Le retour du héros – Καρδιοκατακτητής

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο - 2018 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Κομεντί Εποχής 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Laurent Tirard 

Πρωταγωνιστούν: Jean Dujardin, Mélanie Laurent, Noémie Merlant, Christophe Montenez, Evelyne Buyle, Christian Bujeau, Féodor Atkine, Fabienne Galula, Laurent Bateau. 

Υπόθεση: Γαλλία, 1809. Ο γοητευτικός λοχαγός Νεβίλ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αφελή Πολίν, όμως γίνεται επιστράτευση και τον καλούν στο μέτωπο. Ο Νεβίλ εξαφανίζεται  προς μεγάλη θλίψη της Πολίν. Τότε επεμβαίνει η αδελφή της η Ελιζαμπέτ και σκαρφίζεται κάτι που θα την κάνει να συνέλθει. Αρχίζει να γράφει επιστολές εκ μέρους του Νεβίλ πιστεύοντας ότι ο εξαφανισμένος δεν πρόκειται να ξαναφανεί στην πόλη τους. Όταν όμως ο Νεβίλ επιστρέφει μετά από καιρό, τον υποδέχονται όλοι με ηρωικές τιμές βασισμένοι στις ψεύτικες επιστολές της Ελιζαμπέτ. Κανείς δεν ξέρει ότι ο Νεβίλ γύρισε αφού λιποτάκτησε από το μέτωπο, μόνο η Ελιζαμπέτ που ψάχνει τρόπο να τον ξεσκεπάσει. Ο πόλεμος των δύο  δολοπλόκων  θα είναι σφοδρός και ξεκαρδιστικός. 

Ένα διαχρονικό και ευφυές σχόλιο για τη σχέση του καλλιτέχνη με το δημιούργημά του αλλά και τη σχέση πραγματικότητας και μύθου, αλήθειας και τέχνης, μεταμφιεσμένο σε πειραγμένο ξεκαρδιστικό μπουλβάρ όπως θα το συλλάμβανε μια συγγραφέας σαν την Τζέιν Όστεν. Ή μια συγγραφέας σαν την Ελιζαμπέτ που πέφτει θύμα της ίδιας της της μυθοπλασίας αφού ο φανταστικός ήρωας που έχει επινοήσει με βάση τον καιροσκόπο και δειλό Νεβίλ, «ζωντανεύει», βγαίνει από το χαρτί και την εκδικείται με το ίδιο νόμισμα, ερμηνεύοντας στην εντέλεια το ρόλο που του έγραψε. Όσκαρ (ή μάλλον Σεζάρ) μηχανορραφίας και στους δύο. 

 Οικογενειακό πορτραίτο με έναν απατεώνα 

Ο Καρδιοκατακτητής έχει γερές ρίζες από τη μια στη Γαλλική ρομαντική δραματουργία του 19ου αιώνα και από την άλλη στην ιδιοφυή ηθογραφική πένα της Τζέιν Όστεν. Όλο αυτό το κλίμα εποχής ωστόσο κρύβει ευφυείς παραλληλισμούς με τη σύγχρονη κρίση αξιών και την συνεχιζόμενη πάλη των φύλων για ισότητα, παραλληλισμούς που αντανακλώνται στους κοφτερούς «σημερινούς» διαλόγους και το καυστικό χιούμορ που επενδύεται στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Μία ταινία εποχής λοιπόν απόλυτα επίκαιρη, με ένα εκπληκτικής χημείας πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Από τη μια ο απολαυστικός Ζαν Ντιζαρντέν σε ένα ρόλο που θα δόξαζε κάποτε ο Μπελμοντό κι από την άλλη η σπαρταριστή Μελανί Λοράν, ιδανική μείξη δεσποσύνης σε σύγχυση και απελευθερωμένης γυναίκας με ανεπτυγμένη ευφυία. Η ερωτική έλξη που τους ενώνει σταδιακά (δεν είναι spoiler, βγάζει μάτι εξ αρχής) είναι το γευστικό κερασάκι στην τούρτα αυτής της λουσάτης παραγωγής που αναβιώνει ένα σινεμά χαμένο από καιρό. Ένα κερδισμένο στοίχημα για τον Λοράν Τιράρ, σκηνοθέτη του Μικρού Νικόλα και του Στάσου στο ύψος σου. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 28.06.18