Adrift – Μετά την Καταιγίδα

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Ρομαντική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Baltasar Kormákur 

Πρωταγωνιστούν: Shailene Woodley, Sam Claflin, Grace Palmer, Jeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne και η Tami Ashcraft. 

Υπόθεση: Μετά το χτύπημα του πιο φονικού τυφώνα στην ιστορία του Ειρηνικού ωκεανού, η Τάμι ξυπνά στη μέση της θάλασσας για να βρει τον έμπειρο ιστιοπλόο και αρραβωνιαστικό της Ρίτσαρντ, άσχημα τραυματισμένο και το ιστιοφόρο τους το οποίο είχαν αναλάβει να οδηγήσουν από την Ταϊτή στο Σαν Ντιέγκο, μισοκατεστραμμένο. Χωρίς ασύρματο και με το πλησιέστερο λιμάνι 1.500 μίλια μακριά, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και τις μνήμες του δυστυχήματος να δυναμώνουν, η Τάμι πρέπει να βρει γρήγορα ένα τρόπο για να σώσει τον εαυτό της και τον αγαπημένο της. 

Μετά την τεράστια παγκόσμια επιτυχία του Έβερεστ, ο Ισλανδός του Χόλιγουντ Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ αφήνει τα βουνά και παίρνει τους ωκεανούς για να διηγηθεί μια αληθινή ιστορία επιβίωσης μετά από θεομηνία. Με οδηγό τη δύναμη της αγάπης και το ένστικτο της επιβίωσης, τα οποία ενσαρκώνει ιδανικά η νεότατη και δυναμική πρωταγωνίστρια της Τριλογίας της Απόκλισης Σεϊλίν Γούντλεϊ, κατασκευάζει μια άρτια τεχνικά περιπέτεια που κατά διαστήματα είναι συναρπαστική ωστόσο αφηγηματικά έχει τα θεματάκια της. Μοιράζοντας τη δράση ανάμεσα στο σκληρό reality του ωκεανού και τη ρομαντική ατμόσφαιρα των αναμνήσεων της ηρωίδας του, εξαντλείται και εξαντλεί το κοινό σε ένα όχι και τόσο ισορροπημένο αφηγηματικό πήγαινε έλα ανάμεσα στο ζοφερό παρόν της ιστορίας και το γλυκό παρελθόν των ηρώων. Δύο βάρκες σε ένα κάβο που δεν δένουν με τίποτα. Είναι φυσικά τυχερός αφού διαθέτει μια από τις πιο ταλαντούχες νεαρές σταρ του Χόλιγουντ και έναν χαρισματικό ζεν πρεμιέ που ενώνουν με επιτυχία τη χημεία τους και δεν αφήνουν το ενδιαφέρον του θεατή να χαλαρώσει. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι για μοντέρνα ρομαντική ιστορία στερείται μυστηριωδώς και παντελώς ερωτικές σκηνές! Μυστήρια πράγματα. Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως είναι ότι η αληθινή ιστορία είναι γνωστή σε μεγάλη μερίδα του κοινού μειώνοντας έτσι σημαντικά την δυναμική των σεναριακών του ευρημάτων. Ίσως αν η ταινία έμπαινε σε διαφορετική σεναριακή βάση και έδινε περισσότερη έμφαση στο αφήγημα της επιβίωσης να λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά. Δεν παύει όμως να είναι μια άρτια παραγωγή που θα ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα του κοινού, ιδιαίτερα τους θαυμαστές των παιγνιδιών εξωτικής επιβίωσης.

Facts

Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ταινία

Το 1983, η  Τάμι Όλνταμ Άσκραφτ (Σέιλιν Γούντλεϊ) ξεκίνησε μαζί με τον αγαπημένο της Ρίτσαρντ Σαρπ (Σαμ Kλάφλιν) για μια περιπέτεια στον Ειρηνικό ωκεανό: θα ταξίδευαν με ένα ιστιοφόρο Αζάνα 13 μέτρων από την Ταϊτή προς το Σαν Ντιέγκο, σε ένα ταξίδι 4.000 μιλίων. Ήταν δεινοί ιστιοπλόοι και τρελά ερωτευμένοι. Κανείς τους δεν περίμενε πως αυτό που ξεκίνησε σαν μια συναρπαστική εμπειρία θα κατέληγε στον μεγαλύτερό τους εφιάλτη.

Το «Μετά την Καταιγίδα» αντλεί από την απίστευτη αληθινή ιστορία, μια ιστορία για την επιμονή, το θάρρος, την ελπίδα, την τραγωδία και, κυρίως, την υπερβατική δύναμη της αγάπης. Η Άσκραφτ κατέγραψε τις οδυνηρές στιγμές που έζησε επί 41 μέρες στη θάλασσα στο βιβλίο «Red Sky in Mourning: The True Story of a Woman's Courage and Survival at Sea», το οποίο συνέγραψε μαζί με τη Σάσι Μακ Γκίαρχαρτ δέκα χρόνια μετά το τρομερό ατύχημα. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Όταν πια δημοσιεύτηκε, τα δίδυμα αδέρφια Άαρον και Τζόρνταν Κάντελ που ήταν σεναριογράφοι και λάτρεις της θάλασσας, ενθουσιάστηκαν με το βιβλίο και αποφάσισαν μεταφέρουν την ιστορία στη μεγάλη οθόνη. «Μείναμε ξύπνιοι όλη νύχτα, διαβάζοντάς το. Είναι μια απίστευτα δυνατή και συγκινητική ιστορία που έπρεπε να πούμε», αναφέρουν.

Γυρίζοντας σε πραγματικές συνθήκες

Τη σκηνοθεσία και παραγωγή ανέλαβε ο Ισλανδός Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, γνωστός διεθνώς για συναρπαστικές περιπέτειες επιβίωσης όπως το «Έβερεστ» (μεγάλη εμπορική επιτυχία και στην Ελλάδα), αλλά και για τη δεινότητά του στην ιστιοπλοΐα, όπου είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. «Η ιστορία είναι εξαιρετικά δυνατή. Επίσης, δεν είχα κάνει ποτέ ταινία με πρωταγωνίστρια γυναίκα οπότε μου άρεσε πολύ η ιδέα μιας νέας, δυναμικής ηρωίδας και πιστεύω πως η Σέιλιν ήταν η τέλεια επιλογή για τον ρόλο», σχολιάζει. Το «Μετά την Καταιγίδα» γυρίστηκε σε 49 μέρες, κυρίως στα νησιά Φίτζι και δευτερευόντως στη Νέα Ζηλανδία. Για να αποδώσει με ακρίβεια τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε το ζευγάρι, ο «Βίκινγκ» Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ γύρισε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας με κάμερα, σε ιστιοφόρο μέσα στη θάλασσα. «Ήμασταν στα ανοιχτά του ωκεανού, με τα κύματα να μας χτυπάνε επί 12-14 ώρες τη μέρα. Αυτή η συνθήκη σου δίνει αναμφίβολα την αίσθηση του τι πέρασε η Τάμι και ο Ρίτσαρντ», λέει ο θαλασσινός σκηνοθέτης. 

 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 31.05.18