Η κινηματογραφική εβδομάδα από 16 Αυγούστου

 

O Δεκαπενταύγουστο σηματοδοτεί τα παραδοσιακά όρια ανάμεσα σε παλαιά και νέα κινηματογραφική σεζόν. Μαζί με τους εκδρομείς του Αυγούστου που επιστρέφουν, επανέρχονται στις αίθουσες και όλο και πιο δυνατά εμπορικά χαρτιά, αφήνοντας πίσω το θερινό ξεκαθάρισμα των «υπόλοιπων». Κάθε χρόνο όμως τα όρια γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Να, όπως φέτος που σε μια εβδομάδα ερήμωσης των πόλεων κυκλοφόρησαν 6 νέες ταινίες μεταξύ των οποίων και το αρκετά υψηλών εμπορικών προδιαγραφών Mile 22 ! (αναλυτικά εδώ ). Τώρα το πόσα εισιτήρια θα μαζέψουν, ένας θεός και διανομέας το ξέρει.

Εκτός από το δυναμικό Mile 22, έχουμε μιλήσει για την Κυρία από Τύχη ( εδώ ) που δεν άρεσε και τόσο στους κριτικούς (εμείς πήγαμε κόντρα στο ρεύμα), για τους πολύ ενδιαφέροντες Πειρατές της Σομαλίας (αναλυτικά εδώ ) και για το άνισο φλαμανδικό μελόδραμα Μη φέρνεις Λουλούδια (εδώ ). Αυτή την έρημη Πέμπτη βγήκαν επίσης, μετά από πολλές αναβολές οι ενδιαφέρουσες 7 μέρες στο Έντεμπε του Ζοζέ Παντίλια και η γαλλική κομεντί του Ντανιέλ Οτέιγ Ερωτευμένος με τη γυναίκα μου. 

 

Στις 7 μέρες στο Έντεμπε (Entebbe) ο, βραβευμένος το 2008 με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για το Οι Επίλεκτοι, Βραζιλιάνος δημιουργός επιστρέφει στη δράση για να διηγηθεί την ιστορία της θρυλικής αεροπειρατείας του 1976.

Βρετανοαμερικάνικη συμπαραγωγή δράσης με τον διεθνή Ντάνιελ Μπρουλ και την πολυτάλαντη Ρόζαμουντ Πάικ να ηγούνται του καστ. 

Διανομή Spentzos Films 

 

Στο «Γαλλικό» της εβδομάδας Ερωτευμένος με τη γυναίκα μου (Amoureux de ma femme) o  Ντανιέλ μπορεί να είναι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να υποκύπτει στην αχαλίνωτη φαντασία του. Όταν ο κολλητός του εμφανίζει την καινούρια, κατά πολύ νεότερη και αφοπλιστικά όμορφη σύντροφο, ο Ντανιέλ θα βρεθεί διχασμένος ανάμεσα στη σύζυγο του και σε απαγορευμένες φαντασιώσεις για μια ζωή πλάι στη γοητευτική νεαρή.  Ο ταλαντούχος ηθοποιός Ντανιέλ Οτέιγ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το απολαυστικό έργο του τρομερού παιδιού του γαλλικού θεάτρου Φλοριάν Ζελέρ («Ψέμα») και επιστρατεύει ένα διάσημο καστ για αυτή την «ονειροπόλα» ερωτική κομεντί. Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαντρίν Κιμπερλέν και Αντριάνα Ουγάρτε συμπρωταγωνιστούν μαζί με τον σκηνοθέτη. 

Διανομή Tanweer 

 

Δύο επανεκδόσεις όμως μονοπωλούν το ενδιαφέρον: Η πρώτη είναι η σχετικά πρόσφατη (2006) δημιουργία του φετινού θριαμβευτή των Oscar, του Μεξικανού παραμυθά Γκιγέρμο Ντελ Τόρο, Ο Λαβύρινθος του Πάνα. Υποψήφιο για 6 Oscar (κέρδισε 3) το Ισπανομεξικάνικο αριστούργημα του Ντελ Τόρο έρχεται ξανά στις αίθουσες σε ψηφιακές κόπιες που αναδεικνύουν την εκθαμβωτική φωτογραφία του Γκιγέρμο Ναβάρο και τα μυθικά σκηνικά του Εουχένιο Καβαγιέρο.

Διανομή: Weird Wave 

 

 

Η δεύτερη επανέκδοση είναι μια θρυλική πολιτική ταινία από την Ιταλία του 1973. Η Ιστορία έρωτα και αναρχίας (Film d’amore e d’anarchia), σκηνοθετημένη από την ιδιόρρυθμη μαθήτρια του Φελίνι, την αναρχική αριστοκράτισσα Λίνα Βερτμίλερ, φέρνει τον ζεν πρεμιέ της εποχής Τζιανκάρλο Τζιανίνι στο πλάι της εκρηκτικής Μαριάντζελα Μελάτο σε ρόλους επαρχιώτη αναρχικού και πόρνης αντίστοιχα στην προπολεμική φασιστική Ιταλία. Βραβευμένο στις Κάννες για την ερμηνεία του Τζιανίνι, ιδιόρρυθμο και αφηγηματικά αλλόκοτο το φιλμ της Βερτμίλερ έρχεται ψηφιακά αποκαταστημένο,45 χρόνια μετά, να αναμετρηθεί με το χρόνο και τους νέους θεατές. Μια από τις πιο δημοφιλείς διαχρονικά ταινίες που έλιωσε κόπιες στις επαναλήψεις της στα θερινά του 70 και του 80, περιέχει την πρώτη εκτέλεση των θρυλικών ασμάτων του Νίνο Ρότα Canzone Arrabiata και Amara Me.    

Διανομή: Rosebud.21 & Seven Films 

 

Πέρα από τα παραπάνω συνεχίζονται πολλά φιλμ μεταξύ των οποίων animation hits ( Incredibles 2, Hotel Pensylvania 3), επανεκδόσεις κλασικών παλιών (Le Samurai, Ο Κύριος Κλάιν)  ή και ακόμη πιο παλιών φιλμ (Αποχαιρετισμός στα όπλα) αλλά και πιο πρόσφατων όπως το διαχρονικά δημοφιλές Σινεμά ο Παράδεισος. Συνεχίζονται επίσης το Κορεάτικο cult Classic Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών αλλά και οι Γαλλικές επιτυχίες του καλοκαιριού Έτσι είναι η Ζωή και Θάρθω κοντά σου σιγά-σιγά. Δε χάνουμε όμως με τίποτα το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αντονιόνι Το Χρονικό Μιας Αγάπης του 1950 που βγήκε φέτος για πρώτη φορά σε ψηφιακή βερσιόν σε αίθουσα. Ούτως ή άλλως το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ περισσότερο Ιταλικό από Γαλλικό με άπειρες παλιότερες και νεότερες ταινίες να κατακλύζουν τις οθόνες. Ήδη την επόμενη εβδομάδα έρχεται το Δεν θα συμπεθεριάσουμε ποτέ, μια φρέσκια λαϊκή κωμωδία με τον δημοφιλή Αντόνιο Αλμπανέζε ως μεγαλοκλασάτο στέλεχος συμβουλευτικής της ΕΕ να προσπαθεί να βάλει σε τάξη την «συμπεθέρα» από τα λούμπεν προάστεια της Ρώμης, την εκρηκτική Πάολα Κορτελέζι. Νέο και διασκεδαστικό αίμα ανανέωσης ενός είδους που παλιότερα άφησε εποχή.

Άντε και καλή σεζόν 2018-2019!