Crooked House – Δέκα 'Υποπτοι για Φόνο

Παραγωγή: Βρετανία - 2017 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Gilles Paquet-Brenner 

Πρωταγωνιστούν: Max Irons, Stefanie Martini, Glenn Close, Honor Kneafsey, Christina Hendricks, Terence Stamp, Julian Sands, Gillian Anderson, Christian McKay, Amanda Abbington, Preston Nyman, John Heffernan, Jenny Galloway, David Kirkbride, Tina Gray. 

Υπόθεση: Αγγλία, 1957. Ο βαθύπλουτος Αριστείδης Λεωνίδης βρίσκεται νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μετανάστης από την Ελλάδα, παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο μια αριστοκράτισσα και κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία και μια απόλυτα πατριαρχική οικογένεια. Ο μακαρίτης άφησε χήρα τη δεύτερη γυναίκα του, μια νεότερη Αμερικανίδα χορεύτρια του Λας Βέγκας. Η εγγονή του Σοφία, προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, πρώην εραστή της αλλά και πρώην πράκτορα της Σκότλαντ Γιαρντ με πατέρα σημαίνον πρόσωπο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση.

Όταν καταφτάνει στη μεγαλοπρεπή οικογενειακή έπαυλη, ο Τσαρλς ανακαλύπτει τρεις γενιές της δυναστείας Λεωνίδη και μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα πικρίας, δυσαρέσκειας και ζήλιας. Σε ένα σπίτι γεμάτο με κίνητρα, ενδείξεις και ύποπτους, θα μπορέσει να βρει τον δολοφόνο πριν εκείνος «χτυπήσει» ξανά; 

Για πρώτη φορά μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη ένα από τα λιγότερο διάσημα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι, το «Crooked House», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1949. Η ίδια η Κρίστι το είχε χαρακτηρίσει ως ένα από τα πιο αγαπημένα δικά της βιβλία, μαζί με το «Ordeal by Innocence». Το ότι παρέμεινε σχετικά άγνωστο αποδίδεται στη σοκαριστική για την εποχή του ανατροπή του φινάλε, μια ανατροπή που, όπως λέγεται, οι εκδότες της Κρίστι την ικέτεψαν μάταια να αλλάξει.

 Ο γοητευτικός ντετέκτιβ στην Έπαυλη Λεωνίδη

Ο Ζιλ Πακέ Μπρένερ ανέλαβε τη σκηνοθετική διεκπεραίωση αυτής της γραμμένης αρχικά από τον Τζούλιαν Φέλοους (δημιουργό του Downton Abbey) διασκευής, με τον όρο ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει το φινάλε και με βασική διαφοροποίηση την χρονική μετάθεση της δράσης από το 1947 στο 1957, σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό με τη Βρετανική αυτοκρατορία από τη μια να κλυδωνίζεται από σκάνδαλα και διεθνείς συγκρούσεις κι από την άλλη να συγκλονίζεται από την έλευση της εποχής του ροκ’ν’ρολ. Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται επιτυχημένα στη σύγκρουση και τις αντιφάσεις των διάφορων χαρακτήρων της ταινίας αλλά και στην παραπομπή του Έλληνα δολοφονημένου κροίσου σε ένα συνδυασμό σκοτεινού Πολίτη Κέιν και κοσμοπολίτη Αριστοτέλη Ωνάση.

Όλα τα στοιχεία που κάνουν το κοινό να συρρέει σε έργα της Κρίστι βρίσκονται εδώ, πότε δοσμένα με πρωτοτυπία πότε σαν ξαναζεσταμένο φαγητό αλλά πάντα με μια αίσθηση μεγαλοπρεπούς κιτς που εδώ φέρνει τον κόσμο της Κρίστι κοντά στο σύμπαν της Δυναστείας. Ο υιός Άιρονς δεν πείθει φυσικά ως πρώην κατάσκοπος και νυν ντετέκτιβ, αδυνατώντας να κουβαλήσει στους γοητευτικούς ώμους του το βάρος μιας τέτοιας ίντριγκας. Ωραίο παιδί μεν, ούτε στο δακτυλάκι του μπαμπά δε. Ευτυχώς υπάρχει ένα χαριτωμένα ετερόκλητο καστ με επικεφαλής την θεϊκή Γκλεν Κλόουζ που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού.

40 τόσα χρόνια μετά τη σπαρταριστή μηδενιστική παρωδία του Murder By Death, ο κόσμος έχει κάνει πλήρη αναστροφή και επιστροφή στις «ρίζες». Αυτό έδειξε φέτος και η σαρωτική επιτυχία του νέου Murder on the Orient Express. Ένοχη απόλαυση λοιπόν χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά με τίτλο «Αράχνες στη Σοφίτα».

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 28.06.18