Borg McEnroe – Borg/McEnroe: Όλα για τη Δόξα

Παραγωγή: Σουηδία/Δανία/Φινλανδία - 2017 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Αθλητικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Janus Metz 

Πρωταγωνιστούν: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny, Leo Borg, Marcus Mossberg, Jackson Gann, Scott Arthur, Demetri Goritsas. 

Υπόθεση: Είναι καλοκαίρι του 1980 και πλησιάζει ο τελικός τένις του Γουίμπλεντον. Χιλιάδες θαυμαστές ετοιμάζονται να συρρεύσουν για να απολαύσουν τον νούμερο ένα παίκτη τένις παγκοσμίως, τον 24χρονο Σουηδό Μπγιορν Μποργκ, να κατακτά τον πέμπτο του συνεχόμενο τίτλο. Η βασιλεία του Μποργκ όμως απειλείται από τον 20χρονο Αμερικανό Τζον ΜακΕνρό. Με το δικό του στιλ, εντελώς αντίθετος από τον cool και χαμηλών τόνων Σουηδό, αυθάδης, επιθετικός και περιφρονητικός προς τους θεσμούς, θα προσπαθήσει να εκθρονίσει τον βασιλιά, πίσω από την ψύχραιμη βιτρίνα του οποίου κρύβεται η αγωνία και το στρες του πρωταθλητή που πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει γιατί θεωρείται ο κορυφαίος του κόσμου. Ο αγώνας τους θα περάσει στην Ιστορία του αθλήματος και θα αφήσει εποχή για τη διάρκεια και τη θεαματικότητά του.

Το τένις, αρχικά άθλημα της υψηλής κοινωνίας, έγινε δημοφιλές και πολύ προσοδοφόρο εμπορικά στη δεκαετία του 70 μέσα από την ανάδειξη διεθνών σούπερσταρ όπως ο νεαρός Σουηδός Μπιορν Μποργκ που είχε μια φοβερά επιτυχημένη αλλά σχετικά σύντομη διεθνή καριέρα που τον έφερε στην κορυφή για μια 5ετία τουλάχιστον. Ο τελικός στον οποίο επικεντρώνεται το φιλμ πέρασε στην Ιστορία ως ένας από τους καλύτερους αγώνες τένις που διεξήχθησαν ποτέ και ως μια σύγκρουση δύο ηπείρων. Από τη μια ο ψύχραιμος Ευρωπαίος πρωταθλητής κι από την άλλη ο νεαρός ανερχόμενος Αμερικανός αμφισβητίας έβαλαν τα δυνατά τους για να επικρατήσουν σε έναν σχεδόν 4ωρο αγώνα. Με κεντρικό σημείο αναφοράς αυτή την αναμέτρηση ο Γιάνους Μετς δημιουργεί ένα ψυχολογικό πορτραίτο για δύο αθλητές που ο καθένας αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Άγχος, υπαρξιακό κενό, πίεση από τους αθλητικούς παράγοντες και αντίδραση με όποιο τρόπο θεωρεί ο καθένας τους κατάλληλο.

 

Αν και το αποτέλεσμα του αγώνα είναι γνωστό, ο Μετς διατηρεί ένα συναρπαστικό ρυθμό αφήγησης και δημιουργεί συνεχώς σασπένς ανάμεσα σε μικρές χαρακτηριστικές σκηνές σκιαγράφησης του παρελθόντος των χαρακτήρων και της πορείας τους προς τη δόξα. Ένας τελικός είναι η ζωή χωρίς ωστόσο νικητές και νικημένους.

Οι λάτρεις του τένις θα ενθουσιασθούν από την ταινία αλλά και το πλατύ κοινό θα βρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία σε μια βιογραφική ταινία που επιχειρεί με επιτυχία την εμβάθυνση στην ψυχολογία ενός πρωταθλητή.

Η ταινία βρίσκεται στη shortlist της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για τα φετινά European Film Awards που ανακοινώθηκε προχθές. 

Διανομή: Rosebud.21 & Seven Films 

Στις αίθουσες από 23.08.18