Estiu 1993 – Ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Παραγωγή: Ισπανία - 2017 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Carla Simón 

Πρωταγωνιστούν: Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí, David Verdaguer, Fermí Reixach, Montse Sanz, Isabel Rocatti. 

Υπόθεση: Μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας της, η 6χρονη Φρίντα αναγκάζεται να μετακομίσει από τη Βαρκελώνη στο σπίτι του αγαπημένου της θείου στην εξοχή. Αποχαιρετώντας σιωπηλά το σπίτι και τους φίλους της ξεκινάει μελαγχολικά για τη νέα της (προσωρινή;) ζωή. Αν και στο χωριό την υποδέχονται με χαρά, είναι δύσκολο για τη Φρίντα να προσαρμοσθεί. Στιγμές ξενοιασιάς με τη μικρή της ξαδελφούλα εναλλάσσονται με στιγμές μοναξιάς και μελαγχολίας όταν η απελπισμένη από τη συμπεριφορά της Θεία της την μαλώνει.

Η Φρίντα ακούει τους μεγάλους να λένε παράξενα πράγματα για τη μητέρα της, πράγματα που την κάνουν να θέλει να φύγει και να χαθεί καθώς τριγυρνάει στις εξοχές και τα ποταμάκια, προσπαθώντας να βρει τη θέση της στον κόσμο. 

Ο ορισμός του «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» και η επιτομή της φεστιβαλικής ταινίας, αυτό το επιφανειακά ήσυχο φιλμ καλοκαιρινής μελαγχολίας θα μπορούσε να περάσει στο ντούκου ως ένα ακόμη τυπικό δράμα βίαιης παιδικής ωρίμανσης. Κερδίζει ωστόσο πολλούς πόντους από την αμεσότητα των ερμηνειών, την ελλειπτική αλλά γοητευτικά ράθυμη αφήγηση της λυπητερής κατά βάθος ιστορίας του, τη διεισδυτικότητα της ματιάς του στον παιδικό ψυχισμό και την παντελή έλλειψη μελοδραματισμού ανάλογου με τη βαρύτητα της κατάστασης που περιγράφει.

 

Γενναία και λυτρωτική η απόφαση της Κάρλα Σιμόν να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο αφηγούμενη ουσιαστικά τα δικά της άτυχα παιδικά χρόνια, επαληθεύει το αξίωμα ότι ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Παίρνει την ιδιαίτερη οικογενειακή της περίπτωση και την απαλλάσσει από τα περιττά, κάνοντάς την κοινό σε όλους βίωμα αφού ο καθένας μπορεί να βρει στην απλή καλοκαιρινή της ιστορία, ψήγματα από δικά του παιδικά καλοκαίρια, παρεμφερείς αναμνήσεις και εμπειρίες. Ένα φιλμικό υπόδειγμα μετουσίωσης του ατομικού σε πανανθρώπινο. 

Η ταινία της έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου απέσπασε δύο βραβεία, το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας ανάμεσα σε όλες τις πρώτες ταινίες σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ Βερολίνου καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Generation Kplus. Παρά το ότι είναι μια Καταλανική ταινία που μιλάει καταλανικά, επιλέχθηκε ως επίσημη Πρόταση της Ισπανίας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, γενναία απόφαση σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της Ιβηρικής. Επιπλέον, κέρδισε 3 βραβεία GOYA από την Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναικείας Ερμηνείας  και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Β’ Ρόλου για τον γοητευτικό Νταβίντ Βερνταγκουέρ γνωστό μας από το υπέροχο «10.000 Χιλιόμετρα». Όλα τα παραπάνω είναι απλώς τα κυριότερα από μια σωρεία βραβείων και φεστιβαλικών επαίνων. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 21.06.18