The First Purge – Κάθαρση: Η Αρχή

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Gerard McMurray 

Πρωταγωνιστούν: Y'lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Mugga, Patch Darragh, Marisa Tomei, Luna Lauren Velez, Kristen Solis, Rotimi Paul, Mo McRae, Jermel Howard, Siya, Christian Robinson, Steve Harris, Derek Basco. 

Υπόθεση: Στο άμεσο μέλλον οι ΗΠΑ έχουν παραδοθεί στο χάος και την κοινωνική βία με ένα νέο ακροδεξιό κόμμα να κάνει την εμφάνισή του και να κερδίζει την Προεδρική Εκλογή. Οι συγκαλυμμένοι αυτοί λευκοί φασίστες, οι Νέοι Εθνοπατέρες της Αμερικής όπως αποκαλούνται, αποφασίζουν να εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρίες μιας ριζοσπάστριας κοινωνιολόγου που επιτρέπουν την απρόσκοπτη εκτόνωση βίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπόσχονται τη μείωση μέχρι και την εξάλειψη της εγκληματικότητας τον υπόλοιπο χρόνο. Το 12ωρο αυτό της βίας αποφασίζουν να το εφαρμόσουν δοκιμαστικά στο Staten Island της Νέας Υόρκης και ανάλογα με τα αποτελέσματα να το εξαπλώσουν σε εθνική κλίμακα. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν θα ικανοποιήσει αρχικά τις προσδοκίες τους αλλά κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της έχει τρόπους να επιβάλλει την πολιτική της.  Όταν, όμως, η βία αυτών των τυράννων συναντά την οργή και την αντίσταση των κοινωνικά περιθωριοποιημένων κυρίως αφροαμερικανών κατοίκων, αυτό που ξεκίνησε σαν κάθαρση θα καταλήξει σε επανάσταση.

 

Ενσωματώνοντας αρκετά στοιχεία από την τρέχουσα αμερικάνικη πολιτική επικαιρότητα, αυτό το prequel της διάσημης πλέον τριλογίας της Κάθαρσης, επικεντρώνεται στο αφροαμερικανικό στοιχείο, πλησιάζοντας το ύφος και τα κλισέ των παλιών Blaxploitation ταινιών των 70s. Όμως ο συνδυασμός πολιτικού κηρύγματος και action με θετικούς ήρωες τους πρεζέμπορες της διπλανής πόρτας δεν κάθεται τελικά καλά ούτε στο μυαλό ούτε στο στομάχι. Το κοινό βέβαια  που θα κανιβαλίσει την τυφλή και έντονη βία της ταινίας θα ικανοποιηθεί πλήρως από την καλοκουρδισμένη χορογραφία θανάτου που αποτελεί κάθε σεκάνς, από τον ακραίο διδακτισμό και την έντονη ρητορική δικαιολόγησης του θεσμοθετημένου σφαγείου που περιγράφεται εδώ. Και δεν είναι spoiler να πεις ότι παρά τον αγώνα επιβίωσης των «παιδιών της γειτονιάς» η κρατική βία είναι καταδικασμένη να εξαπλωθεί σε γενική κλίμακα, κάτι που αναπτύχθηκε ήδη στην τριλογία.

Ο επελαύνων φασισμός της λευκής Αμερικής απεικονίζεται εδώ με τα πιο μελανά και απαισιόδοξα χρώματα σε ένα συνδυασμό Blaxploitation με ταινία τρόμου όπου ο μαύρος Ράμπο σωτήρας δεν είναι άλλος από τον φουσκωτό πρεζέμπορα της γειτονιάς. Ο Τσε Γκεβάρα συναντά τον Εσκομπάρ σε κορμί θανατηφόρο και τα μυαλά κυριολεκτικά πάνε στα κάγκελα με αυτά που βλέπουν και ακούν.   

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 26.07.18