Der Kuchenmacher (The Cakemaker) – Κρυφή Συνταγή

Παραγωγή: Ισραήλ/Γερμανία - 2017

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * ½

Σκηνοθεσία: Ofir Raul Graizer

Πρωταγωνιστούν: Sarah Adler, Tim Kalkhof, Roy Miller, Zohar Shtrauss, Stephanie Stremler, Sandra Sadeh. 

Υπόθεση: Ο Τόμας, ταλαντούχος Γερμανός ζαχαροπλάστης, έχει κρυφά σχέση με τον Όρεν, έναν Ισραηλινό οικογενειάρχη, που επισκέπτεται συχνά το Βερολίνο για δουλειές. Όταν ο Όρεν εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη, ο Τόμας τον αναζητά για να ανακαλύψει συντετριμμένος ότι έχει σκοτωθεί σε τροχαίο. Απελπισμένος αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να μάθει περισσότερα για τη ζωή του αγαπημένου του. Θα πλησιάσει την Ανάτ, χήρα του Όρεν και χωρίς να αποκαλύψει τίποτα θα της προτείνει να τον προσλάβει βοηθό στο καφέ που διατηρεί. Η Ανάτ, που έχει αληθινά ανάγκη από ένα βοηθό, τον προσλαμβάνει και οι δουλειές της ανεβαίνουν όταν ο Τόμας αρχίζει να φτιάχνει τα γλυκά του. Η παρουσία του όμως θα προκαλέσει τους οικείους της Ανάτ αφού δεν επιτρέπεται ξένος να μαγειρεύει σε Ισραηλινό κόσερ μαγαζί. Προκειμένου να κρατήσει τη θέση του θα ρισκάρει ακόμη και τη σχέση του με τη νεαρή χήρα, τραβώντας στα άκρα το ψέμα του. 

Η εβραϊκή διατροφή για να είναι καθαρή (κόσερ) διέπεται από ένα σύνολο αυστηρών θρησκευτικών κανόνων. Το ζύμωμα είναι το κατεξοχήν παράδειγμα της εφαρμογής αυτών των κανόνων τους οποίους παραβαίνουν τόσο ο ξένος Τόμας όσο και η ελάχιστα θρησκευόμενη Ανάτ. Ο ένας για να βρει την εξιλέωση ζώντας τη ζωή του χαμένου αγαπημένου του και η άλλη για να ξεπεράσει τη θλίψη της και να προχωρήσει τη ζωή της. Ένας Γερμανός η παρουσία του οποίου είναι τριπλά προκλητική για τα «άγια χώματα» της Ιερουσαλήμ των ανερχόμενων φανατικών ορθόδοξων Εβραίων. Ξένος και μάλιστα Γερμανός, ομοφυλόφιλος και τελικά ψεύτης απέναντι στην οικογένεια του αγαπημένου του. Η θλίψη της απώλειας όμως φέρνει τους ανθρώπους κοντά έστω κι αν δεν γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Την αλήθεια ενός ερωτικού τριγώνου με ένα νεκρό στην μια πλευρά του που πήρε μαζί του τα μυστικά της διπλής ζωής του. Η συνταγή της ευτυχίας για κάποιους ανθρώπους είναι άγνωστη, για κάποιους άλλους όμως που την γνωρίζουν πρέπει να παραμείνει κρυφή.

Ανάμεσα στο πάθος και τη μαγειρική ως ψυχοθεραπεία κρύβεται η χαρά και το νόημα της ζωής για τον ταξιδεμένο σκηνοθέτη αυτού του χαμηλότονου κομψοτεχνήματος, έναν κοσμοπολίτη με πάθος τη μαγειρική την οποία και βάζει στο επίκεντρο αυτής της γλυκόπικρης πρώτης του ταινίας. Υπέροχη ξανά η πρωταγωνίστρια του Foxtrot Σάρα Άντλερ στο ρόλο της Ανάτ.   

Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι 2017 και Συμμετοχή στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 21.06.18