Climax

Παραγωγή: Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 95 λεπτά 

Είδος: Μουσικό Δραματικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Gaspar Noé 

Πρωταγωνιστούν: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude-Emmanuelle Gajan-Maull, Giselle Palmer, Taylor Kastle, Thea Carla Schott, Sharleen Temple, Lea Vlamos, Alaia Alsafir, Kendall Mugler, Lakdhar Dridi, Adrien Sissoko, Mamadou Bathily. 

Υπόθεση: 1996 στην ακμή του τέκνο και των ουσιών. Μια ομάδα από χορευτές μαζεύεται σε  ένα απομονωμένο κτίριο για να προετοιμαστεί πριν από μια παράσταση. Η πρόβα κυλάει ομαλά, η ενέργεια είναι διάχυτη όπως και η σανγκρία άφθονη. Όσο περνάει η ώρα όμως όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ αυτή τη χορευτική μάζωξη.

Ένα αληθινό γεγονός δίνει την έμπνευση στον προκλητικό δημιουργό του Irreversible να ξεδιπλώσει για μια ακόμη φορά τους πεσιμιστικούς εφιάλτες του για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπινου είδους. Αυτή τη φορά όχημα είναι μια ομάδα χορευτών που συγκεντρώνεται σε ένα απόκοσμο στούντιο για να προβάρει μια χορογραφία. Η βραδιά εξελίσσεται σε χορευτικό (και όχι μόνο) αυτοσχεδιασμό καθώς το ποτό κυλάει και τα πάθη εξάπτονται. Φλογισμένα ημίγυμνα ολοζώντανα κορμιά φιδίσια καμωμένα αυτοσχεδιάζουν ένα χορό ζωής (ή και θανάτου) υπό τους ανελέητους ήχους τέκνο και της καλύτερης κατά τον Νοέ μουσικής που γράφτηκε μέχρι και σήμερα: ένα εκλεκτικό soundtrack που περιλαμβάνει από το ντίσκο αριστούργημα του Cerrone Supernature και ένα πειραγμένο Born to be alive μέχρι Aphex Twin και Soft Cell μέχρι Angie των Rolling Stones (συνοδεία σκυλίσιου αλυχτίσματος) που ντύνει σκηνικές συνθέσεις αποκάλυψης και απώλειας.

 

Όπως πάντα, οι κινήσεις της κάμερας και οι γωνίες λήψης είναι ικανές να προκαλέσουν ίλιγγο (κυριολεκτικά) σε ανυποψίαστο θεατή, με αποκορύφωμα την αριστουργηματική σεκάνς της αρχικής χορογραφίας της Νίνας Μακ Νίλι πάνω στο supernature. Μιας χορογραφίας ενορχηστρωμένης όπως μια οργανωμένη και λειτουργική κοινωνία που εκφράζεται με αρμονία  χωρίς να χάνει την ισορροπία της. Από κει και πέρα το πράγμα ξεφεύγει και γίνεται σχεδόν του Mother (τηρουμένων των αναλογιών). Η βιντεοκασέτα της Suspiria του Αρτζέντο που «κάθεται» φάτσα κάρτα δίπλα σε μια οθόνη τηλεόρασης είναι ένας φόρος τιμής τον οποίο ο Νοέ ξεπληρώνει και με το παραπάνω. Όσο για την αισθαντική πρωταγωνίστρια, την Sofia Boutella, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα  ότι το Climax θα συνοδεύει εσαεί την καλλιτεχνική της εικόνα όπως το Irreversible σημάδεψε τη Monica Bellucci.

Οτιδήποτε άλλο πούμε θα θεωρηθεί spoiler οπότε ας μείνουμε εδώ λέγοντας ότι η ταινία παρακολουθείται αυστηρά σε αίθουσα, με ήχο στη διαπασών και κατά προτίμηση με ένα ποτήρι sangria. Και ό,τι ήθελε προκύψει. Η ζωή μας όλη εξάλλου είναι μια χορογραφία για κορμιά και μαχαίρια μέχρι να έρθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κορύφωση… 

Διανομή: Weird Wave