24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Γιώργος Πανουσόπουλος

 

Στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Γιώργος Πανουσόπουλος, ο «μεγάλος ερωτικός» του Ελληνικού Κινηματογράφου, ίσως ο πιο καταρτισμένος τεχνικά Έλληνας δημιουργός που επηρέασε όσο κανείς με τις εκθαμβωτικές εικόνες του και το διονυσιακό του πνεύμα την εξέλιξη της εγχώριας κινηματογραφίας τα τελευταία 30 χρόνια. Η αγάπη του για την ελευθερία, τον έρωτα και το φως επέστρεψαν δυναμικά φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, με την ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» (περισσότερα εδώ ).

Στην πλήρη ρετροσπεκτίβα που οργάνωσε το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του ΕΚΚ, περιλαμβάνονταν φυσικά και οι Απέναντι, ένα φιλμικό ορόσημο της δεκαετίας του 80 και μια από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού σινεμά όλων των εποχών.

Πριν την προβολή το φεστιβάλ οργάνωσε μια συγκινητική τιμητική εκδήλωση, στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, παρουσία του ιδίου και συνεργατών του που ξεκίνησε με μια επιλογή από τα καλύτερα διαφημιστικά που γύρισε (στην παράλληλη καριέρα του, εκτός από το σινεμά) και με ένα δικό του μικρού μήκους φιλμ με θέμα το τελευταίο ηλιοβασίλεμα της χιλιετίας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε τους καλεσμένους και το κοινό με λίγες λατρευτικές κουβέντες για τον Γιώργο Πανουσόπουλο και αμέσως μετά ανέβασε εκείνον και τους συνεργάτες του στη σκηνή. Αφού παρέδωσε στον σκηνοθέτη ένα τιμητικό χρυσό νόμισμα, ελάχιστο φόρο τιμής στην σημαντική του κινηματογραφική πορεία, τον λόγο πήραν οι Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Νίκος Περάκης, Ντένης Ηλιάδης, Αμάντα Λιβανού και Ελένη Κοσσυφίδου προκειμένου να μοιραστούν με το κοινό χαριτωμένες και νοσταλγικές ιστορίες από τη γνωριμία και τη συνεργασία τους με τον Γιώργο Πανουσόπουλο. Τον σκηνοθέτη πλαισίωσε πλήθος αγαπημένων του συνεργατών και φίλων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Σωτήρης Κακίσης, Νίκος Ξυδάκης, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Δημήτρης Πουλικάκος, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Γιώργος Σπέντζος, Γιάννης Χατζηγιάννης. 

Και για φινάλε η φράση «Ζήτω ο Γιώργος Πανουσόπουλος!», που ακούστηκε ηχηρά από τη σκηνή της αίθουσας συνοδεύτηκε με ζωηρά χειροκροτήματα και επευφημίες από την πλατεία. 

 Μια μέρα τη νύχτα

Το αφιέρωμα στο πλήρες έργο του σκηνοθέτη ολοκληρώνεται με την προβολή του «Μια Μέρα τη Νύχτα»  στις 29.09 και ώρα 17.45 στην Αίθουσα ODEON ΟΠΕΡΑ 1. 

Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα στην Αθήνα, ένα εξάχρονο αγόρι το σκάει από το σπίτι του και περιπλανιέται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Στην πιο πειραματική φάση της καριέρας του ο Πανουσόπουλος αφήνεται στην άνεση του Mini-DV και παρουσιάζει εννέα αυτοσχεδιασμούς με φόντο την αυγουστιάτικη πρωτεύουσα. Ένα μωσαϊκό χαρακτήρων κάθε ηλικίας φέρνει στο καστ πλειάδα γνωστών και ανερχόμενων ηθοποιών, ενώ γύρω τους οι δρόμοι αναβλύζουν τα μπλουζ του Στέλιου Βαμβακάρη. Σκηνοθεσία και σενάριο έξω καρδιά, σινεμά παρεΐστικο και αυθόρμητο και οι Μπέτυ Λιβανού, Ηλίας Λογοθέτης, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέκος Αλεξανδράκης ηγούνται ενός πολυφωνικού επιτελείου ηθοποιών το οποίο αυτοσχεδιάζει απολαυστικά μπροστά στην κάμερα. 

Τάσος Ντερτιλής