Το 8ο Athens Open Air Film Festival για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

 

Το Σάββατο 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το 8ο Αthens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης παρουσίασε την αριστουργηματική «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το Μικρό Θέατρο που βρίσκεται ανάμεσα σε πορτοκαλεώνες και ελαιώνες, σε μία πλαγιά με θέα το βουνό και τη θάλασσα, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φίλους της τέχνης, υποδεχόμενο κυρίως εναλλακτικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για την προβολή της «Ηλέκτρας», της πιο διαχρονικής και υποδειγματικής μεταφοράς αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά - ταυτόσημη της ελληνικότητας - μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας. Πολυβραβευμένη και υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, είναι μια ταινία που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

 

Η προβολή ξεκίνησε με ένα εισαγωγικό βίντεο-έκπληξη που επιμελήθηκε ο συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr Πάνος Γκένας, και εκφώνησε ο μουσικοκριτικός Μάρκος Φράγκος, το οποίο περιέγραφε την κυκλική διαδρομή της «Ηλέκτρας» από το θεατρικό έργο του Ευριπίδη στο σινεμά και την επιστροφή της στο χώρο του αρχαίου θεάτρου. Στη συνέχεια, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους πολυάριθμους θεατές για την παρουσία τους, έκανε μια σύντομη αναδρομή στους πιο ξεχωριστούς και μαγευτικούς προορισμούς τους οποίους έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα το Athens Open Air Film Festival, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε αυτό το πνεύμα, θελήσαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουμε τις πόρτες του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου για το σινεμά, ανταποδίδοντας κατά κάποιον τρόπο αυτό που έκανε ο κινηματογράφος για την τέχνη του θεάτρου. Όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης διασκεύασε με υποδειγματικό τρόπο την «Ηλέκτρα» για τη μεγάλη οθόνη, έτσι θέλαμε και εμείς να μετατρέψουμε, με το μεγαλύτερο σεβασμό, τον ιερό αυτό χώρο του θεάτρου σε ανοιχτό σινεμά».

H δράση του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας με λογοτεχνικό ενδιαφέρον εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Οι προβολές του 8th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιούνται με Είσοδο Ελεύθερη,  σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το Φεστιβάλ είναι μέλος του δικτύου πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 21:30 στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6, Αθήνα) με το αριστούργημα του Κισλόφσκι «Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (Trois Couleurs: Bleu, 1993)».

Το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.aoaff.gr