Los que aman odian – Έγκλημα στην Αμμοθύελλα

Παραγωγή: Αργεντινή - 2017 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Alejandro Maci 

Πρωταγωνιστούν: Luisana Lopilato, Guillermo Francella, Juan Minujín, Carlos Portaluppi, Justina Bustos, Mario Alarcón, Marilu Marini, Gonzalo Urtizberea. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Αργεντινή στα μέσα της δεκαετίας του '40. Ο Ενρίκε Ούμπερμαν, ομοιοπαθητικός γιατρός, μεσήλικας και εργένης, ταξιδεύει για διακοπές και χαλάρωση σε ένα ερημικό παραλιακό ξενοδοχείο που ανήκει σε μια εξαδέλφη του. Ο Ενρίκε μοιάζει να χρειάζεται επειγόντως την μοναξιά και την ηρεμία. Όμως στο ξενοδοχείο βρίσκει αυτό ακριβώς από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει: την εκρηκτική Μάρι, μια εξωστρεφή νεαρή μεταφράστρια και πρώην ασθενή του, το άτυχο ρομάντζο του με την οποία προσπαθεί να ξεπεράσει. Η Μάρι συνοδεύεται από την αδελφή της και τον ωραίο αρραβωνιαστικό της, ο οποίος τυγχάνει να είναι ένας ακόμα από τους επίδοξους πρώην εραστές της Μάρι. Παλαιά πάθη και κρυμμένες ζήλειες αναζωπυρώνονται μοιραία σε αυτό τον μικρόκοσμο που τα βράδια μαστίζεται από τρομερές αμμοθύελλες, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί το αναπόφευκτο…

 κορμί θανατηφόρο...

Και τίθεται το θέμα: ο καλός γιατρός έτρεχε να ξεφύγει από το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του ή μήπως έτρεχε με τη βεβαιότητα ότι θα το συναντήσει, αφού σε ανύποπτο χρόνο είχε παινέψει το ξενοδοχείο της εξαδέλφης; Δυστυχώς ούτε ο Μπουνιουέλ ζει αλλά ούτε και ο Νίκος Φώσκολος για να μας διαφωτίσουν, ο καθένας από τη δική του καλλιτεχνική σκοπιά. Αυτό το Έγκλημα στην Αμμοθύελλα (επιτέλους ένας εμπνευσμένος Ελληνικός τίτλος), γραμμένο από τον εμβληματικό συγγραφέα της Αργεντίνικης μεγαλοαστικής ιντελιγκέντσιας των 40s Αδόλφο Μπιόι Κασάρες με τη συνεργασία της συζύγου του Σιλβίνα Οκάμπο, επίσης διάσημης συγγραφέα και από μεγάλο Αργεντίνικο τζάκι, είναι στη βάση του ένα φιλμ νουάρ με τα όλα του, το οποίο μάλιστα κάνει και ευθεία αναφορά στο Γεράκι της Μάλτας του Ντάσιελ Χάμετ στη σκηνή της γνωριμίας της φλογερής πρωταγωνίστριας με τον άτυχο ερωτικά δόκτορα. Ένα φιλμ νουάρ με τη φαμ φατάλ του, με τα μυστήρια του, με τους διφορούμενους χαρακτήρες του που ναι μεν κλείνει το μάτι στην Άγκαθα Κρίστι και τα whodunit μυθιστορήματά της όμως κρατιέται σταθερά στην ιδιαιτερότητα της Λατινοαμερικάνικης κουλτούρας με τις επιρροές του Μπουνιουέλ εμφανείς στο κτίσιμο του χαρακτήρα της Μάρι, που φέρνει περισσότερο σε ψυχρή Ωραία της Ημέρας πάρα σε θερμόαιμη ηρωίδα του Χολιγουντιανού νουάρ. Όπως βέβαια και ο χαρακτήρας του γιατρού ήρωά μας που θα μπορούσε να χωρέσει χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο καστ οποιασδήποτε μπουνιουελικής σάτιρας της αστικής τάξης. Όλες αυτές όμως οι επιρροές διυλίζονται τελικά από την αισθητική και την αφήγηση μιας κλασικής λάτιν σαπουνόπερας, ένα είδος που διέπρεψε και στη χώρα μας με αντιπρόσωπο έναν κορυφαίο παγκοσμίως δημιουργό στο είδος του, φυσικά τον Νίκο Φώσκολο που δεν μπορείς να μην τον φέρεις στο νου βλέποντας να ξετυλίγεται αυτή η παθιασμένη και υπερβολικά ερμηνευμένη ίντριγκα.  

Η Αργεντίνα σούπερσταρ Λουισάνα Λοπιλάτο, γνωστή από τα νεανικά της χρόνια στη θρυλική telenovela Τσικιτίτας, λάμπει ως Μάρι ενώ κοστούμια και σκηνικά δίνουν έναν απόκοσμο αέρα στο σκοτεινό αυτό ψυχογράφημα του ερωτικού πόθου.

Το βιβλίο με τίτλο «Όποιος αγαπά μισεί» κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 09.08.18