Submergence – Στο βαθύ γαλάζιο

Παραγωγή: Γερμανία - 2017 

Συμπαραγωγοί: ΗΠΑ/Γαλλία/Ισπανία 

Διάρκεια: 112 λεπτά 

Είδος: Ρομαντικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Wim Wenders 

Πρωταγωνιστούν: Alicia Vikander, James McAvoy, Alexander Siddig, Jannik Schümann, Reda Kateb, Jess Liaudin, Celyn Jones, Mohamed Hakeemshady. 

Υπόθεση: Η Ντανιέλ Φλάντερς είναι μια 28χρονη βιολόγος και μαθηματική διάνοια που συμμετέχει σε μια αποστολή καταδύσεων βαθέων υδάτων, στο πλαίσιο έρευνας για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη. Ο Τζέιμς Μορ είναι ένας σκληροτράχηλος Σκωτσέζος πράκτορας των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που παριστάνει τον μηχανικό άντλησης πόσιμων υδάτων, με αποστολή να ταξιδέψει στη Σομαλία για να εξουδετερώσει ένα επικίνδυνο δίκτυο τζιχαντιστών πριν προλάβει αυτό να χτυπήσει την Ευρώπη με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Λίγο πριν ξεκινήσουν τις αποστολές τους συναντιούνται τυχαία σε ένα ειδυλλιακό ξενοδοχείο της Νορμανδίας όπου έχουν καταλύσει για μια μικρή ανάπαυλα. Ο έρωτας θα είναι κεραυνοβόλος αλλά και ο προσωρινός αποχωρισμός αναπόφευκτος. Η αποστολή του Τζέιμς όμως δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και καταλήγει όμηρος στο έλεος των τζιχαντιστών χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Η Ντανιέλ αγωνιά μέσα στην άγνοιά της αλλά και εκείνη πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή της και να κατέβει στον πυθμένα του ωκεανού με το κίτρινο υποβρύχιό της, διαλυμένη από την ανεξήγητη εξαφάνιση του έρωτα της ζωής της…

Όχι δεν είναι Άρλεκιν, no panic! Πρόκειται απλά για μια διπλή ρομαντική καταβύθιση στο πεπρωμένο και στα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής. Θεωρητικά το ζευγάρι της ταινίας αποτελεί τις δύο όψεις του ίδιου ηθικού νομίσματος. Δυτικοί άνθρωποι της επιστήμης που έρχονται σε αντιπαράθεση με την κρατούσα αντίληψη για το Θείο και με μια ακραία έκφανση της Πίστης πέρα από τη Δυτική καρτεσιανή λογική. Από όλο αυτό το φιλοσοφικό πήγαινε έλα του σεναρίου ανάμεσα σε Ισλανδία και Σομαλία αυτό που μένει στον αφρό είναι μια θλιμμένη εσάνς ρομαντισμού και μια αίσθηση δέους μπροστά στην αναμέτρηση του ατόμου με δυνάμεις που ξεπερνούν τη διάνοιά του.

Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται να έχει γίνει αξιόλογη έρευνα του πραγματικού background των χαρακτήρων, γεγονός που βοηθάει ιδιαίτερα τους πάντα αξιόλογους Αλίσια Βικάντερ και Τζέιμς Μακαβόι να αποδώσουν με ρεαλιστική ακρίβεια τους χαρακτήρες τους και να δικαιώσουν τον επί της οθόνης απελπισμένο έρωτά τους. 112 λεπτά όμως είναι μάλλον πολλά για μια τόσο λεπτή και σχηματική ίντριγκα και τα αφηγηματικά παραγεμίσματα απλώς συντείνουν στην διατάραξη της ισορροπίας της ταινίας. Ευτυχώς η χημεία των πρωταγωνιστών, που την αισθάνεσαι ακόμη κι όταν βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον, είναι αρκετή για να καλύψει την κάποια κοινοτοπία της ιδέας.

Και ερχόμαστε στη σκηνοθετική υπογραφή της ταινίας. Βιμ Βέντερς, πάλαι ποτέ φέρελπις και νεωτεριστής δημιουργός αριστουργημάτων, νυν γηραιός Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας περιορισμένος να σκηνοθετεί (αξιόλογα) ντοκιμαντέρ. Μοιάζει να έχει χάσει το μαγικό άγγιγμα που είχαν τα Φτερά του Έρωτα αλλά διατηρεί ακόμη μια φλόγα πάθους που σιγοκαίει πίσω από την αργή ανάπτυξη της ιστορίας του.

Το κορυφαίο ατού όμως της ταινίας είναι το βαθιά ρομαντικό soundtrack του Φερνάντο Βελάθκεθ, μια ολοκληρωμένη ταινία από μόνο του. Όσο για τον Ελληνικό τίτλο, βαθύ υπάρχει γαλάζιο όμως όχι. Κάτι σε μπλε σκούρο σχεδόν μαύρο σας κάνει; Τέλος πάντων νερό να είναι και ό,τι να’ναι.

Ίσως μια άλλη στιγμή, με το τζάκι αναμμένο, στο home cinema, η ταινία να λειτουργούσε καλύτερα. Ο χρόνος θα δείξει την αντοχή της και τη διαχρονικότητά της.   

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 07.06.18