Κάννες: Ένα βραβείο για τη Ζακλίν Λέντζου

Επιτέλους μια σημαντική διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο στις φετινές Κάννες. Η ταινία μικρού μήκους «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου κατέκτησε το σημαντικό βραβείο «Prix Découverte Leica Cine du court métrage-Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους στην 57η «Εβδομάδα της Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών. 

Η απονομή του βραβείου από την κριτική επιτροπή της Semaine de la Critique  θεσμοθετήθηκε το 2003, και από τότε έχουν ανακαλυφθεί και τιμηθεί με αυτό πολλά ταλέντα και πρωτοποριακοί κινηματογραφιστές, όπως Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Jonas Carpignano, και πρόσφατα η Laura Ferrés. 

Η Ζακλίν Λέντζου και οι μικρού μήκους ταινίες της δεν είναι άγνωστες στο Φεστιβαλικό κύκλωμα. Το έργο της έχει συνεχή διεθνή παρουσία και αναγνώριση.  Το 2016 η ταινία της Αλεπού έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο όπου και απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή Νέων και την επόμενη χρονιά η ταινία της HIWA προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η φετινή τέταρτη μικρού μήκους ταινία της «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» ήταν μία από τις 10 ταινίες από όλο τον κόσμο που επιλέχθηκαν φέτος να διαγωνισθούν στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.  

Στην ταινία, ξημερώνει η τελευταία μέρα του χρόνου, η παραμονή της πρωτοχρονιάς και η Σοφία βρίσκεται σε ένα αυτοκίνητο και έχει ένα όνειρο που δεν θέλει να μοιραστεί με κανένα.

Ανάμεσα στο όνειρο, την πραγματικότητα και τη μνήμη κινείται η ταινία, όπως μας λέει η Λέντζου στο βίντεο από τις Κάννες, δίνοντας στην υπέροχη Σοφία Κόκκαλη την ευκαιρία να πλάσει όπως αυτή ξέρει έναν ακόμη χαρακτήρα στα όρια.  Εν αναμονή της πρώτης της ταινίας μεγάλου μήκους δεν έχουμε παρά να χαρούμε και να συγχαρούμε τη Ζακλίν Λέντζου για αυτή τη σημαντική διάκριση. 

 


ΙΝΦΟ

Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς

Ελλάδα 2018 -24’

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζακλίν Λέντζου

Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα (Blonde Α.Ε.) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Λιναρδόπουλος

Σκηνικά: Λόρα Αν Λούκας, Ευα Γκουλάκου

Παίζουν: Σοφία Κόκαλη, Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φαίδρα Τσολίνα, Προμηθέας Αλειφερόπουλος