Hot Summer Nights –Καλοκαιρινές Νύχτες

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2017 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Elijah Bynum 

Πρωταγωνιστούν: Timothée Chalamet, Maika Monroe, Alex Roe, Emory Cohen, Thomas Jane, Maia Mitchell, William Fichtner, Jeanine Serralles. 

Υπόθεση: Το καλοκαίρι του 1991 ο έφηβος Ντάνιελ Μίντλετον που μόλις έχει τελειώσει το λύκειο στέλνεται από τη χήρα μητέρα του να περάσει το καλοκαίρι στη θεία του, στο τουριστικό Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης. Ανάμεσα στους εύπορους τουρίστες και τους εργαζόμενους ντόπιους, ο κοινωνικά αδέξιος Ντάνιελ προσπαθεί με δυσκολία να προσαρμοσθεί μέχρι που συναντά τον Χάντερ Στρόμπερι, το «κακό παιδί» που βγάζει τα προς το ζην πουλώντας μαριχουάνα στους ευκατάστατους παραθεριστές, έχοντας παράλληλα στο νου του την ασφάλεια της μικρότερης αδελφής του, της Μακέιλα. Ο Ντάνιελ πείθει τον Χάντερ να συνεργαστούν στη διακίνηση και οι δουλειές «ανθίζουν» όπως μοιραία και το (μυστικό) αίσθημα του Ντάνιελ για τη Μακέιλα., Σύντομα οι νεαροί ήρωες θα βρεθούν (από κάθε άποψη) στο μάτι της γιγαντιαίας  καταιγίδας που πλησιάζει...

Το απόλυτο ντεμπούτο της χρονιάς ανήκει δικαιωματικά στον νεαρό Ελάιτζα Μπάινουμ και αυτή την ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε χωρίς να έχει καμία απολύτως προηγούμενη πείρα πίσω από την κάμερα. Δεν του πέτυχε είναι αλήθεια αλλά και μόνο το «θράσος» να επιχειρήσει μια σχεδόν δίωρη ταινία που διαδραματίζεται στο μεταίχμιο μεταξύ των 80s και του τέλους του 20ου αιώνα, με ήρωες δύο ακοινώνητους παραβατικούς χαρακτήρες να κυνηγούν αυτό που θεωρούν American dream, είναι αξιέπαινο.

 Περισυλλογή πάνω από μιλσέικ

Σκηνοθετικά η ταινία κλείνει το μάτι σε πολλά στιλ χωρίς να κατασταλάζει ενώ αφηγηματικά στηρίζεται στο «τρίτο μάτι», σε έναν μικρό Αφροαμερικανό που παρακολουθεί από απόσταση τους χαρακτήρες των ηρώων που αποτελούν ταυτόχρονα τα είδωλα του μικρού του κόσμου. Το φιλμ που αρχικά θα μπορούσε να έχει και υπότιτλο Γρανίτα από Μαριχουάνα μετατρέπεται σταδιακά σε σκοτεινό δράμα βίαιης ενηλικίωσης με την αισθητική ισορροπία του να παλαντζάρει (αλλά τελικά να γλυτώνει το ντεραπάρισμα). Κάτι που δεν συμβαίνει με το εκλεκτικό soundtrack, οι εξαίρετες επιλογές του οποίου μοιάζουν συχνά ξεκάρφωτες και δήθεν σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Το Τιμοτέ Σαλαμέ δανείζει την λεπτή κορμοστασιά του και το ακαθόριστα σκοτεινό βλέμμα του στον προβληματικό ήρωα, την παράσταση όμως κλέβουν τόσο ο Βρετανός Άλεξ Ρόου ως Χάντερ που μετατρέπεται με επιτυχία σε American homeboy τύπου Τζειμς Ντιν όσο και κάποιοι δεύτεροι ρόλοι που θα τους ζήλευαν και οι αδελφοί Κοέν (ο Έμορι Κοέν και ο Γουίλιαμ Φίχτνερ σε απολαυστικούς ρόλους πρεζέμπορων).

Η ταινία έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στο αξιόλογο Αμερικάνικο φεστιβάλ SXSW και φαινόταν προορισμένη για το home cinema αν δεν είχε γίνει ήδη τόσος ντόρος για το Τιμοτέ μετά το Call me by your name. Ας ελπίσουμε ο νεαρός Ελάιτζα να κατασταλάξει στην επόμενη ταινία του. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 02.08.18