24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Το κατά Ντάνιελ Σάντου Ιερατείο

 

Ένα βήμα πριν γίνεις Άγιος ή ακολουθώντας κατά πόδας τα Σεραφείμ...Δυόμιση ώρες ίντριγκας και παραβατικότητας στα άδυτα μιας Ιερατικής σχολής στη Ρουμανία της δεκαετίας του 90 συνθέτουν το ημιαυτοβιογραφικό ντεμπούτο του 40χρονου Ντάνιελ Σάντου στις ταινίες μεγάλου μήκους. Ο Σάντου ξεδιπλώνει την εμπειρία του ως μαθητευόμενος κληρικός σε μια σχολή όπου περισσεύουν η ίντριγκα και το κάρφωμα, πρακτικές που φέρνουν στο νου το ανατριχιαστικό παρελθόν μιας χώρας όπου βασίλευε η Securitate και τις οποίες εδώ ενορχηστρώνει μακιαβελικά ο Διευθυντής της Σχολής, πολύ μακριά από το λόγο και την ουσία της θρησκείας. Όπως καμιά σχέση δεν έχουν με τα θεία οι νεαροί μαθητευόμενοι που πίνουν, καπνίζουν, την κοπανάνε συστηματικά, κάνουν τοκογλυφίες και κυνηγάνε τα κορίτσια της πόλης. Σαν κακομαθημένα κολεγιόπαιδα κάπου στην Αγγλία. Γιατί το θέμα του Σάντου δεν έχει να κάνει με τη μεταφυσική διάσταση της Εκκλησίας αλλά με την εξαχρείωση ενός μικρόκοσμου-θεωρητικά βιτρίνας ηθικής της Ρουμανίας, βουτηγμένου στις ίντριγκες της εξουσίας και παραδομένου στην αυθαιρεσία ενός διπρόσωπου και υποκριτικού ιερατείου.

 

Εξαιρετικός για μια ακόμη φορά ο Ρουμάνος σταρ Βλαντ Ιβάνοφ στο ρόλο του σκοταδόψυχου παπά ενώ η αφηγηματική δεινότητα και η σεναριακή ακρίβεια του Ντάνιελ Σάντου προδιαθέτουν για έργο ενός βετεράνου και όχι πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού. Δικαίως και η ταινία του σάρωσε τα φετινά Ρουμάνικα Βραβεία.   

 

Η υπόθεση: Μετά την παρέμβαση των γονιών του, ο νεαρός Γκάμπριελ θα περάσει ως επιλαχών στην Ανώτατη Ιερατική Σχολή. Με την είσοδό του στο ίδρυμα και κόντρα σε όσα θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιου τύπου οργανισμό, προσγειώνεται σε ένα μακιαβελικό σύμπαν όπου για να ανταπεξέλθει θα αναγκαστεί να υιοθετήσει εξίσου δόλιες μεθόδους. 

Ένα Βήμα πριν γίνεις Άγιος - Un pas în urma serafimilor (One Step behind the Seraphim) – Ρουμανία 2017-147’

Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος και επαναλαμβάνεται στην αίθουσα Odeon Όπερα 2 στις 25/9/18, και 28/9/18, ώρα 21:00.

Προπώληση www.viva.gr 

Τάσος Ντερτιλής