Sprincean, την Οlga Martinova, τον Vasile Graur και το φολκ συγκρότημα ΜΟΛΔΟΒΑ, καθώς και ομιλίες του Valeriu Jereghi και του Vasile Graur. 

Την Κυριακή 13 Μαϊου θα γίνει το αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη κινηματογραφικής και όχι μόνο μουσικής Eugen Doga. Θα ακουστούν έργα του συνθέτη από τον πιανίστα-συνθέτη Σπύρο Παπαθεοδώρου και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Eugen Doga των Λοτιάνου, Τσιούρα, Ολαρέσκου, Ίσιπτσιουλ, Γκόλουίνοβ.

Ο 80χρονος σήμερα εμβληματικός συνθέτης της Μολδαβίας που έγραψε τη μουσική για τις πιο διάσημες ταινίες του Λοτιάνου, ζει και δημιουργεί μεταξύ Κισινάου και Μόσχας. Εκτός από μουσική για τον κινηματογράφο, ο πολυσχιδής συνθέτης γράφει και εκκλησιαστική μουσική, όπερα, συμφωνίες, κουαρτέτα, ρέκβιεμ, τραγούδια, βαλς, χορωδιακά και ορχηστρικά έργα, μπαλέτα και έργα για παιδιά. Στο παρελθόν έγραψε επίσης μουσική για το ραδιόφωνο, για το θέατρο και για κινούμενα σχέδια.  Η μουσική του έντυσε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα και ακούστηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι (2014). Η Μολδαβική κυβέρνηση εξέδωσε γραμματόσημο με το πορτρέτο του το 2015, ενώ στο Κισινάου ο κεντρικός πεζόδρομος φέρει το όνομά του. 

ΙΝΦΟ

ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ και ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΠΙΑΝΟΥ 7 ΕΥΡΩ

ΜΟΛΔΑΒΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.

Πληροφορίες κρατήσεις στο τηλέφωνο: 2108220008

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

από ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 έως TETAΡΤΗ 16 ΜΑΙΟΥ

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟΥ ΕΜΙΛ ΛΟΤIΑΝΟΥ

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΜΕ ΤΑ 6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

Οι ταινίες θα προβληθούν στην αρχική τους γλώσσα (Ρουμάνικα ή Ρωσικά) με Ελληνικούς υπότιτλους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/5/2018

20:00 «Lautarii - Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη»

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5/2018

18.30 «Οι τσιγγάνοι ανεβαίνουν  στον ουρανό»  (Queen of the Gypsies)

20.30 «Στις ρεματιές με τα βατόμουρα»

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5/2018

18:30 EUGEN DOGA, Ντοκιμαντέρ  των Λοτιάνου, Τσιούρα, Ολαρέσκου,Ίσιπτσιουκ, Γκολουίνοβ

18:50 Κονσέρτο για πιάνο του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,  Ενορχηστρωτή, Μουσικοσυνθέτη

σε έργα του διάσημου Μολδαβού συνθέτη EUGEN DOGA για τον κινηματογράφο

19:45 «Νουβέλα σε πρώτο πρόσωπο» (The Shooting Party) (από το έργο του ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ) 

21:00 «Αυτή η στιγμή» (This is the moment)

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/5/2018

18:30 «Lautarii - Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη»

21:00 «Στις ρεματιές με τα βατόμουρα»

ΤΡΙΤΗ 15/5/2018

18:30 «Οι τσιγγάνοι ανεβαίνουν  στον ουρανό» (Queen of the Gypsies)

20:00 EUGEN DOGA, Ντοκιμαντέρ των Λοτιάνου, Τσιούρα, Ολαρέσκου,Ίσιπτσιουκ, Γκολουίνοβ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/5/2018

18.30 «Αυτή η στιγμή» (This is the moment)

20:00 «Νουβέλα σε πρώτο πρόσωπο» (The Shooting Party) (σενάριο ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ) 

22:00 «Θα συναντηθούμε την αυγή» 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: NEW STAR- Σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Ένωση Ελληνομολδαβικής Φιλίας "Αλέξανδρος Υψηλάντης"

Με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κισινάου, του κινηματογραφικού στούντιο Μολδόβα-Φίλμ και Moldcinema.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ της Δημοκρατίας της ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ 

 

Η ταινία «Lautarii - Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη» θα προβάλλεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας σε επανέκδοση από τις 17 Μαΐου. 

Παρακάτω το trailer του Lautarii