Venom

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 112 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ruben Fleischer 

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Michelle Williams, Jenny Slate, Riz Ahmed, Reid Scott, Michelle Lee, Melora Walters και ο Woody Harrelson.                                       

Υπόθεση: Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ του Σαν Φρανσίσκο Eddie Brock (Tom Hardy) αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από τον αμφιλεγόμενο αλλά ιδιοφυή Πρόεδρο του Ερευνητικού Ιδρύματος Life Foundation, Carlton Drake (Riz Ahmed) αλλά οι ερωτήσεις που του κάνει φέρνουν τη συνέντευξη αλλά και την καριέρα του και τη σχέση του με τη σύντροφο του Anne Weying (Michelle Williams) σε άδοξο τέλος. Η συνέχεια όμως αποδεικνύεται ακόμη πιο οδυνηρή για τον Eddie αφού, όταν διεισδύει παράνομα στη Life Foundation για να ξεσκεπάσει τα μυστικά πειράματα με εξωγήινους οργανισμούς που διεξάγονται εκεί, ένας από αυτούς, ο εξωγήινος συμβιωτής Venom, εισχωρεί στο σώμα του Eddie. Ο κακόμοιρος Eddie αποκτά ξαφνικά υπερδυνάμεις αλλά και αλλόκοτες ορέξεις. Άνθρωπος και εξωγήινος παλεύουν να συνυπάρξουν σε ένα σώμα καθώς τα πτώματα συσσωρεύονται και ο Drake ξεσαλώνει μέρα με τη μέρα. 

Ακόμη ένας σκοτεινός και διεστραμμένος αλλά με αίσθηση του χιούμορ ήρωας της Marvel  αποκτά τη δική του ταινία. Και το ερώτημα είναι: γιατί; Μόνο για το Box Office; Τι καινούργιο έχει να φέρει ακόμη μια ταινία με σούπερ ήρωες στο χορτασμένο από τέτοιους παγκόσμιο κοινό; Έχει να πει κάτι πρωτότυπο; Μάλλον όχι, αφού από παρανοϊκούς κακούς που απομυζούν την ανθρωπότητα κάτω από μια καθώς πρέπει μάσκα φιλανθρωπίας και ευγένειας έχουμε γκώσει κινηματογραφικά. Όπως και από διχασμένους, πειραγμένους και παντοιοτρόπως ανταριασμένους comic ήρωες. Όσο για τις αλληγορικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις του θέματος περί διπλής υπόστασης και λοιπών, τέσσερις σεναριογράφοι το μόνο που βρήκαν να προβάλλουν είναι ένας κακός καρικατούρα των αφεντικών της Silicon Valley. Το θέμα επομένως δεν είναι το τι αλλά το πώς το λέει για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Ε πώς να το πει; Με εφέ, βία, μαύρο χιούμορ, καταδιώξεις και λοιπές καταστροφές. Τη διαφορά εδώ κάνει ο πρωταγωνιστής όμως. Ο απόλυτα χαρισματικός Τομ Χάρντι είναι τόσο αποτελεσματικός από κάθε άποψη που σε κάνει να ξεχνάς ότι το έργο το έχεις ξαναδεί. Με ενέργεια, χιούμορ και μια φοβερή αίσθηση ρυθμού, γίνεται το απόλυτο εργαλείο στα χέρια του σκηνοθέτη του (ο ευσυνείδητος διεκπεραιωτής Ρούμπεν Φλάισερ της cult φήμης του Zombieland). Είτε ως Eddie είτε ως Venom, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή για το χαρακτήρα. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τη συμπρωταγωνίστριά του Μισέλ Γουίλιαμς. Η εξαιρετική κατά τα λοιπά και 4 φορές υποψήφια για Oscar πρωταγωνίστρια του Brokeback Mountain εδώ μοιάζει εντελώς άχρωμη και έξω από τα νερά της, σαν άψυχη βερσιόν της Γκουίνεθ Πάλτροου στο Iron Man (κι αυτό δεν το λες καλό).

Κάτι τα ιλιγγιώδη κυνηγητά στις ανηφοριές του Σαν Φρανσίσκο, κάτι τα θεαματικά εφέ της εξωγήινης γλίτσας που ενσωματώνεται στα θύματα του Drake, κάτι το σαρκαστικό χιούμορ του πρωταγωνιστή, περνάει η ώρα και έρχεται η στιγμή της απαραίτητης εισαγωγής στο αναπόφευκτο sequel (το οποίο πλάκα-πλάκα μπορεί να είναι και καλύτερο). Γιατί το να φάει τα μούτρα του εμπορικά το Venom, με 125 εκατομμύρια views του trailer μέσα σε μια εβδομάδα, κατάχλωμο το κόβω.   

 

 

Και μερικά Trivia (από τα Press Notes) 

Ο γιος του Tom Hardy είναι θαυμαστής του Venom και ο Hardy χάρηκε που θα τον ευχαριστήσει με αυτόν τον ρόλο. "Ήθελα να κάνω κάτι που θα έβλεπε ο γιος μου. Οπότε έκανα μια ταινία που αποκεφαλίζω ανθρώπους με τα δόντια μου" λέει χαριτολογώντας ο ηθοποιός. Ο γιος μάλιστα έδωσε οδηγίες στον πατέρα σχετικά με τον χαρακτήρα που γνώριζε καλά από τα κόμικς.

Οι δημιουργοί άντλησαν έμπνευση από σκηνοθέτες όπως ο John Carpenter και ο David Cronenberg για το ύφος της ταινίας, ενώ αναφέρουν και τις κωμωδίες Ένας Αμερικανός λυκάνθρωπος στο Λονδίνο και Ghostbusters ως αναφορές.

Εκτός από τον ρόλο του Eddie Brock, ο Tom Hardy χάρισε τη φωνή του στον Venom, αναφέρει δε τον James Brown ως επιρροή για τη φωνή του Venom.

Ο Tom Hardy έχει παίξει τον κακό Bane στον Σκοτεινό Ιππότη: Η Επιστροφή, το 2012. Στο κόμικ, ο Bane είχε καταπιεί έναν ορό που λεγόταν Venom για να αποκτήσει υπερδύναμη.

Το δεύτερο τρέιλερ της ταινίας συγκέντρωσε 64,3 εκατομμύρια προβολές μέσα στο πρώτο 24ωρο της κυκλοφορίας του. Οι προβολές έφτασαν τα 124,7 εκατομμύρια μέσα σε μία εβδομάδα.

Μία από τις πιο απαιτητικές σκηνές της ταινίας διαδραματίζεται στο διαμέρισμα του Eddie, όταν αρχίζει να μεταμορφώνεται σε Venom για πρώτη φορά. Η σκηνή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς ο ήρωας δέχεται επίθεση από τα πρωτοπαλίκαρα του Carlton Drake. Πρόκειται για μία σκηνή μάχης που χρειάστηκε λεπτομερή χορογραφία, για την οποία ο Tom Hardy προπονήθηκε εντατικά στις πολεμικές τέχνες. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 04.10.2018