La Ch’tite Famille –Η ΟικοUγένεια

Παραγωγή: Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Dany Boon 

Πρωταγωνιστούν: Dany Boon, Line Renaud, Laurence Arné, Valérie Bonneton, Guy Lecluyse, François Berléand, Pierre Richard, Juliane Lepoureau. 

Υπόθεση: Ο Valentin D και η Constance είναι το κορυφαίο δίδυμο σχεδιαστών επίπλων και εσωτερικών χώρων. Ζάπλουτοι, σνομπ και ψυχροί επαγγελματίες ετοιμάζουν πυρετωδώς τα εγκαίνια της αναδρομικής τους έκθεσης στο Παρίσι, στο εμβληματικό Palais de Tokyo. Την ίδια στιγμή, κάπου στις Βόρειες επαρχίες, εκεί που μιλιέται ένα ιδιόρρυθμο γλωσσικό ιδίωμα, μια επίσης ιδιόρρυθμη οικογένεια ετοιμάζεται για τα γενέθλια της 80χρονης μαμάς. Αυτό που συνδέει αυτούς τους δύο διαφορετικούς κόσμους είναι και το φοβερό μυστικό του Valentin που στα Media δηλώνει ορφανός και αυτοδημιούργητος. Πρόκειται για τη μαμά του και το ταπεινό του σόι το οποίο έχει κρατήσει κρυφό από όλο τον κόσμο. Όταν καταφθάνουν στο Παρίσι ο αδελφός του με τη γυναίκα του και φυσικά την ανυποψίαστη μαμά, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη όπως επίσης και το σοκ της Constance που τους βλέπει. Ένα τροχαίο ατύχημα όμως κάνει τον Valentin να χάσει την μνήμη του και να επανέλθει στην παιδική του ηλικία με σπαρταριστά αποτελέσματα…

 Εμείς οι Βλάχοι γελάμε άμα λάχει!

Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι. Η εμπορικότερη Γαλλική ταινία όλων των εποχών (20 εκατομμύρια θεατές στη Γαλλία και 250 εκατ. δολάρια παγκόσμιο b.o.) εκτόξευσε στα ύψη εδώ και μια δεκαετία την καριέρα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ντάνι Μπουν. Λογικό αφού επρόκειτο για μια πρωτότυπη ιδέα βασισμένη στην λαϊκή καταγωγή και τις νεανικές εμπειρίες του διάσημου σταρ την οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο! Δέκα χρόνια μετά επανέρχεται με μια νέα ιδέα βασισμένη χαλαρά πάνω σε κάποιους από εκείνους τους αρχικούς χαρακτήρες, εμπλουτίζοντας την ερμηνευτική συλλογή του με κάποιους νεότερους επίσης κωμικούς χαρακτήρες όπως η νύφη από το χωριό την οποία υποδύεται σπαρταριστά η σπουδαία κομεντιέν Βαλερί Μπονετόν. Η 90χρονη πλέον αλλά ακόμη λαμπερή Λιν Ρενό υποδύεται και πάλι τη μάνα από το χωριό ενώ το ιερό τέρας της Γαλλικής κωμωδίας, ο Πιερ Ρισάρ, υποδύεται τον αλλόκοτο πατέρα. Όλα καλά και ανθηρά και πάλι εξόχως αποδοτικά στο ταμείο (πάνω από 50 εκατ. δολάρια είσπραξη μόνο στη Γαλλία) ωστόσο η βασική ιδέα ούτε πρωτότυπη είναι ούτε και, το κυριότερο, εξαγώγιμη. Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος βρίθει παραδειγμάτων λαϊκών κωμωδιών με αστείες πολιτισμικές συγκρούσεις μεταξύ πρωτεύουσας και επαρχίας με τον Κώστα Χατζηχρήστο να κατέχει τα σκήπτρα ως Θύμιος ή Μήτρος. Η Οικουγένεια δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω σ αυτές εκτός από το λούσο της παραγωγής. Εξάλλου το εύρημα της απόδοσης της διαλέκτου Ch’ti με βλαχοελληνικά στα χαρτιά ακούγεται ιδανικό, όμως στην πράξη η ανάγνωση των πειραγμένων διαλόγων κουράζει οπτικά από ένα σημείο και πέρα. ‘Ασε που για να γίνουν κατανοητά κάποια αστεία απαιτείται γνώση της Γαλλικής δημογραφικής διαίρεσης. Σαν να εξάγαμε στο Χόλιγουντ Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες και να περιμέναμε να γελάσουν.  

Μια τοπικού χαρακτήρα κωμωδία με τις διασκεδαστικές στιγμές της αλλά τίποτα παραπάνω… 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 02.08.18