Mamma Mia! Here We Go Again

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Είδος: Μιούζικαλ 

Βαθμολογία: * * *   

Σκηνοθεσία: Ol Parker 

Πρωταγωνιστούν: Lily James, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Colin Firth, Christine Baranski, Julie Walters, Dominic Cooper, Andy Garcia, Jeremy Irvine, Josh Dylan, Hugh Skinner, Jessica Keenan Wynn, Alexa Davies, Maria Vacratsis, Gerard Monaco, Hélène Cardona, Omid Djalili, Panos Mouzourakis, Togo Igawa, Naoko Mori, Celia Imrie, Jonathan Goldsmith, Anna Antoniades

και οι Meryl Streep και Cher

Υπόθεση: H μικρή Σόφι (Αμάντα Σέιφριντ), κόρη της Ντόνα (Μέριλ Στριπ), μεγάλωσε και έχει αναλάβει το ξενοδοχείο της μητέρας της στο ειδυλλιακό Ελληνικό νησί Καλοκαίρι. Με τον Σκάι μακριά στη Νέα Υόρκη για μπίζνες και χωρίς ουσιαστική στήριξη, η Σόφι αναλαμβάνει να δώσει νέα πνοή στο γραφικό ξενοδοχείο καθώς είναι ήδη έγκυος στο πρώτο της παιδί και τα προβλήματα τόσο στο γάμο της όσο και στη ζωή της μοιάζουν να συσσωρεύονται. Πολλά έχει όμως να μάθει ακόμη η γλυκιά Σόφι για το παρελθόν της μητέρας της και των τριών πατεράδων της αλλά και για την αποξενωμένη γιαγιά της τη θρυλική Ρόουζ που κάνει αναπάντεχα την εμφάνισή της…

ΑΒΒΑ: Οι μάγοι της παγκόσμιας pop του περασμένου αιώνα έχουν βαλθεί να αποδείξουν την διαχρονική δύναμη της Pop μουσικής, με τις χρυσές δημιουργίες τους να γίνονται όλο και πιο κλασσικές στο πέρασμα του χρόνου. Το μιούζικαλ που έγραψαν οι Ουλβέους και Αντερσον και κατέκτησε τις θεατρικές σκηνές όλης της υφηλίου εδώ και χρόνια, το θρυλικό Mamma Mia (που πρόσφατα απέκτησε και την σούπερ επιτυχημένη επίσημη ελληνική του βερσιόν με την Δέσποινα Βανδή να εντυπωσιάζει ως Ντόνα), πέρασε με πάταγο στη μεγάλη οθόνη πριν 10 ακριβώς χρόνια και τώρα αποκτά δικαιωματικά ένα μάλλον με ανυπομονησία αναμενόμενο sequel.

Σκηνοθετημένο με ζωηρή φαντασία από τον Βρετανό Όλ(ιβερ) Πάρκερ, γνωστό από καλλιγραφικές κινηματογραφικές μεταφορές του Σαίξπηρ και του Όσκαρ Ουάιλντ, διαθέτει εις διπλούν όλη την πολύχρωμη (μη σου πω παρδαλή) κιτς μεγαλοπρέπεια του πρώτου μέρους αλλά και την αθώα ευφορία που γεμίζει ψυχές και σώματα με την απίστευτα θετική ενέργεια της μουσικής και των υπέροχων τραγουδιών των ABBA. Γραμμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη με τη συνεργασία της θεατρικής δημιουργού του μιούζικαλ Κάθριν Τζόνσον και του διάσημου από τους 4 Γάμους και το Αγάπη Είναι…Ριτσαρντ Κέρτις, το σενάριο χαρακτηρίζεται από την ευρηματικότητα με την οποία πλαισιώνει την επιφανειακά χαρούμενη ιστορία του με τις σκιές του θανάτου και της αποξένωσης και την εμπνευσμένη σύνθεση περιόδων και επί μέρους πλοκών. Μια ταινία-πανηγύρι που μας καλεί να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε για να ξορκίσουμε το κακό και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να βρούμε τον προσωπικό μας παράδεισο, το δικό μας Καλοκαίρι.

Η ζωηρή αφήγηση που πάει κι έρχεται ανάμεσα στο παρόν της Σόφι και το παρελθόν της Ντόνα και οι υπέροχες χορογραφίες παραπέμπουν σε όλο το λαμπρό παρελθόν του μιούζικαλ από τα χαρούμενα 60s της αμφισβήτησης που εκφράζονται στην εισαγωγή της ταινίας στην Οξφόρδη μέχρι το διονυσιακό φινάλε που παραπέμπει στα μιούζικαλ του…Δαλιανίδη και όπου λες τώρα θα βγει η Χρονοπούλου να τραγουδήσει Super Trouper.

 

Ερμηνευτική αποκάλυψη η νεαρή Λίλι Τζέιμς στο ρόλο της μικρής Ντόνα ενώ υπέροχα στέκεται πλέον ως πρωταγωνίστρια η πανέμορφη Αμάντα  Σέιφριντ, δέκα χρόνια μετά το ντεμπούτο της ως Σόφι και αφού έχει ήδη χτίσει μια πολύπλευρη ερμηνευτικά καριέρα. Τι θα ήταν όμως το φιλμ χωρίς τη Σερ; Σίγουρα θα ήταν σαν φαγητό χωρίς αλάτι! Η γυναίκα-μνημείο της pop του 20ου αιώνα, πνευματική μητέρα πολλών σύγχρονων θηλυκών σταρ, εμφανίζεται ως γιαγιά της Σόφι, μια διασταύρωση Lady Gaga και Ζωζώς Σαπουντζάκη από το Λας Βέγκας, και φυσικά κλέβει την παράσταση ερμηνεύοντας με τη βαθιά χαρακτηριστική φωνή της το Φερνάντο. Αν ήταν αυτή η μόνη δικαιολογία των δημιουργών για να εφεύρουν τον χαρακτήρα της Ρόουζ χαλάλι τους!

Όσο για τη μικρή αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση του Πάνου Μουζουράκη στο ρόλο του ταβερνιάρη μουσικού είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε νέες κινηματογραφικές προτάσεις σύντομα. Ο άνθρωπος το’ χει! Όπως το’χει και ο διάσημος Βρετανός stand up κωμικός Ομίντ Τζαλίλι στο χαρακτηριστικό ρόλο του Έλληνα ελεγκτή των διαβατηρίων που κλείνει πονηρά το μάτι στο gay crowd που λατρεύει την pop και το κιτς.  

Το φιλμ αρχικά έγινε διάσημο στη χώρα μας για τους λάθος λόγους αφού η ελληνική γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις έκαναν τους παραγωγούς να τα μαζέψουν και να πάνε για γύρισμα στις Δαλματικές Ακτές. Μετά την τεράστια επιρροή του πρώτου φιλμ στον τουρισμό της χώρας μας δεν περιμέναμε ότι θα ζούσαμε επί της ουσίας ένα μέγα σκάνδαλο που ωστόσο ταρακούνησε τα εγχώρια κινηματογραφικά δεδομένα και έφερε νέα νομοθεσία περί επενδύσεων και κινηματογραφικών προσελκύσεων. Ευτυχώς στην τελειωμένη ταινία αυτό που περνάει είναι αποκλειστικά η αιώνια λιακάδα του Ελληνικού φωτός και μια ακόμη τσάμπα διαφήμιση της χώρας μας. Ας είναι καλά ο αγαπημένος μας Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον, συμπαραγωγοί της ταινίας.  

Mamma mia!... How can I resist you θα τραγουδήσουν και πάλι ανά την υφήλιο αλλά (ευελπιστούμε) και στη χώρα μας οι πολυπληθείς fans. 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 19.07.18