Είδαμε τη Δίκη του Σωκράτη

 

Σε ένα κατάμεστο Θέατρο Τζένη Καρέζη, με την ουρά στο ταμείο να κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα της οδού Ακαδημίας, έκανε χθες πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη παράσταση «Η Δίκη του Σωκράτη». Μια φιλόδοξη προσπάθεια που επιχείρησε να σκιαγραφήσει με μοντέρνες σκηνοθετικές και ερμηνευτικές μεθόδους την προσωπικότητα και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλόσοφου και στοχαστή, του Σωκράτη.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι ιδέες του Σωκράτη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του ποιητή Κώστα Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή.

Ένας από τους δικαστές που παρευρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.

Η δημιουργική συζήτηση που θα έχουν με τους φοιτητές αποτελεί έναν πρωτότυπο και συνάμα ευχάριστο τρόπο γνωριμίας του θεατή με το πνευματικό μεγαλείο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η παράσταση στοχεύει και στην παράλληλη αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την ενότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ανά τους αιώνες. "Με το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδας και της σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα και η "κοινή γνώμη" του κοπαδιού και των "προδομένων Ελλήνων" (όπως θα έλεγε ο Σολωμός) που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο επιτήδεια, ώστε να μην μπορούν να βλέπουν και να κατανοούν την πραγματικότητα."


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια παράσταση με τη μορφή πανεπιστημιακής παράδοσης, που ανοίγει και κλείνει με μια αφήγηση της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου και των γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή του, μια αφήγηση γεμάτη πολιτικές αιχμές, λεπτή ειρωνεία και διαχρονικούς συνειρμούς οι οποίοι βρίσκονται άφθονοι και αιχμηρότατοι και στο κυρίως σώμα του έργου. Η δίκη αναπαρίσταται σε όλη της τη λεπτομέρεια μέσα από τη πτυχιακή εργασία δύο σύγχρονων φοιτητών η οποία «ζωντανεύει» τις μαρτυρίες ενός μαθητή του Σωκράτη και ενός εκ των κληρωτών δικαστών που δίνουν, ως αυτόπτες μάρτυρες, έκαστος τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Και μετά έρχεται ο ίδιος ο φιλόσοφος που αντιστρέφει το σαθρό κατηγορητήριο, με επιχειρήματα, χιούμορ και πάθος, μέχρι να παραδοθεί τελικά με αυτοθυσία για το καλό και το σεβασμό των νόμων του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και επειδή η αδικία και η υποκρισία είναι διαχρονικές «αξίες», στόχος και επιτυχία του έργου είναι η ανάδειξή αυτής της διαχρονικότητας. Έτσι η αρχαία Αθήνα ζωντανεύει νοερά όχι μόνο πάνω στη σκηνή αλλά σε ολόκληρο το θέατρο αφού μέσα από την ευφυία του κειμένου, ο κατηγορούμενος φιλόσοφος απευθύνεται ουσιαστικά στο ίδιο το κοινό της παράστασης το οποίο μετατρέπεται ακούσια στο αρχαίο σώμα των κατήγορων του. Έτσι αυτή η δίκη αποκτά μια αμεσότητα που τυλίγει το θεατή και τον κάνει να κρέμεται από τα χείλη των ερμηνευτών καθώς η φιλοσοφία μετατρέπεται σε σοφία και πικρή κοινωνικοπολιτική παρατήρηση.

Ο Γιάννης Μόρτζος δεν ερμήνευσε τον Σωκράτη, ήταν ο Σωκράτης, υποστηρίζοντας ξυπόλητος πάνω στη σκηνή το μεγαλείο του πνεύματος και της αρετής. Η διδασκαλία του στο ρόλο του Σωκράτη, πρέπει να μαγνητοσκοπηθεί και να διατηρηθεί ως μάθημα δραματικών σχολών του μέλλοντος για την ευφυή ισορροπία της ανάμεσα στο σαρωτικό χιούμορ και τη δραματική ένταση του φιλοσοφικού λόγου που διέκριναν τον μέγιστο στοχαστή της αρχαιότητας. Είναι τιμή και μαθητεία για τους υπόλοιπους ηθοποιούς που μοιράζονται τη σκηνή μαζί του. Και είναι προς τιμήν τους ότι τα κατάφεραν άριστα όλοι!

Και επειδή το έργο ανέβηκε για 6 μόνο παραστάσεις και επειδή απομένουν μόνο 4 (27/5, 1,2 και 3/6) σπεύσατε!

Για το Grand Magazine: Τάσος Ντερτιλής

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρικό κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου

Σκηνικά- κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης

Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης

Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος

Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Εκτέλεση Σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης

Ζωγραφική Σκηνικών: Ευθύμιος Ζήσης

Εκτέλεση Κοστουμιών: Ελένη Μελισάρη

Περούκες: Ευγενία

Κομμώσεις: Όλγα Νικόλα

Οι ηθοποιοί:

Σωκράτης: Γιάννης Μόρτζος

Δικαστής: Μανώλης Γεραπετρίτης

Μαθητής: Ηλίας Γκογιάννος

Φοιτητής- Κρίτων: Γιώργος Μαγκίνης

Φοιτήτρια: Ελεάννα Πουλίδα

Αφηγήτρια: Έφη Χαντζούλη

Α΄ Νόμος: Ελεάννα Πουλίδα

Β΄ Νόμος: Μανώλης Γεραπετρίτης

Γ΄ Νόμος: Ηλίας Γκογιάννος


ΙΝΦΟ

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Πρεμιέρα: 25 Μαΐου 2018-Για 6 μόνο παραστάσεις

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 25/5 και Σάββατο 26/5 στις 21:00 και Κυριακή 27/5 στις 20:00

Παρασκευή 01/6 και Σάββατο 02/6 στις 21:00 και Κυριακή 03/6 στις 20:00

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15 €

Μειωμένο: 10 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνεργοι)

Προπώληση εισιτηρίων στο Viva.gr

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ακαδημίας 3, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2108812289

Facebook group της παράστασης: εδώ