The Ladykillers – Η συμμορία των πέντε

Παραγωγή: Βρετανία - 1955 

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Alexander Mackendrick 

Πρωταγωνιστούν: Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers, Danny Green, Jack Warner, Katie Johnson, Philip Stainton, Frankie Howerd. 

Υπόθεση: Η γηραιά κυρία Γουίλμπερφορς, χήρα πλοιάρχου, κατοικεί μόνη με τους παπαγάλους της σε ένα βικτωριανό σπίτι κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Αυτό το σπίτι αλλά και την ανυποψίαστη ιδιοκτήτρια αποφασίζει να χρησιμοποιήσει μια συμμορία ως προκάλυμμα για να οργανώσει μια ληστεία. Για το σκοπό αυτό ο αρχηγός της σπείρας, Kαθηγητής Μάρκους νοικιάζει το επάνω δωμάτιο λέγοντας στην καλοκάγαθη ηλικιωμένη ότι θα έρχονται οι φίλοι του για να κάνουν πρόβες για ένα κοντσέρτο. Αν και το σχέδιο ολοκληρώνεται με επιτυχία, η επιμονή της κυρίας Γουίλμπερφορς για τάξη και δικαιοσύνη δημιουργεί περιπλοκές και κάνει τη συμμορία να αποφασίσει να την ξεφορτωθεί. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο όμως… 

Μια από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία του Studio Ealing που διηύθυνε ο Σερ Μάικλ Μπάλκον (παππούς του Ντάνιελ Ντέι Λιούις) αλλά και μια από τις τελευταίες παραγωγές του, η κατάμαυρη και πνευματώδης αυτή κωμωδία εικονογραφεί με λεπτή ειρωνεία και άψογο κωμικό timing μια σύγκρουση γενεών σε μια μεταπολεμική Αγγλία που ψάχνει να βρει τη χαμένη αίγλη της. Από τη μια ο Βικτωριανός βράχος ηθικής και αθωότητας, η γλυκιά και εύθραυστη εξωτερικά ηλικιωμένη κυρία με την ανάμνηση των 21ων της γενεθλίων ανήμερα του θανάτου της Βασίλισσας (μα της Βικτώριας φυσικά) κι από την άλλη οι νεαροί κακοποιοί που διακρίνονται από πανουργία, έλλειψη ήθους αλλά και βλακεία με το καντάρι.

 

Εξαιρετικά ενορχηστρωμένες χιουμοριστικές σκηνές ακολουθούνται όσο περνάει η ώρα από ανατριχιαστικές σκηνές υπαινικτικής βίας, δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα εναλλαγής χιούμορ και τρόμου που ίσως σήμερα να φαίνεται «ήμερη» αλλά δεν παύει να είναι κινηματογραφικά άψογη. Σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία υπηρετούν αλάνθαστα το χτίσιμο αυτής της ατμόσφαιρας με το sui generis οικοδόμημα στο τέρμα του δρόμου να δεσπόζει εξωτερικά και εσωτερικά σαν αυτόνομος χαρακτήρας.

Αριστουργηματικές ερμηνείες κυρίως από τον Άλεκ Γκίνες ως Καθηγητή και την παλαίμαχο Κέιτι Τζόνσον ως γηραιά κυρία και μια από τις πρώτες εμφανίσεις του Πίτερ Σέλερς πριν γίνει διάσημος.

Υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου και Βραβεία BAFTA Σεναρίου για τον Γουίλιαμ Ρόουζ και Καλύτερου Α Ανδρικού Ρόλου για τον Άλεκ Γκίνες. Μια εξαιρετική επανέκδοση. 

Διανομή: Bibliotheque 

Στις αίθουσες από 31.05.18