Jurassic World: Fallen Kingdom - Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε

Παραγωγή: ΗΠΑ/Ισπανία - 2018 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: J.A.Bayona 

Πρωταγωνιστούν: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum, Ted Levine, James Cromwell, Toby Jones, BD Wong, Rafe Spall, Daniella Pineda, Geraldine Chaplin, Kamil Lemieszewski, Justice Smith, Peter Jason, Robert Emms, Michael Papajohn. 

Υπόθεση: Τρία χρόνια αφότου το θεματικό πάρκο του Jurassic World καταστράφηκε από τα προϊστορικά ερπετά που ξέφυγαν από τα κλουβιά τους, η νήσος Νούμπλαρ έχει εγκαταλειφθεί ενώ οι εναπομείναντες δεινόσαυροι τρέφονται με ό,τι υπάρχει στη ζούγκλα. Όταν το ανενεργό μέχρι τώρα ηφαίστειο του νησιού εκρήγνυται, ο Όουεν, που θέλει να βρει ξανά την Μπλε  την πιο έξυπνη ράπτορα, και η Κλερ, που ηγείται μιας οργάνωσης προστασίας των δεινοσαύρων, καλούνται να διασώσουν τα αρχαία ζώα από την επερχόμενη καταστροφή. Όταν όμως φθάνουν στο νησί όπου ήδη η λάβα αρχίζει να ξεχύνεται, ανακαλύπτουν ότι η σταυροφορία διάσωσης είναι κάλυψη για μια αισχρή εμπορική συναλλαγή οι συνέπειες της οποίας θα είναι ολέθριες για τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος.

Το οποίο ανθρώπινο είδος, σύμφωνα με το φιλμ, δεν φαίνεται να βάζει μυαλό, πνιγμένο μέσα στις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της ύπαρξής του, από τους πλούσιους που γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, άπληστοι και αλαζόνες μέχρι τους επιστήμονες που μακριά από κάθε βάση πίστης και κοινής λογικής δυναμιτίζουν με το έργο τους το ένστικτο αυτοσυντήρησης της ανθρωπότητας, ποντάροντας με αλαζονεία στο πάθος της ανακάλυψης και φέροντας έτσι την ευθύνη των συνεπειών της ολέθριας επέμβασης στη Φύση.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι λαοί που σύρονται ως καταναλωτές entertainment σε επιχειρηματικά θεματικά πάρκα με επίφαση επιστήμης και κατάλυση κάθε φυσικού νόμου. Η απόλυτη ύβρη προς τη Φύση μετατρέπεται εδώ σε τρομερή ερπετοειδή Νέμεση, οι προεκτάσεις της οποίας θα απασχολήσουν ίσως τα επόμενα κεφάλαια του franchise.

Ο δυναμικός αλλά και ευαίσθητος Ισπανός δημιουργός του The Impossible απομακρύνεται εντελώς από την αίσθηση λούνα παρκ των παλαιότερων ταινιών της σειράς και μας προσφέρει ένα μάλλον πεσιμιστικό πορτραίτο του άμεσου μέλλοντος, επενδύοντας σε σκοτεινή ατμόσφαιρα τρόμου όπως στο παλιό του hit Ορφανοτροφείο και αυξάνοντας το suspense και την ένταση, θυμίζοντας Scifi Θρίλερ τύπου Aliens. Η δράση εδώ επικεντρώνεται εντός των τειχών μιας τεράστιας (με τη διπλή σημασία του όρου) έπαυλης με τρομακτικά υπόγεια όπου έγκλειστα ερπετά και ανθρώπινα ζάπλουτα ερπετοειδή διασταυρώνουν κοφτερά δόντια και τραπεζικούς λογαριασμούς. Μαντέψτε τον νικητή βέβαια…

Συναρπαστικό και ενδιαφέρον το φιλμ, δεν αποφεύγει κάποιες αστοχίες χαρακτήρων και διαλόγων ενώ θα μπορούσε να μην είναι τόσο άτεχνα διδακτικό κατά διαστήματα. Η αποστολή του όμως ως θέαμα εκτελείται και με το παραπάνω. Διότι τα Βασίλεια πέφτουν πάντα θεαματικά. 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 07.06.18