Actors - Γιάννης Αϊβάζης

Το Grand Magazine συνάντησε τον Γιάννη Αϊβάζη, έναν από τους πιο γοητευτικούς άνδρες της εγχώριας Show Business, στο ολοκαίνουργιο στέκι του στο Νέο Ηράκλειο. Ο αεικίνητος σταρ αποδείχθηκε πολύ πιο ενδιαφέρων από ότι αφήνουν τα media να φανεί στο κυνηγητό που του κάνουν καθημερινά για να «κλέψουν» μια ιδιωτική του στιγμή. Ηθοποιός, αθλητής, επιχειρηματίας, αξιοζήλευτος μπαμπάς, casual αλλά και πανέτοιμος να πιάσει την πάσα και να σκοράρει. Πολύ σκληρός για τα δόντια των κατά σύνηθες επάγγελμα κουτσομπόληδων. Απολαύστε τον.

Έχεις αρκετό καιρό να κάνεις κάποια τηλεοπτική εμφάνιση. Όπως βέβαια και πολλοί άλλοι γνωστοί και ωραίοι ηθοποιοί. Τι φταίει? Μόνο η κρίση?

Για τους ηθοποιούς τα προβλήματα στην τηλεόραση έχουν γίνει αισθητά από καιρό. Δεν περιμέναμε την οικονομική κρίση για να αισθανθούμε τις συνέπειές της. Η επανάληψη όλο των ίδιων και των ίδιων συνταγών έχει κουράσει τον κόσμο. Από την άλλη οι «παρέες» που δημιουργούν κλειστά κυκλώματα δεν είναι και ότι καλύτερο για την ανάπτυξη του μέσου.

Χιλιάδες φίλοι στα Social media. Ασχολείσαι προσωπικά με αυτό το πλήθος? Πιστεύεις ότι είναι αποτελεσματικό για τη διάδοση των καλλιτεχνικών σχεδίων και τη συντήρηση της δημόσιας εικόνας ενός καλλιτέχνη?

Είναι τόσο φορτωμένο το καθημερινό μου πρόγραμμά που δεν μπορώ να πω ότι ασχολούμαι ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι όσο πιο καλή είναι η δουλειά που κάνει ένας ηθοποιός τόσο πιο καλή είναι και η φήμη του. Και όσο περισσότερο «ήθος ποιεί» τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διάδοση της δουλειάς του. Παρακολουθώ πάντως τακτικά τη σελίδα μου και την ενημερώνω.

Θεωρείς ότι ο ηθοποιός γεννιέται ή γίνεται? Από τις δουλειές που έχεις κάνει, ποιος θεωρείς ότι είναι ο ρόλος που έφερε τη φήμη και την καθιέρωση?

Όσο και να γεννιέται κάποιος με το γονίδιο του ηθοποιού, είναι η τριβή με τους ρόλους και η καθημερινή μάχη για την κατάκτηση όλο και δυσκολότερων καλλιτεχνικών υψωμάτων που κάνει τον καλλιτέχνη αυτό που είναι. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, πειθαρχία, εξάσκηση, ομαδικό πνεύμα και το κυριότερο, σεβασμός. Σεβασμός προς τη δουλειά αλλά και προς τους συναδέλφους. Αυτά φέρνουν την αναγνώριση. Από την άλλη κάθε δουλειά φέρνει και κάτι διαφορετικό. Αγαπώ τη δουλειά μου στο Φάρο, στο 50/50 αλλά και στον Έρωτα και όλα όσα έχω κάνει, με τα καλά τους και τα ελαττώματά τους.

Τι προτιμάς περισσότερο να κάνεις ? τηλεόραση ή σινεμά? Θα ήθελες να συνεχίσεις με κινηματογραφικούς ρόλους? Υπάρχουν ρόλοι σήμερα στο ελληνικό σινεμά για γοητευτικούς άνδρες ή αυτά γίνονται μόνο στο Χόλυγουντ?

Θέατρο. Λατρεύω το Θέατρο. Πάνω στη σκηνή ο ηθοποιός κάνει Focus στα στοιχειώδη σωματίδια της τέχνης του και αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο κέντρο του Κόσμου. Δίνει την ψυχή του και παίρνει ενέργεια να συνεχίσει. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην καριέρα μου, δεν έχει τύχει να κάνω σινεμά μέχρι σήμερα. Πιστεύω πάντως ότι ρόλοι πάντα υπάρχουν κι αν δεν υπάρχουν μπορείς να τους φτιάξεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι για το κινηματογραφικό μου ντεμπούτο σε μια μεγάλη παραγωγή. Θα είναι μια δραματική περιπέτεια της οποίας έχω γράψει το σενάριο. Προς το παρόν όμως δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Θα κάνετε λίγο υπομονή.

 

Τι γνώμη έχεις για το τσουνάμι τούρκικων σειρών που έχει κατακλύσει την εγχώρια τηλεόραση αλλά και τα τηλεοπτικά media? Είναι μόνο θέμα οικονομίας ή υπάρχει και κάτι παραπάνω σ αυτό?

Η προσπάθεια για περικοπή δαπανών ήταν μοιραίο να οδηγήσει και στην περικοπή των καλλιτεχνικών απαιτήσεων. Τα Τούρκικα σίριαλ δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Φθηνό προϊόν για λαϊκή κατανάλωση. Νομίζετε ότι το κοινό δεν θα βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια?  Δεν θα αναζητήσει το Ελληνικό έργο? Υπάρχουν τόσοι άξιοι συντελεστές που σήμερα είναι άνεργοι. Αντί να γίνεται το αντίθετο, να εξάγεται δηλαδή το ελληνικό προϊόν παντού, σε λίγο θα δούμε ακόμη πιο εξωτικές παραγωγές, πάντα με γνώμονα τη χαμηλή τιμή του προϊόντος.

Που θα πάει η εγχώρια showbiz όταν παραγκωνίζεται από φθηνό προϊόν? Υπάρχουν περιθώρια « ανακατάληψης» του τηλεοπτικού χώρου ή πρέπει να στραφεί σε χώρους ανεξάρτητους για να συντηρηθεί όπως π.χ. το θέατρο?

Θα τελειώσει όλο αυτό και μάλιστα σύντομα. Οι διαφημιστές που κινούν τα νήματα της τηλεοπτικής αγοράς θα στραφούν αλλού όταν δουν ότι το πράγμα δεν τραβάει άλλο εμπορικά.

Η τρέχουσα κρίση πόσο θεωρείς ότι επηρεάζει τους καλλιτέχνες αλλά και εσένα προσωπικά?

Οι καλλιτέχνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και από εκεί αντλούν τα ερεθίσματα τους. Και βέβαια επηρεάζονται και μάλιστα λόγω της αιώνιας ανασφάλειας που επικρατεί στον κλάδο είναι από τους πιο ευάλωτους στην κρίση. Εγώ πάντως συζητάω αυτή στη στιγμή για ρόλο σε θεατρική παράσταση που θα ανεβεί λίγο αργότερα μέσα στη σεζόν. Εξάλλου αποδείχθηκε στην περσινή σεζόν ότι το καλό θέατρο δεν γνωρίζει από κρίση με τόσες πολλές παραστάσεις που και καλές κριτικές πήραν και δούλεψαν ικανοποιητικά.

Πρόσφατα ξεκίνησες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πως συνδυάζεις Bussiness και τέχνη? Όταν κάποια θαυμάστρια π.χ. σε βλέπει ξαφνικά στο μαγαζί και εκπλήσσεται συνέβη ποτέ να γίνει ενοχλητική?

Ai Mar είναι το όνομα του café  που έχω ανοίξει πρόσφατα κοντά στο σταθμό του Ηρακλείου. Είναι ένας πολύ ζεστός all day χώρος για καφέ, ποτό και χαλάρωση που ανακατεύτηκα προσωπικά στη διακόσμησή του. Βρίσκομαι συχνά στο μαγαζί αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πέρα από διακριτικές ματιές και χαμόγελα δεν έχει  συμβεί ποτέ κάτι extreme.


Οι θαυμάστριες σου πως πήραν την είδηση του γάμου σου τότε ? Θυμάσαι κάτι χαρακτηριστικό η και δυσάρεστο ή πικάντικο ?

Ήσυχα και απλά, δεν συνέβη κάτι που να μπορώ να θυμηθώ. Άλλο η σχέση μου με τον κόσμο, η δημόσια εικόνα μου και άλλο η οικογένειά μου και η προσωπική μου ζωή. 

Μέσα σε όλες τις δραστηριότητες σου είναι και το Handball. Τι έχεις να μας πεις για την εμπειρία σου αυτή?

Το αγαπημένο μου άθλημα είναι πολύ απαιτητικό. Θέλει αντοχή, καλή φυσική κατάσταση, αποχή από πολλές μικρές αμαρτίες. Και προσφέρει ξύλο, άφθονο ξύλο. Αστειεύομαι βέβαια !!! Τώρα παίζω στην ΑΕΚ, πέρσι ήμουνα στον Πανιώνιο από τον οποίο και πήρα μεταγραφή. Είναι απόλυτα επαγγελματική η ενασχόληση μου μ αυτό το πολύ θεαματικό σπορ που δεν έχει ακόμη τη θέση που θα του άξιζε στη χώρα μας.

Επιχειρήσεις, σπορ, καλλιτεχνικά σχέδια… Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή?

Θα ήθελα το 24ωρο να κρατάει 34 ώρες για να προλαβαίνω όλα όσα θέλω να κάνω. Από την άλλη, όταν αγαπάς κάτι πολύ βρίσκεις το χρόνο που χρειάζεται. Θέμα οργάνωσης είναι όλα.

Πόσο ιδιωτική μπορεί να είναι η ζωή ενός καλλιτέχνη γενικότερα? Θεωρείς ότι διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά την οικογενειακή σου ζωή σε σχέση με τα media?

Δεν παραχωρώ στα media τίποτα παραπάνω από ότι είναι απαραίτητο για να προβάλλεται η δουλειά μου και η παρουσία μου στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές έχω καταφέρει να διαφυλάξω την προσωπική μου ζωή. Τα υπόλοιπα είναι φήμες, εικασίες και απλά ψέματα για να πουλάνε φύλλα.

Έχεις φωτογραφηθεί ποτέ με την κόρη σου? Τι γνώμη έχεις για τα διάσημα ζευγάρια του Χόλυγουντ και τα πολυφωτογραφημένα παιδιά τους? Η σύζυγός σου, επίσης διάσημη παρουσία στα καλλιτεχνικά πράγματα, τι γνώμη έχει για όλα αυτά?Τώρα που το παιδί σας μεγαλώνει και αποδεσμεύεστε κάπως, μήπως σκέφτεστε να κάνετε κάτι μαζί στο σινεμά ή το θέατρο?

Έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες από τη βάφτιση της κόρης μου αλλά ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσα το παιδί μου για διαφημιστικούς λόγους και για προώθηση της καριέρας μου. Την ίδια και ακόμη πιο αυστηρή γνώμη έχει και η Μαρία ή σύζυγός μου. Η οποία βέβαια θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία που ετοιμάζουμε. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Οθόνη…

 

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Photographer: Nick Zacharopoulos

Make up artist: Thenia Kourti

Assistants: Vicky Stavrinina, George Arnaoutoglou

 

Aimar Cafe

Πρασίνου Λόφου & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο

Τηλέφωνα: 210 2810044 - 2102810054