Lautarii – Οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη

Παραγωγή: ΕΣΣΔ – 1972 

Διάρκεια: 141 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Emil Loteanu 

Πρωταγωνιστούν: Serghei Lunchevici, Dumitru Hãbãsescu, Jenea Rolko, Galina Vodnyatskaya, Olga Câmpeanu, Angelica Iascencu, Willy Musoian, Grigori Grigoriu, Svetlana Toma. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στις στέπες της Βεσσαραβίας κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Toma Alistar, αρχηγός μιας περιπλανώμενης μπάντας τσιγγάνων, είναι ένας ικανότατος βιολιστής, περιζήτητος στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και στις βασιλικές αυλές. Όμως όσο και να ζει μέσα στη δόξα και τη φήμη, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του τον πρώτο του έρωτα, την όμορφη Leanca, που την πάντρεψαν και χάθηκε κάπου μακριά όταν ο Toma βρισκόταν σε ταξίδι. Έτσι λοιπόν ξοδεύει τα χρόνια και την περιουσία του προσπαθώντας να τη βρει. 

Μια θρυλική ταινία των 70s  επανέρχεται σε ολοκαίνουργιες κόπιες για να συστήσει στο σύγχρονο σινεφίλ κοινό ένα μεγάλο, άγνωστο σήμερα στους πολλούς, σκηνοθέτη τον Εμίλ Λοτεάνου. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος των κινηματογραφικών στούντιο της Μολδαβίας που εκείνη την εποχή ήταν αυτόνομη σοβιετική δημοκρατία έφθασε με αυτό το οπτικό παραλήρημα στην κορύφωση του πάθους του για τις λαϊκές παραδόσεις της πατρίδας του. Το Σοβιετικό σινεμά της εποχής δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια φολκλορικά και καθόλου ηρωικά θεάματα, πόσο μάλλον όταν η ταινία προερχόταν από μια ελάχιστα σλάβικη κουλτούρα που μιλούσε μια λατινογενή γλώσσα συγγενή με τα ρουμάνικα.

 

Ο πρωτότυπος τίτλος Λαουτάρηδες αναφέρεται στους παραδοσιακούς μουσικούς Pομά της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, ενώ η πλοκή γίνεται πρόσχημα για να ξεδιπλωθεί η πλούσια λαϊκή παράδοση και οι τσιγγάνικες μουσικές παραδόσεις της Μολδαβίας. Ο Λοτεάνου δίνει έμφαση και θέρμη στα χρώματα με τα οποία εικονογραφείται η φύση σε κάθε της εποχή και η ανεπανάληπτη αυτή οπτική εμπειρία επαυξάνεται από την αριστουργηματική πρωτότυπη μουσική του Eβγκένι Ντόγκα που βασίζεται στη Μολδαβική και Τσιγγάνικη παράδοση.

Πλούσια υπερπαραγωγή γυρισμένη στα Σοβιετικά τότε στούντιο της Μολδαβίας, η ταινία του Λοτεάνου μόλις προβλήθηκε στη Δύση, αμέσως απέκτησε φήμη και βραβεύτηκε με 2 βραβεία στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Στην Ελλάδα προβλήθηκε τελικά με πρωτοφανή επιτυχία τη σεζόν 1977-78.

Σύμφωνα με το δημιουργό της «Οι τσιγγάνοι είναι ο μόνος λαός που έχει για πατρίδα του ολόκληρη τη γη. Θρησκεία τους είναι η ατέρμονη περιπλάνηση. Λίκνισμά τους το τραγούδι. Τα παιχνίδια τους είναι οι ζαβολιές, οι απάτες κι οι κλοπές. Στη θέση του Ναού έχουν την Αγάπη. Οι τσιγγάνοι είναι το τελευταίο δείγμα της παιδικής ηλικίας της ανθρωπότητας. Ο συμβιβασμός στον έρωτα δε γίνεται ποτέ αποδεκτός στους τσιγγάνους... Το παιχνίδι με τη γυναίκα είναι διαβολικό, γιατί μαζί της είναι αδύνατον να κερδίσεις. Οι τσιγγάνικες ιστορίες είναι παραμύθια για μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά στράφηκαν προς αυτούς συγγραφείς σαν τους Τολστόι, Πούσκιν, Μεριμέ, Λόρκα, Μαρκέζ κ.ά.».

Προς ανακάλυψη!!! 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 17.05.18 

Την εβδομάδα 24-30/05 θα προβάλλεται καθημερινά στις 20.45 στο θερινό ΖΕΦΥΡΟ των Πετραλώνων.

Περισσότερα για το σινεμά της Μολδαβίας και τον Λοτεάνου εδώ