I Feel Pretty – Κορίτσι για Φίλημα

Παραγωγή: ΗΠΑ/Κίνα - 2018 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Abby Kohn, Marc Silverstein 

Πρωταγωνιστούν: Amy Schumer, Michelle Williams, Tom Hopper, Rory Scovel, Adrian Martinez, Emily Ratajkowski, Aidy Bryant, Busy Philipps, Lauren Hutton, Sasheer Zamata και η Naomi Campbell.

Υπόθεση: Η Ρενέ, γραμματέας σε μια εταιρία καλλυντικών της Νέας Υόρκης, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με την εικόνα του εαυτού της στον καθρέφτη. Κοιτώντας γύρω της δεν βλέπει παρά ανθρώπους-μοντέλα ομορφιάς χωρίς κανένα πρόβλημα, αντίθετα με εκείνη που διστάζει να αντιμετωπίσει ακόμη και τις στοιχειώδεις κοινωνικές απαιτήσεις της ζωής. Μέχρι που πέφτει και χτυπάει το κεφάλι της στο γυμναστήριο. Όταν συνέρχεται στα αποδυτήρια, συνειδητοποιεί ότι κάτι έχει αλλάξει επάνω της σαν από θαύμα: τα πόδια της δείχνουν πιο γυμνασμένα από ποτέ, τα μαλλιά της είναι μεταξένια και το πρόσωπό της λαμπερό. Δεν σταματά να θαυμάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Αυτό που βλέπει όμως δεν το βλέπει κανένας άλλος αφού για όλους τους άλλους…παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Βασισμένη στην «νέα» της εμφάνιση, η Ρενέ αποκτά μια απίστευτη σχεδόν μανιακή αυτοπεποίθηση που την βοηθάει να εξελιχθεί επαγγελματικά στην εταιρεία, να βρει έναν όμορφο φίλο και να είναι συνεχώς καλεσμένη στα πιο καυτά πάρτι. Κάποια στιγμή όμως η αυτοπεποίθηση της ξεπερνάει τα όρια σε σημείο που να συμπεριφέρεται απαξιωτικά στις παλιές της φίλες, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι άλλοι σε αυτήν. Όλα όμως έχουν ένα τέλος…που θα βάλει την πραγματική ομορφιά στη θέση της. 

Η Έιμι Σούμερ, δημοφιλέστατη κωμικός στις ΗΠΑ, μαζεύει κάπως τον συνήθη αυθάδη κωμικό εαυτό της και υποδύεται ένα «απλό κορίτσι του λαού» με τις ατέλειες, τα ψωμάκια του και μια ελαφριά αίσθηση του κιτς συνοδευόμενη από μια ανασφάλεια στα όρια του ψυχολογικού συναγερμού. Αυτό το κορίτσι της διπλανής πόρτας που δουλεύει back office σε ένα ανήλιαγο γραφειάκι μιας αποθήκης, για λογαριασμό μιας high profile εταιρείας ομορφιάς, μεταμορφώνεται σε βασίλισσα των δημόσιων σχέσεων και απόλυτη κυρίαρχο του παιγνιδιού, μόνο και μόνο γιατί από κάποιο «θαύμα» αφυπνίστηκε η κοιμισμένη  της αυτοπεποίθηση. Το γέλιο προκύπτει αβίαστα από αυτή την μεταμόρφωση αλλά και από τα σατιρικά βέλη κατά των κοινωνικών και αισθητικών προτύπων που την συνοδεύουν ενώ η Έιμι Σούμερ βρίσκει δυνατό ερμηνευτικό ανταγωνισμό από την Μισέλ Γουίλιαμς που επιτέλους αφήνεται να αναδείξει το κωμικό της ταλέντο στο ρόλο της διευθύντριας της εταιρείας καλλυντικών. Αν υπάρχει ένας ρόλος για τον οποίο θα της άξιζε πραγματικά μια οσκαρική υποψηφιότητα, είναι αυτός εδώ.

Στους υπόλοιπους ρόλους βρίσκουμε αποτελεσματικούς καρατερίστες όπως ο Άντριαν Μαρτίνεζ αλλά και πρότυπα ομορφιάς, μεγαλύτερα (Λόριν Χάτον) ή νεώτερα (Έμιλι Ραταϊκόφσκ - Ναόμι Κάμπελ).

Δυστυχώς το συγγραφικό δίδυμο Άμπι Κον και Μαρκ Σίλβερστιν που εδώ κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο δεν τολμάει να τραβήξει αυτή την κατά διαστήματα σπαρταριστή σάτιρα στα άκρα που της αξίζουν, συμβιβάζοντας την κωμική κριτική με το American Dream της δημοκρατικής μοιρασιάς των «θησαυρών» της βιομηχανίας ομορφιάς. Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας πηγαίνει τελικά πακέτο με την επαγγελματική αυτοπεποίθηση. Και όλα τα κορίτσια μένουν ευχαριστημένα και πάνε να δουν Next Top Model. Και ζήσαν αυτές καλά και τα κοινωνικά στεγανά καλύτερα… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 07.06.18