Mile 22

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 95 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Peter Berg 

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Lauren Cohan, Iko Uwais, John Malkovich, Ronda Rousey, Carlo Alban, Natasha Goubskaya, Lee Chae-rin, Sam Medina, Keith Arthur Bolden. 

Υπόθεση: Ο Τζέιμς Σίλβα ανήκει στην Overwatch, απόρρητο παρακλάδι των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών που αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των πιο σκοτεινών διεθνών υποθέσεων, πάντα με τρόπους πέρα από το νόμο και με χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων. Αυτή τη φορά ο Τζέιμς και η ομάδα αναλαμβάνουν την αποστολή να ανακτήσουν μια μεγάλη ποσότητα επικίνδυνου καίσιου και να φυγαδεύσουν από μια διεφθαρμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έναν μυστηριώδη κρατούμενο, πρώην αστυνομικό, που γνωρίζει όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες και που απειλείται η ζωή του. Η πορεία των 22 μιλίων προς τη σωτηρία και τη διαφυγή δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τον Τζέιμς και την ομάδα του. 

Ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπεργκ και ο σούπερσταρ Μαρκ Γουόλμπεργκ επιστρέφουν με την 4η συνεργασία τους μετά τα Μόνος Επιζών, Deepwater Horizon και Patriots Day. Η δράση αυτή τη φορά παίρνει τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο, με το μοντάζ να θυμίζει υπερβίαιο μαραθώνιο ταχύτητας που κάνει τα video games  να φαντάζουν απλά παιχνιδάκια. Σ αυτό τον μαραθώνιο η ανάπτυξη χαρακτήρων θα έμοιαζε περιττή πολυτέλεια ωστόσο το σενάριο της διάσημης Αμερικανίδας συγγραφέα Λία Κάρπεντερ αφήνει αρκετό χώρο για το ξεδίπλωμα του χαρακτήρα του Τζέιμς. Ο νέος super hero δεν είναι λοιπόν παρά ένας κοινωνικά ανένταχτος μισάνθρωπος ψυχασθενής  που όλη του η ευφυία έχει αφιερωθεί στο θανάσιμο παιγνίδι επιβίωσης που είναι στην ουσία η δουλειά του.

 'Ενα σκληρά εργαζόμενο κορίτσι 

Έχοντας εξαντλήσει τα νομιμοφανή όρια ηρωικής δράσης από πράκτορες της CIA εδώ και καιρό, με τον Τζέισον Μπορν να γίνεται πλέον ο επίσημος αντιήρωας που τα ξεπερνάει προσπαθώντας να επιβιώσει, το Αμερικάνικο σινεμά στρέφεται σταδιακά σε πιο σκοτεινούς και βίαιους ήρωες που δεν έχουν καμία ανάγκη ηθικής δικαίωσης για τη βίαιη συμπεριφορά τους απέναντι σε εξίσου σκοτεινούς και κτηνώδεις εξωτικούς αντιπάλους. Στο βάθος φυσικά βρίσκονται οι πάντα επικίνδυνοι Ρώσοι που παραμένουν οι πλέον θανάσιμοι ανταγωνιστές της «Δημοκρατίας» στη μεταψυχροπολεμική περίοδο. Η κινηματογραφική εισαγωγή του παγκόσμιου κοινού σε μια νέα όχι και τόσο ψυχρή πολεμική περίοδο είναι γεγονός. Εδώ γίνεται με τη μορφή ενός καλομονταρισμένου μαραθώνιου βίας και αίματος που δεν αφήνει το θεατή να πάρει ανάσα, πόσο μάλλον να σκεφτεί κριτικά απέναντι στο θέαμα που του επιτίθεται. Τα stunts είναι εκπληκτικά, ο Γουόλμπεργκ στο στοιχείο του, η πρωταθλήτρια του wrestling και του τζούντο Ρόντα Ράουζι ρίχνει ξύλο με το καντάρι και ο Ινδονήσιος σούπερσταρ των πολεμικών τεχνών Ίκο Ουβάις απλά δεν παίζεται. Φωτογραφημένο με τρόπο σχεδόν ντοκιμαντερίστικο και γυρισμένο σε φυσικά locations (το κέντρο της Μπογκοτά στην Κολομβία έκλεισε ένα 10ήμερο σχεδόν για τα γυρίσματα) το φιλμ έχει μια δυνατή αύρα αυθεντικότητας που ανεβάζει και το καλλιτεχνικό του επίπεδο εκτός από το body count. Τα φαινόμενα δείχνουν ότι η συνταγή θα πετύχει και θα υπάρξει πιθανώς μια τριλογία του Σίλβα. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 16.08.18