Siberia – Έρωτας στη Σιβηρία

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

Βαθμολογία: * ½ 

Σκηνοθεσία: Matthew Ross 

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Ana Ularu, Boris Gulyarin, Ashley St. George, Elliot Lazar, Veronica Ferres, Pasha D. Lychnikoff. 

Υπόθεση: Ο Λούκας (Κιάνου Ριβς), Αμερικανός έμπορος διαμαντιών, ταξιδεύει στη Ρωσία για να πουλήσει 12 σπάνια μπλε διαμάντια αμφιλεγόμενης προέλευσης. Καθώς η συμφωνία που είχε κλείσει αρχίζει να καταρρέει, αναγκάζεται να πετάξει σε μια μικρή πόλη στη μέση του πουθενά στη Σιβηρία για να αναζητήσει τον εξαφανισμένο Ρώσο συνεργάτη του. Εκεί γνωρίζει την Κάτια (Άνα Ουλάρου), την ιδιοκτήτρια του μικρού καφέ της πόλης τη οποία ερωτεύεται παράφορα αν και πίσω στις ΗΠΑ τον περιμένει η γυναίκα του. Η κατάσταση όμως στην οποία έχει μπλέξει ο Λούκας θα τους οδηγήσει στη μέση μιας σύγκρουσης μεταξύ μαφιόζων και κυβερνητικών πρακτόρων και σε καταστάσεις που δεν είχαν ποτέ ζήσει.

 

Ο Κιάνου Ριβς μοιάζει να υπνοβατεί σε όλη τη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου θρίλερ που προσπαθεί να αρθρώσει ένα στοιχειώδη λόγο για την παγκόσμια διαπλοκή του εμπορίου πολύτιμων λίθων και για την μετάλλαξη της Σοβιετικής ένωσης σε μαφιόζικη αυτοκρατορία.  Ανάμεσα στα μεγαλοπρεπή πλάνα από την Αγία Πετρούπολη και τη σκληρή παγωμένη πραγματικότητα της Σιβηρίας (την οποία υποδύεται για τις ανάγκες του φιλμ ο εξίσου παγωμένος Καναδάς), το βλέμμα του Κιάνου μοιάζει να περιφέρει μια θολή αίσθηση κόπωσης από τη ματαιότητα της ζωής ενός διεθνούς «εμπόρου», εκλιπαρώντας τον υπαρξιακό οίκτο του θεατή. Γύρω του στοιχίζονται περιφερόμενα κλισέ ρωσικής τεχνολογίας και ψυχοσύνθεσης, μέθυσοι σκληραγωγημένοι χωριάτες και κουστουμαρισμένοι μαφιόζοι κατευθείαν από το γυμναστήριο της γειτονιάς. Μέσα σε όλη αυτή την υποτιθέμενη νουάρ ατμόσφαιρα ξεχωρίζει σαν ακατέργαστο διαμάντι η γνήσια νουάρ περσόνα της φτωχής αλλά εκρηκτικής Κάτια που υποδύεται με σάρκα και οστά (με όλη τη σημασία) η Ρουμάνα σταρ Άνα Ουλάρου. Χωρίς αυτήν η ταινία θα είχε υπνωτίσει το θεατή κυριολεκτικά (και όχι με τον μεταφορικό ωραίο τρόπο). Η μουντή φωτογραφία ενισχύει την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ωστόσο το σύνολο υπολείπεται πολύ του ικανοποιητικού. Για να μην αναφέρουμε τις υποτιθέμενες καυτές ερωτικές σκηνές…Να πω ότι βαριόταν ο Κιάνου θα ήταν τουλάχιστον ανακρίβεια αφού η ταινία είναι και δική του παραγωγή. Οπότε μάλλον προς την ευγενή αποτυχία κλίνει το πράγμα. 

 

 Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 26.07.18