Le sens de la fête (C’est La Vie) – Έτσι είναι η ζωή

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο/Καναδάς - 2017 

Διάρκεια: 117 λεπτά 

Είδος: Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Olivier Nakache, Éric Toledano 

Πρωταγωνιστούν: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche, Vincent Macaigne, Eye Haidara, Suzanne Clément, Alban Ivanov, Hélène Vincent, Benjamin Lavernhe, Judith Chemla, William Lebghil, Kévin Azaïs, Antoine Chappey, Manmathan Basky, Khereddine Ennasri. 

Υπόθεση: O Μαξ διατηρεί εδώ και 30 χρόνια μια εταιρεία τροφοδοσίας και οργάνωσης εκδηλώσεων με κύρος και καλό όνομα. Καθώς βρίσκεται σε ένα μεγαλοπρεπή πύργο του 17ου αιώνα ετοιμάζοντας πυρετωδώς ένα σούπερ γαμήλιο πάρτι, τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχό του. Στον πύργο όπου θα ενωθούν με τα ιερά δεσμά του ο (μεγαλομανής) Πιέρ και η Ελένα έχουν καταφθάσει οι πάντες: μια στρατιά σερβιτόρων και σεφ, επαγγελματίας φωτογράφος, ορχήστρα, διακοσμητές. Αν και όλοι βρίσκονται στις επάλξεις τίποτα δεν φαίνεται να συντονίζεται αφού κάποιοι βρίσκονται εντελώς στην κοσμάρα τους. Οι λεπτές ισορροπίες της ομάδας μοιραία θα διαταραχθούν αφού πάντοτε υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας, στην περίπτωσή μας ένας λαθραίος σερβιτόρος που δουλεύει μαύρα. Μια βραδιά ευτυχίας και γιορτής θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε χάος, όπως καταρρέει και η προσωπική ζωή του απογοητευμένου με τους πάντες Μαξ. Υπάρχει σωτηρία; Και αυτή βρίσκεται στο νόημα της γιορτής;

Μια γιορτή είναι η ζωή και χαμπάρι δεν παίρνουμε μας λένε οι αγαπημένοι δημιουργοί των Άθικτων, Τολεντανό και Νακάς. Όπως πάντα στις ταινίες τους ξεκινάμε από μια γερή σεναριακή βάση που ξετυλίγει αρχικά αργά και κατόπιν όλο και πιο γρήγορα, μέχρι την έκρηξη ρυθμού και συναισθημάτων του φινάλε, μια ιστορία «βγαλμένη από τη ζωή» γεμάτη μικρές χιουμοριστικές λεπτομέρειες και με πολλούς και πολύ δουλεμένους χαρακτήρες.

Κι όταν λέμε βγαλμένη από τη ζωή κυριολεκτούμε: Όπως λέει ο ίδιος ο Ολιβιέ Νακάς «Για ενάμιση χρόνο κάναμε έρευνα πάνω στο θέμα της οργάνωσης ενός γάμου. Σε αυτό βοήθησε πολύ η εμπειρία που είχαμε εγώ και ο Ερίκ, καθώς στο παρελθόν είχαμε δουλέψει και οι δύο ως σερβιτόροι σε γάμους. Ενώ γράφαμε το σενάριο, αποφασίσαμε να μελετήσουμε πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο επάγγελμα σήμερα προκειμένου να δούμε τι γίνεται backstage, κατά την προετοιμασία μιας τόσο μεγάλης και απαιτητικής εκδήλωσης. Εκεί αρχίσαμε να σκιαγραφούμε και τους χαρακτήρες»

 

Ένα εξαιρετικό καστ-ορχήστρα με μαέστρο έναν από τους σπουδαιότερους εν ζωή Γάλλους ηθοποιούς τον Ζαν Πιερ Μπακρί ερμηνεύει μια ανθρώπινη συμφωνία για έρωτα, χιούμορ, χάος και τελικά για απόλαυση και συναισθηματική πλήρωση. Μια ιστορία κατανόησης και αποδοχής της ανθρώπινης φύσης με τις ατέλειες της, τις καλές της στιγμές και τις βαθύτερες συναισθηματικές της ανάγκες. Ακόμη και του μεγαλομανή, εγωιστή και σχεδόν ρατσιστή νεαρού γαμπρού που σαν παραφουσκωμένος ήρωας του Μολιέρου δεν σταματά να συγχαίρει με τον τρόπο του τον εαυτό του για την ευφυία και τις επιλογές του.

Το νόημα της γιορτής λοιπόν (όπως είναι ο πρωτότυπος Γαλλικός τίτλος) μας παρουσιάζεται μέσα από τις ζωές αυτών που την οργανώνουν και τελικά τη βιώνουν καλύτερα από όλους. Ή μάλλον c’est la vie (όπως είναι ο διεθνής τίτλος), έτσι είναι η ζωή όταν την παρακολουθείς από το παρασκήνιο έτοιμος να επέμβεις και να συμμετάσχεις στο πανηγύρι της.

Τρία εκατομμύρια θεατές στη Γαλλία για αυτήν την οπτικά μεγαλοπρεπή σύνθεση ανθρώπινων στιγμών και πολιτισμικών αναφορών αλλά και 10 υποψηφιότητες στα βραβεία Cesar! Το εκπληκτικό σάουντρακ υπογράφει ο διάσημος Ισραηλινός βιρτουόζος μπασίστας, συνθέτης και τραγουδιστής της τζαζ Αβισάι Κοέν. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 05.07.18