Too Much Info Clouding Over My Head

Παραγωγή:  Ελλάδα – 2017 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Χριστοφιλάκης 

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χριστοφιλάκης, Κίττυ Παιταζόγλου, Λένα Ουζουνίδου, Λενα Δροσάκη, Νικολίτσα Ντρίζη, Ζήσης Ρούμπος, Ελίνα Ρίζου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Άλκηστη Πουλοπούλου, Νίκος Μαγδαληνός, Δημοσθένης Φίλιππας. 

Υπόθεση: Ένας φιλόδοξος 35άρης σκηνοθέτης, γεμάτος ψυχαναγκασμούς και βυθισμένος σε υπαρξιακή κρίση, προσπαθεί να βρει τα χρήματα για να κάνει τη δεύτερη ταινία του, μια ταινία που δεν θέλει να κάνει κατά βάθος, μια διασκευή νερόβραστου γυναικείου best seller εποχής με ερωτικά τρίγωνα. Για να τα καταφέρει να βρει τη χρηματοδότηση και να βγει από την αφάνεια αφού την πρώτη του ταινία μόνο αυτός και οι φίλοι του την έχουν δει, πρέπει μέσα σε μια εβδομάδα να παίξει σε μια διαφήμιση κινέζικης μπύρας, να κινηματογραφήσει ένα φιλανθρωπικό γκαλά στα βόρεια προάστια και να σκηνοθετήσει μια ξεπεσμένη πρώην ηθοποιό σταρ της τηλεόρασης που θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο ερμηνεύοντάς τις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ σε…μονόλογο. Παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί την εξουσιαστική παραγωγό του, την καταπιεστική μητέρα του, τις ανασφάλειες της κοπέλας του, τον καρκίνο από τον οποίο φοβάται ότι πάσχει και να αποφασίσει επιτέλους τι θα κάνει με την τεράστια συλλογή από έργα τέχνης που του άφησε κληρονομιά ο μακαρίτης ο πατέρας του. 

Φυσικά και θα τα κάνει μπάχαλο και οι περιπέτειές του δεν θα έχουν τέλος. Όπως τέλος δεν έχει και η άγρια σάτιρα του τρέχοντος καλλιτεχνικού περίγυρου, είτε πρόκειται για το σινεμά είτε για τη σκηνή του θεάτρου. Δημοφιλείς θεατρικές ερμηνεύτριες όπως η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, η Λένα Δροσάκη και η Λένα Ουζουνίδου σε ρόλους αυτοσαρκαστικούς, τρολάρουν ασύστολα μαζί με τον νεαρό σκηνοθέτη την μίζερη καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης κρατά τον πρώτο ρόλο παίζοντας εξαιρετικά, ποιον άλλο από τον… εαυτό του, αυτοψυχαναλυόμενος σαν άλλος Γούντι Άλεν του Παγκρατίου και τρέχοντας να τα προλάβει όλα σαν πειραγμένη βερσιόν του Θανάση Βέγγου! 

 

Ένα απολαυστικό και κατά διαστήματα σπαρταριστό φιλμ, διπλός φόρος τιμής από τη μια στον πρώιμο Γούντι Άλεν (αλλά και στο indie σύμπαν του Kevin Smith) και από την άλλη στις παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές κωμωδίες των 60s (αλλά και το εμβληματικό No budget Story), διαθέτει σωστό ρυθμό, άπειρα και εφευρετικά γκαγκ, νοσταλγικά ασπρόμαυρη φωτογραφία και τη χαρισματική παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια κωμική στην επιφάνεια ίντριγκα στη βάση όμως της οποίας βρίσκεται η υπαρξιακή αγωνία μιας χαμένης γενιάς και μιας μεσαίας αστικής κάστας που το μόνο που της έχει μείνει πια για ξεπούλημα είναι τα «ασημικά της οικογένειας». Με το δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο ο Χριστοφιλάκης αρνείται αυτό το ξεπούλημα, κάνοντας τη δική του επιχείρηση γης μαδιάμ! 

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου και κέρδισε 3 βραβεία: Το μεγάλο βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την Καλύτερη Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ, το Βραβείο της ΕΡΤ ‘New Cinema’ και το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Πόσο ειρωνικό αυτό το τελευταίο βραβείο αφού η ταινία περιλαμβάνει μια αξέχαστη σκηνή σάτιρας των μηχανισμών κρατικής χρηματοδότησης με έναν ανεπανάληπτο Νίκο Μαγδαληνό σε ερμηνευτικό ρεσιτάλ.  

Ο σκηνοθέτης

Ο Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και υποκριτική στην Αγγλία και εργάστηκε στο Ελεύθερο Θέατρο για αρκετά χρόνια ως σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει ανεβάσει έργα διαφόρων συγγραφέων όπως Τενεσί Ουίλιαμς, Φερνάντο Αραμπάλ, Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, Στίβεν Τόμσον κ.α. ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε θεατρικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς θεατρικής γραφής στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία). Έχει εργαστεί στην Αγγλία ως standup comedian. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους. Το Too Much Info Clouding Over my Head, είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη ταινία μεγάλου μήκους καθώς και η πρώτη του ερμηνευτική προσπάθεια

Οι λοιποί συντελεστές

Σενάριο: Βασίλης Χριστοφιλάκης

Παραγωγή: Atmosphere People

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Μαυρικίδης

Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Μοντάζ: Γιώργος Αλεφάντης

Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Γκουργιώτης

Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Πετρίτση

Ήχος: Μανώλης Μανουσάκης, Δημήτρης Γιαγκουρίδης

Μιξάζ: Κώστας Μπόκος- Studio 19st 

 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 17.05.18