24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Orson Welles

 

Ένα νέο αφιέρωμα που οργάνωσαν οι Νύχτες Πρεμιέρας, με τίτλο ICONS, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό του Φεστιβάλ. Η αγέρωχη ιέρεια της πανκ αισθητικής Βίβιεν  Γουέστγουντ, ο Αλεξάντερ Μακουίν, ο Τζον Μακενρό, ο Ρόμπερτ Μίτσαμ και ο μοναδικός σερ Ίαν Μακέλεν τράβηξαν σαν μαγνήτης τα βλέμματα μέσα από πρωτότυπα και ενίοτε συγκινητικά ντοκιμαντέρ. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την προβολή του The Eyes Of Orson Welles στις 29.09 και ώρα 17.30 στην Αίθουσα Δαναός 1. Εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν ειπωθεί για έναν από τους γίγαντες της Ιστορίας της 7ης τέχνης, έρχεται το ολοκαίνουργιο αυτό ντοκιμαντέρ για να ρίξει νέο φως στη μεγάλη αυτή προσωπικότητα. 

Όταν η κόρη του Όρσον Γουέλς αποφασίζει να φέρει για πρώτη φορά στο φως τα αρχεία του πατέρα της, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους ντοκιμαντερίστες δέχεται την πρόκληση να προσεγγίσει τον μέγιστο σκηνοθέτη μέσα από καλλιτεχνικές του πτυχές που μας ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Στην πορεία καταλήγει σε ένα λατρευτικό φόρο τιμής ο οποίος όχι μόνο εισχωρεί στο μυαλό μιας ιδιοφυίας, αλλά και καταφέρνει να μας πείσει να αντικρίσουμε τον Γουέλς με άλλα μάτια.

Ο Μαρκ Κάζινς ανοίγει το άγνωστο μέχρι σήμερα αρχείο με τις ζωγραφιές, τα σκίτσα και τα σχέδια του μεγάλου Όρσον Γουέλς. Η έρευνά του στέκεται αφορμή για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε ο Γουέλς, αλλά και έναυσμα για έναν υπερβατικό διάλογο μεταξύ τους. Μια κουβέντα σε δεύτερο πρόσωπο, που εκτυλίσσεται ποιητική αδεία στην ατόφια κινηματογραφική ενδοχώρα που ορίζουν πλάνα και σκηνές της φιλμογραφίας του. 

Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς / The Eyes Of Orson Welles

ΗΝ . ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 115',  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mark Cousins