1ο Athens Military Music Festival

 

Την Παρασκευή 18 & το Σάββατο 19 Μαΐου μια «Μουσική» Εισβολή θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο! Η Αθήνα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά, μια διήμερη φαντασμαγορική γιορτή! Το Athens Military Music Festival είναι γεγονός. Ένα μοναδικό θέαμα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα. Κορυφαίες στρατιωτικές ορχήστρες, δεκάδες «ένστολοι» μουσικοί, σολίστ, χορευτές και χορωδίες από διάφορες χώρες του κόσμου θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών! Σχηματισμοί με απόλυτη ακρίβεια, ρυθμό, συγχρονισμό, εκτελεσμένοι από στρατιωτικά μουσικά συγκροτήματα γεμάτα μουσικότητα, αρμονία, ένταση, χάρη, ομορφιά και δύναμη! 

Με φόντο το εμβληματικό Μέγαρο του Ζαππείου θα στηθεί μια «μουσική παρέλαση», ένα Φεστιβάλ που θα συνδυάσει στρατιωτική, κλασσική, παραδοσιακή, ποπ και ροκ μουσική με εντυπωσιακές παρελάσεις, ιδιαίτερες χορογραφίες, φαντασμαγορικούς φωτισμούς και χιλιάδες πυροτεχνήματα. 

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στο Festival η Παιδική Χορωδία ROSARTE και ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Στέφανος Κορκολής που σε μια ξεχωριστή εμφάνιση θα μας ταξιδέψει στο μουσικό του σύμπαν χαρίζοντάς μας ένα μοναδικό πρόγραμμα πέρα από σύνορα και ετικέτες ώστε να γίνουμε όλοι μια παρέα και να γυρίσουμε πίσω το χρόνο. Μαζί του η εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

Στην φετινή, πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα συμμετέχουν η Επίσημη Mπάντα του Προέδρου του Καζακστάν, η γυναικεία Ορχήστρα Τυμπανιστών «Yerevan Drums» της Αρμενίας, η Χορωδία Κοζάκων της Μόσχας, η National Guard Band της Ρωσίας. Οι μοναδικοί στο είδος τους και άκρως εντυπωσιακοί Σημαιοφόροι από το Κόρι της Ιταλίας θα μας καταπλήξουν με τη θεαματική τους παρέλαση και τον πρωτόγνωρο «χορό» σημαιών στους αιθέρες. Μία από τις πλέον αναγνωρισμένες στη χώρα μας αλλά και διεθνώς παιδικές χορωδίες, η παιδική Χορωδία ROSARTE, θα μαγέψει και θα ενθουσιάσει τους θεατές του φεστιβάλ. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η στρατιωτική μουσική εμφανίστηκε από τα αρχαία χρόνια, σε όλους τους στρατούς, διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Όπως η μουσική επηρεάζει τη ψυχολογία του ανθρώπου έτσι και η στρατιωτική μουσική έχει στόχο την ενίσχυση του ηθικού και του ενθουσιασμού των στρατιωτών.

«Πατέρας» της στρατιωτικής μουσικής θεωρείται ο Αμφίονας, ο θρυλικός αρχαίος ήρωας της Θήβας. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Ζήθο, ήταν παιδιά του Δία και της Αντιόπης. Ο Ζήθος ήταν δυνατός και πρακτικός άνθρωπος ενώ ο Αμφίονας τρυφερός και ευαίσθητος, αγαπούσε τη μουσική και το τραγούδι. Παίζοντας την επτάχορδη λύρα του μάγευε όσους τον άκουγαν και κατάφερνε να τον υπακούουν οι άνθρωποι και τα ζώα, να μετακινεί τις πέτρες, τα δένδρα και τα βράχια. Ο μύθος αποδίδει την ανέγερση των τειχών της «επτάπυλης» Θήβας στα δύο αδέλφια: ο Ζήθος, με τη μεγάλη του δύναμη μετέφερε βράχους από τα γειτονικά βουνά και αυτοί, στο άκουσμα των μαγικών μελωδιών της λύρας του Αμφίονα, μετακινούνταν μόνοι τους, έπαιρναν τη σωστή θέση, συναρμολογούνταν μεταξύ τους και έτσι οικοδομούνταν τα τείχη. Με τη δύναμη της μουσικής χτίσθηκαν τα περίφημα τείχη της Θήβας με τις εφτά πύλες, όσες και οι χορδές της λύρας του Αμφίονα.

Οι στρατιωτικές μουσικές ορχήστρες, οι χορωδίες και τα χορευτικά σύνολα συνδυάζουν την απόλυτη ακρίβεια, τον ρυθμό και τον συγχρονισμό με την πολύχρωμη συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα, την αρμονία και την καθαρότητα και πάντα χαρακτηρίζονται από υψηλές φωνητικές δεξιότητες. Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει χιλιάδες μουσικές συνθέσεις: στρατιωτικά και παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, κλασικές συνθέσεις καθώς και μεγάλες επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής.

ΟΙ ΜΠΑΝΤΕΣ

Ας γνωρίσουμε τα μουσικά σύνολα που συμμετέχουν στο 1ο Athens Military Music Festival.

 

Η Επίσημη Μπάντα του Προέδρου του Καζακστάν αποτελείται από ένα συγκρότημα χάλκινων, μία συμφωνική ορχήστρα και μία χορευτική ομάδα λαϊκών παραδοσιακών χορών. Πήρε σάρκα και οστά το 1992 και με ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολυποίκιλο - συνθέσεις κλασικής μουσικής, οι εθνικοί ύμνοι όλων των κρατών, στρατιωτικά μαρς, παραδοσιακή αλλά και ποπ μουσική- εμφανίζεται σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις εντός Καζακστάν αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστρία, Βέλγιο, Μαλαισία, Ινδία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και αλλού.

 

Το συγκρότημα «Yerevan Drums» μας έρχεται από την Αρμενία και ιδρύθηκε το 2009. Η σύνθεση της μπάντας είναι άκρως πρωτότυπη: αποτελείται από 15 τυμπανίστριες, που επιλέχθηκαν από μουσικά σχολεία του Ερεβάν. Τα κορίτσια της μπάντας, 15 έως 25 ετών, έχουν μουσική παιδεία και καταπληκτική αίσθηση του ρυθμού. Το καλλιτεχνικό θέαμα που παρουσιάζουν θα ενθουσιάσει και θα ξεσηκώσει τους θεατές του 1ου Athens Military Music Festival.

«Moscow Cossack Choir» –μόλις εμφανιστεί στη σκηνή η Χορωδία των Κοζάκων της Μόσχας ένα «ρεύμα από φωτεινή ενέργεια» θα διαπεράσει τους θεατές του φεστιβάλ. Έρχονται στο Athens Military Band Festival με ένα «οπλοστάσιο» πολύ πλούσιο: Κλασικά αλλά και παραδοσιακά μουσικά όργανα -ακορντεόν, κιθάρα, τύμπανα, μπάσο, μπαλαλάικα, τρομπέτα, τρομπόνι, ζαλέϊκα, φλάουτο, τύμπανα - ! Ενθουσιώδη παραδοσιακά ρωσικά λαϊκά τραγούδια! Ρωμαλέοι Κοζάκικοι χοροί! Τα περίφημα ακροβατικά με το σπαθί και το σαγόνι, που κόβουν την ανάσα - flankirovkoy! Οι μόνοι χαρακτηρισμοί που μπορούν να δοθούν στο θέαμα που προσφέρουν, είναι: Εκπληκτικό! Συναρπαστικό! Φαντασμαγορικά!

Η National Guard Band της Ρωσίας πρωτοδημιουργήθηκε το 1926. Στη διάρκεια του Β’ Π. Πολέμου σχημάτισαν μία τζαζ μπάντα που έπαιζε για τους στρατιώτες του Ερυθρού Στρατού των Εργατών και των Αγροτών. Το συγκρότημα δίνει το παρών σε όλες τις σημαντικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές δημόσιες εκδηλώσεις, όπως η υποδοχή ξένων αντιπροσωπειών και τα φεστιβάλ στρατιωτικής μουσικής.

 

Το 1976 μερικοί ενθουσιώδεις νέοι, θιασώτες της μεσαιωνικής τέχνης παιχνιδιών με σημαίες, ίδρυσαν το συγκρότημα των Σημαιοφόρων της πόλης Κόρι με στόχο την αναπαράσταση αυτής της παράδοσης. Έκτοτε είναι ένα από τα διασημότερα λαογραφικά συγκροτήματα στην Ιταλία και ένα από τα πιο περιζήτητα στο εξωτερικό. Τα λαμπερά κοστούμια, η μουσική, το πέταγμα σημαιών μπροστά από το ακροατήριο, αναπαριστούν την ατμόσφαιρα περασμένων εποχών. Η ομάδα αποτελείται από κήρυκα, σαλπιγκτές, τυμπανιστές και σημαιοφόρους.

Οι Σημαιοφόροι του Κόρι χρησιμοποιούν σημαίες με ξύλινο ιστό - αντί για ατσάλινο - στοιχείο που τους επιτρέπει να τις εκτοξεύουν σε μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με άλλες ομάδες Ιταλών σημαιοφόρων.

Η Παιδική Χορωδία ROSARTE, η οποία έχει 15 χρόνια πορείας υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα, αποτελείται από 230 επίλεκτα παιδιά ηλικίας 6 έως 19 ετών. Λειτουργεί ως φυτώριο ικανότατων και πεπειραμένων χορωδών, με δεκάδες συναυλίες ετησίως στο νεργητικό της. Είναι η μόνη ελληνική χορωδία που έχει κερδίσει δύο φορές χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδες Χορωδιών (το 2008 & το 2014). Τον Δεκέμβριο του 2016 η Rosarte και η Μαέστρος της, Ρόζη Μαστροσάββα είχαν την ύψιστη τιμή να βραβευτούν από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά στις τέχνες και τον πολιτισμό. Τον Ιούλιο του 2018 η Rosarte θα συμμετάσχει στους 10ους Ολυμπιακούς Χορωδιακούς Αγώνες στο Tshwane της Ν. Αφρικής. Αυτή η συμμετοχή τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου Της Δημοκρατίας, κου Προκόπη Παυλόπουλου. 


ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια μεγαλειώδη φεστιβάλ στρατιωτικής μουσικής, τα επονομαζόμενα, Military Tattoo Festival. Δεκάδες στρατιωτικές ορχήστρες προσφέρουν στους χιλιάδες θεατές ένα μοναδικό θέαμα που «κόβει την ανάσα». Το πρόγραμμα συνδυάζει στρατιωτική, κλασική, παραδοσιακή, ποπ και ροκ μουσική με εντυπωσιακές παρελάσεις και επιδείξεις. Ο όρος tattoo προέρχεται από την ολλανδική φράση doe den tap toe (turn off the tap), παράγγελμα που έπαιζαν, κατά τη διάρκεια του Τριακονταετή Πολέμου, οι Ολλανδοί τυμπανιστές και τρομπετίστες προκειμένου οι εστιάτορες να σταματήσουν να σερβίρουν μπύρα στους στρατιώτες και αυτοί να επιστρέψουν στο στρατόπεδο.

Μερικά από τα μεγαλύτερα Military Tattoo φεστιβάλ ανά τον κόσμο είναι:

το Royal Edinburgh Military Tattoo, που από το 1950 διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην Esplanade, μπροστά από το Κάστρο του Εδιμβούργου,

το «Spasskaya Tower» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη εμβληματική Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Όταν το 2011 η Ελληνική Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας έπαιξε τον Ζορμπά και τα Παιδιά του Πειραιά, όλοι οι θεατές σηκώθηκαν και όρθιοι χειροκροτούσαν και κρατούσαν τον ρυθμό. Παρακάτω παρακολουθήστε σχετικό video.

Στην Βασιλεία της Ελβετίας διοργανώνεται το Basel Tattoo Festival, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και στον Καναδά κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Royal Nova Scotia International Tattoo. Κορυφαία Military Tattoo πραγματοποιούνται και στη Νορβηγία, Φινλανδία, Γερμανία, Αμερική, Ιαπωνία, Κορέα, Χόνγκ Κόνγκ, Μαλαισία και πολλές άλλες χώρες του πλανήτη.

ΙΝΦΟ

Athens Military Band Festival

18 και 19 Μαΐου, Ζάππειο Μέγαρο, Ώρα έναρξης: 21.00

https://www.facebook.com/Amfionia/

www.amfionia.gr

Διάρκεια: 120 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

(όλες οι θέσεις είναι καθημένων)

Ζώνη Γ': Προπώληση: 12 ευρώ, Ταμείο: 15 ευρώ

(σε αυτήν τη ζώνη οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες)

Τιμές αριθμημένων θέσεων

Ζώνη Β': Προπώληση: 15 ευρώ, Ταμείο: 20 ευρώ

Ζώνη Α': Προπώληση: 20 ευρώ, Ταμείο: 25 ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων www.viva.gr

Και από Media Markt | Reload | Seven Spots | Viva Kiosk Σύνταγμα + Τεχνόπολη | αθηνόραμα.gr | Yioleni's | My Market | Metro Cash & Carry | Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία | Shell – BP – EKO

Διοργάνωση: Athens International Music Military Festival ΑΜΚΕ

Εκτέλεση Παραγωγής: ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ E-Prod Τηλ.2106892110

[email protected]

Χορηγοί εκδήλωσης : ROSOBORONEXPORT, ROSOBORONSERVICE HELLAS

Υποστηρικτές εκδήλωσης: ROSTEC, SPASSKAYA TOWER