Le Redoutable – Γκοντάρ, Αγάπη μου

Παραγωγή: Γαλλία/Ιταλία/Μυανμάρ - 2017 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Βιογραφική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Michel Hazanavicius 

Πρωταγωνιστούν: Louis Garrel, Stacy Martin, Bérénice Bejo, Micha Lescot, Grégory Gadebois, Félix Kysyl, Arthur Orcier, Marc Fraize. 

Υπόθεση: Παρίσι 1967. Ο 37χρονος τότε Jean-Luc Godard (Louis Garrel), ο πιο διάσημος κινηματογραφιστής της γενιάς του κάνει στροφή στην καριέρα του με το La Chinoise με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του την 20χρονη Anne Wiazemsky (Stacy Martin). Δημιουργός και πρωταγωνίστρια καταλήγουν σε ευτυχισμένο γάμο παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ευτυχισμένο; Όχι ακριβώς αφού οι κακές κριτικές που παίρνει η ταινία οδηγούν τον ούτως ή άλλως ιδιόρρυθμο δημιουργό στην ενδοσκόπηση. Ο Γκοντάρ πρωτοστατεί στα γεγονότα του Μάη του 68, διακόπτοντας ακόμη και το Φεστιβάλ Κανών. Από διάσημος σκηνοθέτης θα μετατραπεί σε μαοϊστή περιθωριακό καλλιτέχνη, εξίσου παρεξηγημένο όσο και ακατανόητο. Από την άλλη η νεαρή Αν αρχίζει να χτίζει μια καριέρα, μακριά του. Η ευτυχία δεν κρατά πολύ… 

Και πώς να κρατήσει ή μάλλον πώς να υπάρξει ευτυχία στο πλάι ενός μεγαλομανούς, εγωπαθή, εμφανώς προβληματικού από κοινωνική άποψη ανθρώπου, όσο και να πρόκειται για κινηματογραφική μεγαλοφυία. Και πώς να παρουσιάσεις μια τέτοια αντιφατική μεγαλοφυία που είναι ακόμη ζωντανή (88 ετών αλλά ενεργός ακόμη κινηματογραφικά) και αποτελεί θρύλο για την εξέλιξη της 7ης τέχνης. Σοφά πράττοντας, ο βραβευμένος με Oscar δημιουργός του The Artist κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Κομεντί. Και μάλιστα βασισμένη στα απομνημονεύματα της πρόσφατα αποδημήσασας Αν Βιαζέμσκι που επικεντρώνεται στη γνωριμία, το πάθος, την επαναστατική διάθεση και τη σύντομη σχετικά περίοδο του γάμου τους (που τερματίστηκε επίσημα το 1979). 

 

Μια κομεντί λοιπόν με pop art επιρροές, επενδυμένη με την χαρακτηριστική αισθητική του Γκονταρικού σύμπαντος και που βασίζεται απόλυτα στο πρωταγωνιστικό της δίδυμο για να λειτουργήσει. Και τελικά λειτουργεί αφού ο Λουί Γκαρέλ δεν υποδύεται απλώς τον Γκοντάρ αλλά μετενσαρκώνεται κυριολεκτικά σ αυτό τον δύστροπο και σχεδόν μισαλλόδοξο νάρκισσο που αρέσκεται να υποδύεται τον επαναστάτη απωθώντας συνεχώς μέσα του την αστική του κουλτούρα. Η Στέισι Μάρτιν, η μεγάλη αποκάλυψη του Nymphomaniac, είναι επίσης εξαιρετική ως νεαρή γόνος αριστοκρατικής και φημισμένης οικογένειας που γοητεύεται από τον ώριμο επαναστάτη Γκοντάρ αλλά δεν καταφέρνει να επιβιώσει κοντά στη φωτιά του πνεύματός του.

5 υποψηφιότητες στα Βραβεία Cesar (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, α΄ανδρικός Ρόλος, καλλιτεχνική διεύθυνση) για την ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Anne Wiazemsky «Un an après» και συνοψίζει την εμπειρία της ως συζύγου του Γκοντάρ στην επαναστατική του περίοδο. Η λεπτοκαμωμένη Ρωσικής αριστοκρατικής καταγωγής Γαλλίδα σταρ και συγγραφέας μας άφησε πρόωρα το φθινόπωρο του 17 χτυπημένη από καρκίνο στα 70 της. Ο Γκοντάρ στα 88 του ζει και βασιλεύει (έστω και με αρχή άνοιας) και φέτος είχε νέα ταινία στις Κάννες. Τώρα να πω την παροιμία για το σκυλί; ¨Η μήπως για τον ελληνικό (και διεθνή) τίτλο της ταινίας; Ο πρωτότυπος Γαλλικός που σημαίνει ο Τρομερός, ο Αχτύπητος είναι απείρως προτιμότερος μέσα στην ανεπαίσθητη ειρωνεία του. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 07.06.18