The Catcher was a spy – Υπεράνω πάσης Υποψίας

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Κατασκοπικό 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ben Lewin 

Πρωταγωνιστούν: Paul Rudd, Connie Nielsen, Guy Pearce, Sienna Miller, Mark Strong, Paul Giamatti, Jeff Daniels, Shea Whigham, Hiroyuki Sanada, Tom Wilkinson, Ben Miles, Giancarlo Giannini, Hélène Cardona, William Hope, Pierfrancesco Favino. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μο Μπεργκ, διάσημος παίκτης του Baseball στο λυκόφως μιας λαμπρής καριέρας, στρατολογείται από το νεοσύστατο Γραφείο Υπηρεσιών Ασφαλείας (πρόδρομο της CIA) με σκοπό να αξιοποιηθούν τα πολλά ταλέντα του στην υπηρεσία του Έθνους. Γιατί ο Μο εκτός από αθλητής είναι μορφωμένος, πολύγλωσσος και διάσημος από τις συμμετοχές του σε τηλεοπτικά παιγνίδια γνώσεων. Αλλά πέρα από τα παραπάνω το μεγαλύτερο ταλέντο το Μο είναι να κρατάει μυστικά αφού μυστική και άγνωστη είναι και η αινιγματική προσωπική του ζωή. Ο κατάσκοπός μας λοιπόν, μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση, αναλαμβάνει την αποστολή να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον Γερμανό επιστήμονα Werner Heisenberg να κατασκευάσει πρώτος ατομική βόμβα για λογαριασμό των Ναζί.

Το ενδιαφέρον αυτό φιλμ του Μπεν Λιούιν σε σενάριο του Ρόμπερτ Ρόντατ (Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν) βασίζεται στη νουβέλα του Nicholas Dawidoff που διηγείται μια απόλυτα αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε κάπου εκεί πριν τη ρίψη της ατομικής βόμβας και τη λήξη του πολέμου το 1945. Φροντισμένο όσον αφορά την αναπαράσταση της εποχής, με έναν αέρα νουάρ να τυλίγει την ομιχλώδη ζωή του Μο Μπεργκ, θα ήθελε πολύ να είναι το αμερικάνικο αντίστοιχο ενός Τζον Λε Καρέ ωστόσο η αφήγηση παλινωδεί ανάμεσα σε διάφορα είδη (δράμα, θρίλερ, πολεμικό, κατασκοπικό) χωρίς να καταφέρνει να ισορροπήσει το ρυθμό και τον τόνο του φιλμ. Σκοτεινός και αποτελεσματικά διφορούμενος ο διάσημος πλέον από το Ant-Man Πολ Ραντ στο ρόλο του Catcher (αναφέρεται σε θέση παίκτη στο Baseball) Μο Μπεργκ, όσο διφορούμενος είναι και ο όρος catcher στον τίτλο της ταινίας. Ένα παλαίμαχο και έμπειρο στο είδος καστ συμπληρώνει τους υπόλοιπους ρόλους με επάρκεια. 98 απολαυστικά λεπτά που ξεχνιούνται γρήγορα μόλις ανάψουν τα φώτα. Ίσως γιατί οι δημιουργοί του φιλμ δεν το πίστεψαν πραγματικά ούτε το κατέχουν το είδος. Χαμένη ευκαιρία για κάτι κλασικό και μοντέρνο ταυτόχρονα…   

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 20.09.18