D'après une histoire vraie – Μια Αληθινή Ιστορία

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο/Πολωνία - 2017 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Roman Polanski 

Πρωταγωνιστούν: Emmanuelle Seigner, Eva Green, Vincent Perez, Dominique Pinon, Camille Chamoux, Brigitte Roüan, Josée Dayan, Noémie Lvovsky. 

Υπόθεση: Η Ντελφίν μόλις κυκλοφόρησε ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στη σχέση με τη μητέρα της το οποίο και έγινε τεράστιο Best Seller. Η Ντελφίν έχει υποφέρει πολύ στο παρελθόν, κάτι που την έχει κάνει εύθραυστη και αδύναμη μπροστά στις υποχρεώσεις της διασημότητας. Και από πάνω λαμβάνει συνεχώς ανώνυμα γράμματα που την κατηγορούν ότι έχει ρίξει την οικογένεια της στα λιοντάρια. Και μόνο στην ιδέα ότι θα πρέπει να γράψει κάτι καινούργιο, η Ντελφίν παραλύει κυριολεκτικά. Μέχρι που στο δρόμο της βρίσκεται η Ελ, μια μυστηριώδης θαυμάστρια, νέα, γοητευτική, έξυπνη και διαισθητική. Η Ελ μοιάζει να την καταλαβαίνει καλύτερα από όλους με αποτέλεσμα η Ντελφίν να αρχίσει να την εμπιστεύεται τυφλά και να της ανοίγεται. Μέχρι που η Ελ μετακομίζει στο διαμέρισμα της Ντελφίν. Το μυστήριο πυκνώνει συνεχώς γύρω από τη γοητευτική Νο.1 θαυμάστρια… 

 

Βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα της Ντελφίν Ντε Βινιάν που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Utopia, η τελευταία ταινία του μάστερ του διφορούμενου μοιάζει σαν να επαναλαμβάνει μοτίβα από προηγούμενες ταινίες του και ιδιαίτερα από το πολυβραβευμένο στην Ευρώπη Ghost Writer του 2010. Η μόνη σχέση αυτής της τελευταίας σπουδαίας ταινίας του Πολάνσκι με αυτή την ταινία είναι ότι η μια από τις δύο ηρωίδες της δηλώνει σκιώδης συγγραφέας λόγων για πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα. Από κει και πέρα η συνεργασία του Ολιβιέ Ασαγιάς (Personal Shopper) στο σενάριο οδηγεί στα άκρα την ατμόσφαιρα διφορούμενου και κάνει την ταινία να παραπέμπει περισσότερο στο κλασσικό Repulsion από τα 60s. Επίσης καμία σύγκριση. Εδώ η πλοκή από ένα σημείο και πέρα παύει να αναπτύσσεται και αρχίζει να γίνεται προβλέψιμη και επαναλαμβανόμενη. Σαν έργο που έχουμε ξαναδεί σε μοντέρνα «αυτοβιογραφική» παραλλαγή. Ευτυχώς τόσο η στιβαρή σκηνοθετική γραμμή (παρά το προχωρημένο της ηλικίας του μαιτρ) όσο και η έντονη παρουσία των δύο πρωταγωνιστριών, της Εμανουέλ Σενιέ (κυρίας Πολάνσκι από 30ετίας) και της πάντα «απειλητικής» Ευα Γκριν, κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Από τις μικρότερες ταινίες ενός μεγάλου δημιουργού, παρακολουθείται με ενδιαφέρον εν αναμονή του πανάκριβου σχεδίου του για μεταφορά στην οθόνη της υπόθεσης Ντρέιφους. Ενός σχεδίου που όλο και απομακρύνεται όσο περνάει ο καιρός και η ηλικία (είναι ήδη 85 ετών). Πόσο μάλλον που μόλις πριν 20 ημέρες η Αμερικάνικη Ακαδημία τον διέγραψε από τις τάξεις της για την υπόθεση βιασμού του 1978 για την οποία ακόμη διώκεται ποινικά στην Αμερική.

Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών.   

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 24.05.18