Bedoone Tarikh, Bedoone Emza – Περίπτωση Συνείδησης

Παραγωγή: Ιράν - 2017 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Vahid Jalilvand 

Πρωταγωνιστούν: Amir Aghaee, Zakieh Behbahani, Saeed Dakh, Navid Mohammadzadeh, Alireza Ostadi, Hediyeh Tehrani. 

Υπόθεση: Ένας ευυπόληπτος ιατροδικαστής εμπλέκεται σε τροχαίο, όπου τραυματίζεται ένα οχτάχρονο αγοράκι. Όταν προτείνει στον πατέρα του παιδιού να πληρώσει αποζημίωση και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο, εκείνος αρνείται. Το επόμενο πρωί όμως, ο γιατρός βρίσκει στο νοσοκομείο το πτώμα του αγοριού που έχει μεταφερθεί εκεί για αυτοψία. Η πρώτη γνωμάτευση δείχνει θάνατο από δηλητηρίαση. Είναι όμως έτσι; Η αυτοψία γεμίζει τύψεις και αμφιβολίες το γιατρό αλλά φέρνει και τη διάλυση της οικογένειας του θύματος αφού ο πατέρας έρχεται αντιμέτωπος με μια φοβερά ανεύθυνη πράξη του. 

Σε ένα δράμα υποδειγματικής σύλληψης και εκτέλεσης, ο θάνατος χτυπά απρόβλεπτα και άδικα αλλά αν και βρισκόμαστε σε μουσουλμανικό έδαφος, δεν είναι το κισμέτ και η βαριά η μοίρα που τον φέρνει αλλά οι συνέπειες απερίσκεπτων ανθρώπινων επιλογών. Η ταινία του Ιρανού Βαίντ Τζαλιλβάντ (αρχικά γνωστή με τον διεθνή της τίτλο “Ούτε όνομα ούτε υπογραφή”) που σάρωσε τα φετινά Ιρανικά βραβεία και ήδη αποτελεί την πρόταση της χώρας για το ξενόγλωσσο Oscar, είναι ένα συγκλονιστικό στην εξέλιξη του πορτραίτο μιας κοινωνίας γεμάτης ανισότητα και αδικία, που υποστηρίζεται από σπουδαίες ερμηνείες και κρατάει συχνά τον θεατή στην άκρη του καθίσματος. Ένα κορυφαίο δείγμα του ηθικολογικού και οντολογικού κινηματογράφου που εξήγαγε στην Δύση ο Ασγκαρ Φαραντί, σκοτεινό, πικρό και μεγαλοπρεπές. 

 

Ο σκηνοθέτης, στις σημειώσεις του, τσιτάρει τον Ελβετό στοχαστή και γκουρού της αυτοβοήθειας Rolf Dobelli που λέει, «Αυτοί που είναι τολμηροί και γενναίοι σκοτώθηκαν πριν να μεταφέρουν το γονίδιό τους στις επόμενες γενιές. Οι άλλοι, δηλαδή οι δειλοί και οι ευσεβείς, επέζησαν. Είμαστε οι απόγονοί τους». Αυτοί οι απόγονοι είναι και οι ήρωες της ταινίας του…

Τιμήθηκε μεταξύ πολλών άλλων με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας και με Αργυρό Αλέξανδρο & Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σε ένα δίκαιο κόσμο ο Ναβίντ Μοχαμαντζαντέχ θα ήταν υποψήφιος για Oscar β΄ αντρικού ρόλου για το συγκλονιστικό πορτραίτο χαροκαμένου πατέρα που δημιούργησε εδώ. 

Διανομή: AMA Films 

Στις αίθουσες ΑΣΤΥ και ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ από 04.10.2018