Ο Πρόεδρος

Παραγωγή: Αργεντινή/Γαλλία/Ισπανία - 2017 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Santiago Mitre 

Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Dolores Fonzi, Érica Rivas, Elena Anaya, Daniel Giménez Cacho, Alfredo Castro, Gerardo Romano, Leonardo Franco, Paulina García, Rafael Alfaro και ο Christian Slater. 

Υπόθεση: Οι Πρόεδροι όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής συναντώνται σε ένα απομονωμένο θέρετρο των Χιλιανών Άνδεων προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη κορυφής που θα κρίνει το ενεργειακό μέλλον της Ηπείρου τους. Ανάμεσά τους ο πρόσφατα εκλεγμένος με βάση το χαμηλό προσωπικό του προφίλ Πρόεδρος της Αργεντινής. Ο πρόεδρος όμως έχει εκτός από τα διεθνή και τα προσωπικά του προβλήματα. Η κόρη του είναι ψυχολογικά ασταθής, με γάμο υπό διάλυση και σύζυγο ναρκομανή. Τα διλήμματα του Προέδρου θα είναι πολλά όσο διαρκεί αυτή η διάσκεψη. Θα προστατέψει την εξουσία του, θα σταθεί στην προβληματική οικογένειά του, θα υπερασπιστεί τις αξίες με βάση τις οποίες εξελέγη, θα υποκύψει στις διεθνείς πολιτικές σειρήνες; 

Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες. Ας ξεκινήσουμε από αυτή την παλιά και πάντα έγκυρη παροιμία να γνωρίσουμε έναν πολιτικό που προσπαθεί να ισορροπήσει τις δημόσιες αρετές με τα ιδιωτικά «βίτσια» και βρίσκεται έτσι εγκλωβισμένος ανάμεσα στην πολιτική και την προσωπική του ζωή σε μια κρίσιμη φάση της Ιστορίας όπου και θα οριστικοποιηθούν περιφερειακές στρατηγικές, γεωπολιτικές συμμαχίες και το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής.

 

Το πολιτικό θρίλερ των 70s επανέρχεται με latin αέρα και με ένα εκθαμβωτικό all-star latino cast από το δημιουργό της Paulina Σαντιάγκο Μίτρε και από τους παραγωγούς του «Ιστορίες για Αγρίους». Αυτό το θρίλερ για τις τύχες των ανθρώπων που παίζεται σε μια σύσκεψη κορυφής σαν προεδρική παρτίδα πόκερ αναμιγνύεται με ένα κλειστοφοβικό ψυχόδραμα με ηρωίδα την κόρη του Προέδρου που όσο περνάει η ώρα τόσο πιο μεταφυσικό και ανεξήγητο γίνεται.

Μεγάλη η φιλοδοξία του Μίτρε να αναμίξει πολιτική και μεταφυσική σε ένα πολιτικό θρίλερ, μεγάλη και η επιτυχία του όσον αφορά την αυθεντικότητα των χώρων και των καταστάσεων, δίνοντας την εντύπωση ότι το τηλεοπτικό House of Cards  πήρε τα βουνά και τις χιονισμένες κορυφές.  Εκεί που χάνει κάπως τη μπάλα είναι όχι τόσο στη σύνθεση των ειδών όσο στο ότι δεν έχει αποφασίσει μέχρι που θα το τραβήξει και πως θα καταλήξει την ιστορία του. Αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση ανολοκλήρωτου και  ελαφράς σύγχυσης που μειώνει την αξιόλογη κατά τα λοιπά δουλειά όλων των συντελεστών. Ο Ρικάρντο Νταρίν, ένα από τα διασημότερα ονόματα του Λατινικού κινηματογράφου αποδεικνύεται ιδιαίτερα μαγνητικός ως Πρόεδρος ενώ το σάουντρακ του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας στέλνει κατά διαστήματα παγωμένες σουβλιές ανησυχίας στη ραχοκοκαλιά του θεατή. Παρά τις επί μέρους αδυναμίες, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της εποχής, γνήσιο προϊόν ενός λατινοαμερικάνικου Χόλιγουντ-εν-τη- γενέσει. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 05.07.18