Το Vault γιορτάζει στις 24 Ιουνίου

 

Και πώς να μην το γιορτάσουν ο Δημήτρης Καρατζιάς και ο Μάνος Αντωνιάδης! Μια σεζόν που καθιέρωσε την Κρύπτη τους στη συνείδηση του Θεατρόφιλου κοινού ως μια από τις πιο σημαντικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας, με πλήθος επιτυχημένων παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Στις 24 Ιουνίου λοιπόν, ημέρα Κυριακή και ώρα 21:00, το Vault φοράει τα καλά του και περιμένει όλους τους συντελεστές, συνεργάτες και φίλους του, λίγο πριν στρωθεί να οργανώσει την επόμενή του σεζόν. 

ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ

Δεκαεννιά παραστάσεις περιλάμβανε το φετινό πρόγραμμα: Τέσσερις παραστάσεις που ξεχώρισαν, από κοινό και κριτικούς, την περασμένη σεζόν (The Curing Room, Που είναι η Μάνα σου μωρή;, Γιοσίρου Γιαμαγκούσι, Το Αμάρτημα της Μητρός μου) και δεκαπέντε νέες παραγωγές. Δεκαπέντε σκηνοθέτες (Δήμος Αβδελιώδης, Στέλιος Καλαϊτζής, Δημήτρης Καρατζιάς, Γιάννης Κεντρωτάς, Σοφία Καψούρου, Βαγγέλης Λάσκαρης, Σήφης Μάινας, Περικλής Μοσχολιδάκης, Σίμος Παπαναστασόπουλος, Δημήτρης Πλαβούκος, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Κωνσταντίνος Σιουρούνης, Ένκε Φεζολλάρι, Απόστολος Ψαρρός ) παρουσίασαν τις παραστάσεις τους τη φετινή θεατρική χρονιά στις δύο σκηνές του Πολυχώρου. 

 the curing room

Εξάλλου το VAULT συνέχισε, για έκτη χρονιά, να στηρίζει και να στηρίζεται στο νεοελληνικό έργο (Γεώργιος Βιζυηνός, Ελένη Γιασσά, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Κεντρωτάς, Γιώργος Μεσολογγίτης, Περικλής Μοσχολιδάκης, Σίμος Παπαναστασόπουλος, Δήμητρα Πέτρουλα, Κάτια Σπερελάκη, Χρύσα Σπηλιώτη), εστιάζοντας πάντα στο πολιτικοποιημένο θέατρο, ενώ παράλληλα παρουσίασε και τα έργα ξένων σπουδαίων συγγραφέων (Shakespeare, De Sade, David Ian Lee, Ignacio del Moral & Verónica Fernández, Marius von Mayenburg, John Fowles).  

Το ρεπερτόριο της σεζόν 2017 - 18 περιλάμβανε κοινωνικά δράματα (Τhe Curing Room, Μάρτυρας), δυνατούς μονολόγους (Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος, Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου, Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη, Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!, Ολυμπιάδα Ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;), ιστορικά δράματα (Βασιλιάς Ιωάννης), θεατροποιημένη λογοτεχνία - μυθιστορήματα και διηγήματα (Που είναι η μάνα σου μωρή;, Ο Συλλέκτης, Ευγενία Ντε Φρανβάλ, Το αμάρτημα της μητρός μου), βιογραφίες ( Η Σέξτον και τα Κογιότ), ψυχολογικά Θρίλερ (94 Μίλια) κωμωδίες (Γιοσίρου Γιαμαγκούσι, Η Μπαλάντα ενός Ευαίσθητου Δήμιου) τη διαδραστική παράσταση του Master Illusionist Κωνσταντίνου Σιουρούνη (Χειραγώγηση του Νου) και την νέα παράσταση του Tunnel of oppression (Τρεις Ανοίξεις).   

Τη φετινή σεζόν ξεκίνησε και το θεατρικό project, με τίτλο «Ο Γιος μου». Πέντε σκηνοθέτες παρουσίασαν πέντε παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε πέντε βιογραφίες. Πέντε γυναίκες ηθοποιοί ερμήνευσαν πέντε μονολόγους. Πέντε μάνες μιλήσαν για τους γιους τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Μάντζαρος, Σολωμός, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Μέγας Αλέξανδρος) 

ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλη επιτυχία είχε και το φετινό 6ο OPEN SEPTEMBER, μια γιορτή γεμάτη Τέχνη που γίνεται κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με στόχο την προώθηση της τέχνης και ειδικότερα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, και που απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς κάθε ηλικίας, δίνοντας τους βήμα, να αναδείξουν τη δουλειά τους, να προβάλουν τα μηνύματα τους, να συνεργαστούν με άλλους καλλιτέχνες, να γνωρίσουν φορείς και κοινότητες, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, μέσα από την συνύπαρξη τους στον ίδιο χώρο. Πάνω από 250 καλλιτέχνες έγιναν οικοδεσπότες του Πολυχώρου VAULT και υποδέχτηκαν το φιλότεχνο κοινό, παρουσιάζοντας: Θεατρικές, Χορευτικές και Μουσικές παραστάσεις, Performances, Stand Up, θεατρικό αναλόγιο, Live Μουσική όλων των ειδών, DJ sets, Εικαστικές Εγκαταστάσεις, Installation, Εκθέσεις Ζωγραφικής, Pop Art, Πυρογραφίας, Graffiti, Illustration, Χαρακτικής, Ξυλογραφίας, Φωτογραφίας, Comic, Κολάζ, Κεραμικής-Batik, Χειροτεχνίας και Κατασκευών, Κοσμήματος, Μινιατούρες με Βότσαλα, Κατασκευές με Κοχύλια, Γλυπτικής, Ταινίες Μεγάλου και Μικρού Μήκους, Οπτικοακουστικά Project, 3D Animation, Video Art, Παρουσιάσεις Διηγημάτων, Λογοτεχνικές Αναγνώσεις, Ποιητικές Συλλογές, Διαλέξεις, Εργαστήρια Κίνησης, Συλλογές Ρούχων, κλπ. Ένας πυρήνας πολιτισμού που περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης.  

 Οι νικητές του Feelings

Στον Πολυχώρο, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενήθηκαν και μια σειρά από μουσικές παραστάσεις, lives νέων καλλιτεχνών, καθώς και εκθέσεις εικαστικών (φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ), όπως το Φωτογραφικό project FEELINGS (εμπνευσμένo από τον Κύκλο των Συναισθημάτων, που περιλαμβάνει τα 8 βασικά συναισθήματα που καθορίζουν τη ζωή και την πορεία των ανθρώπων) : Τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε η Χαρά, τον Νοέμβριο η θλίψη, τον Δεκέμβριο η Αγάπη, τον Ιανουάριο η Αηδία, τον Φεβρουάριο ο Φόβος, το Μάρτιο ο θυμός, τον Απρίλιο η Έκπληξη και το Μάιο η Ντροπή. 

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Για δεύτερη χρονιά λειτούργησαν τα θεατρικά εργαστήρια, δημιουργώντας 6 τμήματα για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ή σπουδαστές δραματικών σχολών από τον ηθοποιό - σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά. Τον Ιούνιο ανέβηκαν στη σκηνή οι σπουδαστές των θεατρικών εργαστηρίων και παρουσίασαν έξι παραστάσεις. Πέντε διαφορετικές εκδοχές για τις “Μικρές Ιστορίες Φόνων” του Παναγιώτη Μπρατάκου, ένα έργο για την καταστροφική δύναμη της αγάπης, τη σκοτεινή πλευρά του έρωτα και ταυτόχρονα ένα καυστικό σχόλιο για τον κόσμο της κίτρινης δημοσιογραφίας, και το “Μαμά μη!”, ένα έργο γεμάτο αφηγήσεις από κόρες κι από μάνες, στο οποίο εναλλάσσονται διαρκώς η συγκίνηση με το χιούμορ. 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Δύο βραβεία και 10 οι υποψηφιότητες για τις παραστάσεις του VAULT Theatre Plus στα 37α Κορφιάτικα Βραβεία για τη σεζόν 2017- 18 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης. (Η τελετή θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου του 2018)

-To Έπαθλο “Κατίνα Παξινού” για το 2018 θα απονεμηθεί στην ηθοποιό Μάγδα Κατσιπάνου για την ερμηνεία της στην παράσταση «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη».

-Το Έπαθλο “Μαρία Αλκαίου” για το 2018 θα απονεμηθεί στην ηθοποιό Ιωάννα Γκαβάκου για την ερμηνεία της στις παραστάσεις «Νικολέτα Νομικού Συγγρού:Ο Αντρέας μου»  που παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Vault και «Μάνα Εκάβη» στο θέατρο Αλκμήνη. 

Οι λοιποί Υποψήφιοι είναι:

-Ο Δημήτρης Καρατζιάς για το Βραβείο του “Καλλιτέχνη της Χρονιάς” (μαζί με τον Ορφέα Αυγουστίδη, Ελένη Ράντου, Λένα Παπαληγούρα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ελένη Σκότη και Άννα Μπουρμά)

-Η παράσταση «Φυλακισμένες»  για το βραβείο “Λεωνίδας Τριβιζάς” (Καλύτερη παράσταση Ψυχολογικού θρίλερ)

-Ο Μάνος Αντωνιάδης για το Βραβείο “Μίμης Πλέσσας” (Καλύτερη Μουσική Θεατρικού Έργου για την παράσταση «Φυλακισμένες»

-Η Μυριέλλα Κουρεντή για το βραβείο “Ελένη Χατζηαργύρη” (Α΄ Καλύτερη Γυναίκεια ερμηνεία πρόζας στην παράσταση «Φυλακισμένες»)

-Η Χρύσα Σπηλιώτη για το βραβείο "Αντιγόνη Βαλάκου" (Καλύτερος Θεατρικός Μονόλογος για το «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος»)

-Η Ευγενία Αποστόλου για το βραβείο "Αντιγόνη Βαλάκου" (Καλύτερος Θεατρικός Μονόλογος για τη «Βασιλική Τριανταφύλλου : Αχ Γιάννη μ'!»)

-Ο Περικλής Μοσχολιδάκης για το βραβείο “Αλέκος Σακελάριος” (Καλύτερου θεατρικού Συγγραφέα για το έργο «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη»)

-Ο Γιάννης Κεντρωτάς για το βραβείο “Αλέκος Σακελάριος” (Καλύτερου θεατρικού Συγγραφέα    για το «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι»)

-Ο Αντώνης Αντωνίου για το βραβείο “Κώστας Χατζηχρήστος” (Καλύτερη Ερμηνεία Ανδρικού Ρόλου Κωμωδίας στην μαύρη κωμωδία «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι»)

-Η παράσταση «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι» από τους «Lorem Ipsum» για το βραβείο “Ευάγγελος Λειβαδάς” (Καλύτερη Παράγωγη Κωμωδίας)

 

Ε, μετά από όλα αυτά ας αρχίσει η γιορτή!!!

 

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

Email: [email protected]

FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1