Love, Simon – Με αγάπη Σάιμον

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Νεανική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Greg Berlanti 

Πρωταγωνιστούν: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Logan Miller, Keiynan Lonsdale, Jorge Lendeborg Jr., Talitha Eliana Bateman, Tony Hale, Natasha Rothwell. 

Υπόθεση: O 17χρονος Σάιμον είναι ένας άριστος και δημοφιλής μαθητής του τοπικού Λυκείου, με υπέροχη οικογένεια και καλούς φίλους όμως τα πράγματα στη ζωή του είναι αρκετά πολύπλοκα: Δεν τολμά να πει ούτε στους γονείς του ούτε στους φίλους του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Παράλληλα καρδιοχτυπά για τον άγνωστο επίσης gay συμμαθητή του με τον οποίο επικοινωνεί με email και τον οποίο αν και δεν γνωρίζει αγαπάει τρελά. Κάτι όμως πρέπει να γίνει. Κάπως πρέπει να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Κι όπως πάντα ό,τι είναι να πάει στραβά, πάει στραβά και στην περίπτωση του Σάιμον, αφού το μυστικό του διαρρέει με καταστροφικές αλλά και σπαρταριστές συνέπειες. 

Όλοι αξίζουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Πόσο μάλλον ένα 17χρονο παιδί που θα μπορούσες να πεις εκ πρώτης όψεως ότι τα έχει όλα πληρωμένα όμως υποφέρει πραγματικά γιατί αυτός ο κόσμος δεν φτιάχτηκε για να τον χωράει και εκείνον. Γιατί πρέπει να προσέχει ακόμη και την αναπνοή του αν δεν θέλει να «δώσει δικαίωμα». Γιατί στην ηλικία αυτή το bullying παραφυλάει στη γωνία τους αταίριαστους. Γιατί δεν ξέρει αν οι αγαπημένοι γονείς του τον δεχθούν όπως είναι ή αν πικραθούν και ψάχνουν να βρουν τι λάθος έκαναν. Αυτή την δύσκολη ιστορία νεανικής αγάπης και ενηλικίωσης ανέλαβε να μεταφέρει με πολύ χιούμορ στην οθόνη ο Γκρεγκ Μπερλάντι, διάσημος κυρίως ως παραγωγός μεγάλων τηλεοπτικών σειρών όπως Νεανικές Ανησυχίες, Brothers and Sisters και Flash, που βάζει και τη δική του νεανική εμπειρία στην ιστορία του Σάιμον.

 

Βασισμένο στο best seller της συγγραφέα και ψυχολόγου Μπέκι Αλμπερτάλι «Simon vs The Homo Sapiens Agenda», που κυκλοφόρησε το 2012, το φιλμ μεταφέρει αυτούσιο σχεδόν το πνεύμα με το οποίο γράφτηκε το βιβλίο. Όπως δήλωσε η ίδια η συγγραφέας, ενθουσιασμένη με την ταινία, «Οι χαρακτήρες τριβέλιζαν καιρό το μυαλό μου…Έχω δουλέψει με πολλά παιδιά που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚ ή gender nonconforming και είναι αναμφίβολα από τα πιο γενναία άτομα που έχω συναντήσει». Αυτή η γενναιότητα είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση όχι μόνο μπροστά στην απόρριψη και τις διακρίσεις αλλά και στους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε διάφορες χώρες όπου τιμωρείται ακόμη ως σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Ο νεαρός σταρ του Jurassic World Νικ Ρόμπινσον αποδείχθηκε ιδανικός Σάιμον που ενθουσιασμένος από την εμπειρία του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Δεν είναι μια γκέι ταινία. Είναι μια ταινία για ένα παιδί που προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο - κάτι αρκετά δύσκολο. Όλο αυτό σε συνδυασμό με το ότι παλεύει με τη σεξουαλικότητά του. Νομίζω ότι από εκεί πηγάζει και το κωμικό στοιχείο της ταινίας, αφού ο Σάιμον μπορεί να βρει το χιούμορ ακόμα και σε καταστάσεις που για πολλούς φαίνονται θλιβερές. Αυτό ήταν κάτι που βρήκα πολύ ελκυστικό».

Για κάτσε όμως γιατί το παρασοβαρέψαμε! Όχι λοιπόν δεν πρόκειται για μια gay ταινία. Είναι όμως μια πολύ αστεία ταινία με πνευματώδεις διαλόγους ακόμη κι όταν η πλοκή σκοτεινιάζει από εκβιασμούς, αγωνίες και ανατροπές. Είναι η ταινία που δεν πρόλαβε να κάνει ο μακαρίτης Τζον Χιουζ στη δεκαετία του 80, γεμάτη φως, χρώμα και θετική διάθεση. Είναι μια ταινία που επιτέλους η διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα του ήρώά της αντιμετωπίζεται ως μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση που ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σεισμό από παρεξηγήσεις και γέλιο. Και όχι δεν είναι μια ζαχαρωμένη μικροαστική ταινία περιορισμένης θεματικής και κοινού, όπως θα ήθελε μερίδα της προοδευτικής κριτικής. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ιδεολογία, είναι ανθρώπινη κατάσταση. Το ξεπέρασμα της προκατάληψης εναντίον των διαφορετικών ανθρώπων αυτό ναι είναι μια πολιτική πράξη με σαφή ιδεολογική τοποθέτηση. Από κει και πέρα υπάρχουν χώρες που δεν ασχολούνται πλέον με το θέμα όπως οι ΗΠΑ, υπάρχουν χώρες που ξινίζουν όπως η Ελλάς, υπάρχει και η Ουγκάντα της θανατικής καταδίκης. Η καλοκουρδισμένη αυτή κωμωδία προτείνει μια κοινωνία της α’ κατηγορίας. Ουτοπία ίσως αλλά όπως εξ Αμερικής «ερρύη τα φαύλα» ε πώς να το κάνουμε, εξ Αμερικής «πηγάζει και τα κρείττω» !

Και μια και η προβολή της ταινίας συμπίπτει με το εγχώριο Pride, για να δούμε και τι ψάρια θα πιάσει στο εγχώριο box office. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 07.06.18 

ςξ