Έναρξη και πολλαπλά sold out για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018

Απο τα εγκαίνια στο ΜΜΑ με το Μετά την πρόβα...

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο παλαιότερος πολιτιστικός θεσμός της χώρας που ομορφαίνει με τις εκδηλώσεις του τα καλοκαίρια μας, ξεκίνησε δυναμικά την Παρασκευή 1η Ιουνίου, με τις παραγωγές του τριημέρου να προκαλούν τον ενθουσιασμό του κοινού.

Φέτος για πρώτη φορά όλες οι παραστάσεις έχουν αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους, ώστε να μπορούν να τις απολαύσουν Έλληνες και ξένοι θεατές, ακόμα και με προβλήματα ακοής.

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, σε μία λαμπερή πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραβρέθηκε πλήθος θεατών και προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο. Το «Μετά την πρόβα-Περσόνα» του Βέλγου σκηνοθέτη Ίβο βαν Χόβε, δικαίωσε τις προσδοκίες και κέρδισε το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών και τις τρεις ημέρες. 

Την ίδια ημέρα, στην Πειραιώς 260, ο αμερικάνικος θίασος Nature Theater of Oklahoma παρουσίασε το «Κυνήγι της ευτυχίας», μια αληθινά απρόσμενη παράσταση ιδιαίτερου ύφους, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τέλος. Στη διπλανή αίθουσα, όσοι δεν είχαν καταφέρει πέρσι να απολαύσουν τις «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου», του Δημήτρη Κουρτάκη με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, γέμισαν τον Χώρο Δ και υποδέχτηκαν την παράσταση θερμά για δεύτερη χρονιά. Η τελευταία σημερινή παράσταση φυσικά και είχε γίνει sold out από νωρίς. 

Το Σάββατο 2 Ιουνίου, η Πειραιώς 260 φιλοξένησε το ADD 2018, ένα τεράστιο πάρτι που απλώθηκε σε όλους τους χώρους του βιομηχανικού συγκροτήματος, με dj sets και live που γίνονταν παράλληλα στα 3 τεράστια stages που στήθηκαν ειδικά για την περίσταση και άλλαξαν ολοκληρωτικά και φαντασμαγορικά τον χώρο. Μία διοργάνωση που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνδυάζοντας ηλεκτρονική μουσική, εικόνα και τεχνολογία. Η ροή των επισκεπτών - που έφτασαν συνολικά τους 5 χιλιάδες- ήταν συνεχής μέχρι τις 11 το πρωί! 

Η Ρένη Πιττακή στην έκθεση Δωμάτια Μνήμης

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, έγιναν στην Πειραιώς τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη», με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, που απηύθυνε χαιρετισμό και συγκίνησε μιλώντας για την προσωπική της σχέση με τη Λούλα Αναγνωστάκη. Στη συνέχεια, η Ρένη Πιττακή διάβασε με το δικό της μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το έργο Ο ουρανός κατακόκκινος, θυμίζοντας τη δύναμη του λόγου της Λούλας Αναγνωστάκη. Η έκθεση, που εκτείνεται στον Χώρο Α της Πειραιώς 260, θα διαρκέσει ως τις 19 Ιουλίου και θα λειτουργεί από τις 19:00 ως τα μεσάνυχτα. 

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε δύο ακόμα sold out στο Φεστιβάλ, την παράσταση «20 + 1 λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια με μπαρόκ σύνολο» της Χριστίνας Μαξούρη και την παράσταση «Η πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Ειδικά για την Πόλη προστέθηκαν δύο ακόμα παραστάσεις στις 11 και 12 Ιουνίου, στις 22:30 το βράδυ.

Επίσης, sold out είναι οι τρεις παραστάσεις του Φαρενάιτ 451 σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στην Πειραιώς 260 στις 8, 9 και 10 Ιουνίου. 

Τέλος στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στη Μικρή Επίδαυρο, ο Δημήτρης Καταλειφός αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Καραθάνο. 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις βρίσκουμε και το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο, που συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Φεστιβάλ Αθηνών και το «Άνοιγμα στην Πόλη». Οι φετινές εκδηλώσεις με τίτλο «Αθήνα τόποι Μνήμης» περιλαμβάνουν τρεις περιπάτους με δωρεάν συμμετοχή σε εμβληματικά σημεία της πόλης: πεζόδρομοι της Αθήνας, Κεραμεικός, Στύλοι Ολυμπίου Διός - Κοίτη του Ιλισού. 

Την Δευτέρα 4 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπατος στους ιστορικούς πεζόδρομους της Αθήνας, από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αποστόλου Παύλου μέχρι το Δημόσιο Σήμα. 

Από περσινό περίπατο με τον Μανώλη Κορρέ

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 12 Ιουνίου: 18:45. Περίπατος στον Κεραμεικό. Με τον καταξιωμένο καθηγητή – αναστηλωτή της Ακρόπολης Μανόλη Κορρέ. Μην χάσετε τον ξεχωριστό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο του κοιμητηρίου του Κεραμεικού, στα όρια της αρχαίας πόλης των Αθηνών, που έχει πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί μέσα από τα σπουδαία του ευρήματα. (Συνάντηση: είσοδος αρχαιολογικού χώρου – εκδοτήρια Μουσείου Κεραμεικού, Ερμού 148. 18:30)

Τετάρτη 20 Ιουνίου: 19:00. Περίπατος στους Στύλους Ολυμπίου Διος - Κοίτη του Ιλισού. Περίπατος στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου και την περιοχή του Μέτς με την Αρχαιολόγο – ερευνήτρια Μυρτώ Λίτσα. Ένα ταξίδι στο παρελθόν από την αρχαιότητα μέχρι τoν 19o αι. στα ιερά του Ολυμπιείου και στην κοίτη του Ιλισού. (Συνάντηση: Πύλη Αδριανού. 18:45 ).

Η συμμετοχή στους περιπάτους είναι δωρεάν. Για τους αρχαιολογικούς χώρους απαιτείται η καταβολή τέλους εισόδου: - αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού: 8 €/κατ’ άτομο, μειωμένο εισιτήριο 4€. - αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίου: 6 €/κατ’ άτομο, μειωμένο εισιτήριο 3€. Δωρεάν είσοδος για φοιτητές και ανέργους, με την επίδειξη της σχετικής κάρτας. 

Παρακάτω δείτε το τρέιλερ του Φεστιβάλ, που φέρει την υπογραφή του γνωστού σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου και αποτυπώνει τα χιλιάδες βήματα προς τα αρχαία και σύγχρονα θέατρα από το 1955 μέχρι σήμερα.