Σ’αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει

Παραγωγή: Ελλάδα/Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος 

Πρωταγωνιστούν: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Φωτεινή Τσακίρη, Serge Requet-Barville, Γ. Χατζηγιάννης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Σταύρος Μερμίγκης, Ηλίας Γιαννίρης, Κώστας Πλάκας, Πέτρος Χάμπας, Θάνος Πρίτσας και πολλοί κάτοικοι της Ικαρίας. 

Υπόθεση: Δύο απεσταλμένοι των Βρυξελλών, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι σε ένα ειδυλλιακό νησάκι κάπου στο Αιγαίο, στο κάπως αλλόκοτο Αρμενάκι, ένα τόπο ξεχασμένο που δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές με κάποιο αίτημα ή ζήτημα. Εκεί ανακαλύπτουν έναν άλλο τόπο με δικούς του κοινωνικούς και ηθικούς κώδικες και με ανατρεπτικές για τα δεδομένα του έξω κόσμου αξίες. Άνθρωποι που ζουν χωρίς χρήμα, με ανταλλαγές αγαθών, χωρίς τράπεζες και αυτοκίνητα, χωρίς τουρισμό και μεγάλες ιδιοκτησίες. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο Ιταλικής καταγωγής δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), και σταδιακά θα παραδοθούν στη σαγήνη ενός τόπου που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα. 

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για 2 από τις ωραιότερες (με όλες τις έννοιες) ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, το Ταξίδι του Μέλιτος και τους Απέναντι, ο πιο ερωτικός σκηνοθέτης που φώτισε ποτέ τις ελληνικές οθόνες, ο Γιώργος Πανουσόπουλος, επιστρέφει μετά από 14 ολόκληρα χρόνια πίσω από την κάμερα για να αφηγηθεί με περισσή χαλαρότητα και με το γνωστό του έντονα διονυσιακό πνεύμα μια ιστορία έρωτα και αναρχίας σε ένα κόσμο ιδανικά φωτογενή, ερωτογενή και απόλυτα ουτοπικό. Έναν τόπο όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει (τίτλος παρμένος από τραγούδι του Άκη Πάνου), αντίθετα όλοι χαίρονται την κάθε στιγμή, φιλοσοφούν, γελούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πάθος.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται για μια ονειροπαρμένη κωμωδία. Μια ταινία για το γέλιο, τη χαρά, το τραγούδι, τη μουσική, τον έρωτα, γιατί στη ζωή υπάρχουν κι’ άλλα πράγματα εκτός από τα οικονομικά. Ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο με την έννοια του καθημερινού για μια άλλη προσέγγιση της ζωής, συντροφιά με τους Ικαριώτες.  Δεν προτείνω βέβαια σοβαρά αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία, δεν αποτελούν λύσεις, είναι αστεία… για να γελάσουμε. Το απαντάει και στο ρεφρέν του τραγουδιού του ο Άκης Πάνου…  «άστον να λέει του χει σαλέψει το μυαλό».

Μια ταινία λοιπόν χαλαρή, χωρίς πραγματική ιστορία, ένα άθροισμα θυμοσοφίας και φυσικής καλλονής που χρησιμοποιεί ονειρεμένα τόσο τη γραφικότητα του τοπίου της Ικαρίας όσο και το ταμπεραμέντο μικρών και μεγάλων Ικαριωτών που συμμετέχουν ερασιτεχνικά για να γιορτάσει την ομορφιά, την απλότητα και τελικά την ίδια τη φύση. Στο κέντρο αυτού του πανηγυριού της ομορφιάς η βαθιά γοητευτική Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, κόρη του δημιουργού, πλημμυρίζει την οθόνη με το μοναδικό της βλέμμα και την αέρινη φιγούρα της καθώς μεταλλάσσεται όσο περνάει η ώρα από στεγνή οικονομολόγο σε απελευθερωμένη Ιέρεια του έρωτα και της χαράς.

Μια ταινία αποχαιρετισμός ενός αγαπημένου δημιουργού που συνέλαβε με το φακό του όσο κανένας άλλος το Ελληνικό φως αλλά και τη διονυσιακή ουσία ενός πολιτισμού που γεννήθηκε και ρίζωσε ανάμεσα στο μπλε του ανεμοδαρμένου Αιγαίου και το καφέ της πέτρας των νησιών του. Ένας απολαυστικός ύμνος στη ζωή γεμάτος χιούμορ και ομορφιά. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 20.09.18 

 

Οι Συντελεστές

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

Διευθυντής Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης 

Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης

Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας

Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος: Μανταλένα Παπαδάκη

Ήχος: Wrecked Ambience/Dario les Bars/Γιάννης Σκανδάμης

Make up-Μαλλιά: Κυριακή Μελίδου

Εικαστικός: Κυβέλη Ζωή Στενού

Χορογράφος: Ιωάννα Λύκου

Χορηγοί: Hellenic Seaways, Καffea AE

Συμπαραγωγός Γαλλία: MPM FILM/Μarie- Pierre Macia/Claire Gadea

Συμπαραγωγοί Eλλάδα: ΕΡΤ ΑΕ + ΝOVA

Παραγωγή: blackbird production