Money – Η Ληστεία

Παραγωγή: Γαλλία - 2017 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Géla Babluani 

Πρωταγωνιστούν: George Babluani, Vincent Rottiers, Charlotte Van Bervesseles, Louis-Do de Lencquesaing, Benoît Magimel, Anouk Grinberg, Olivier Rabourdin, Arben Bajraktaraj, Jean-Michel Correia, Féodor Atkine. 

Υπόθεση: Στις αποβάθρες της Χάβρης δουλεύουν ο Ντανί και ο Ερίκ, παιδικοί φίλοι που δύσκολα πια τα βγάζουν πέρα. Κρίση, ανεργία, ακρίβεια, ανέχεια. Μέχρι που ένα απόγευμα, η Αλέξ, αδελφή του Ερίκ, παρακολουθεί τυχαία την παράδοση μιας ύποπτης βαλίτσας γεμάτης χαρτονομίσματα και ενστικτωδώς αποφασίζει να ακολουθήσει τον άντρα που την παρέλαβε μέχρι το σπίτι του, μια εντυπωσιακή βίλα στην καλή πλευρά της πόλης που προδιαθέτει για άνθρωπο υψηλών διασυνδέσεων. Οι τρεις νέοι, σίγουροι ότι θα πιάσουν την καλή κλέβοντας αυτή τη βαλίτσα, αποφασίζουν να διαρρήξουν τη βίλα. Όταν όμως μπουκάρουν, αυτό που βλέπουν τους αφήνει άναυδους: ένας άντρας κρεμασμένος από ένα αυτοσχέδιο σχοινί ψυχορραγεί. Ενστικτωδώς πάλι τον κατεβάζουν και του σώζουν τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν ούτε ποιος είναι, ούτε πόσο σημαίνον πρόσωπο. Η απληστία είναι ο χειρότερος σύμβουλος όμως και έτσι από εκείνη τη στιγμή η ζωή τους μετατρέπεται σε ένα θανάσιμο κυνηγητό επιβίωσης, αφού βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος. Αυτή η νύχτα θα είναι μια κόλαση. 

12 χρόνια μετά το πολυβραβευμένο 13 Jameti, o Γεωργιανής καταγωγής Γκέλα Μπαμπλουανί επιστρέφει στον σκοτεινό κόσμο των παρανόμων της νύχτας, μόνο που αυτή τη φορά τον εμπλουτίζει με εξαθλιωμένους λούμπεν προλετάριους ελαστικής ηθικής συνείδησης και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους άνευ συνείδησης γενικώς. Η σύγκρουσή τους θα είναι φοβερή και θα περιλαμβάνει ένα οιονεί παρακράτος από ψυχρόαιμους πληρωμένους φονιάδες και ένα θανάσιμο περιθώριο από Βαλκάνιους μετανάστες 2ης γενιάς. Καθένας από αυτούς θα επιχειρήσει να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα της δύναμης που εκπροσωπεί το ρευστό χρήμα, κάποιους όμως δεν θα τους βρει η αυγή.

 

Εκπληκτικής δύναμης πολιτικό σχόλιο καλυμμένο πίσω από το μανδύα μιας ταινίας είδους, ενός γαλλικού Policier για το οποίο θα ήταν περήφανος ο μακαρίτης Ζαν Πιερ Μελβίλ, μαιτρ των υπαρξιακών αστυνομικών δραμάτων των 60s, αποτυπώνει με απελπισμένη ευκρίνεια την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρώπη της ανέχειας, της πολιτικής υποκρισίας και της άνομης νομής της εξουσίας από μηχανισμούς ανεξέλεγκτους.

Ένα αστυνομικό φιλμ όπου οι αστυνόμοι φθάνουν πάντα πολύ αργά, ένα βήμα πίσω από τους παντός είδους κλέφτες. Και αυτό είναι και το μόνο αισιόδοξο σημείο αυτής της ψυχικά θεοσκότεινης ταινίας. Ότι τελικά οι αστυνόμοι φθάνουν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Συναρπαστικό φιλμ, σφιχτοδεμένο, με άψογο εσωτερικό ρυθμό και καλοδουλεμένους χαρακτήρες, είναι αυτό ακριβώς που υπόσχεται ο τίτλος του: Όλα τα λεφτά! 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 31.05.18